Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  96 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Săgeata Albastră care făcea 20 de km într-o oră a murit! Concluzie amară - „Să meri până în Ilva Mică îți trebe merinde”

05/01/2018 15:40:49 Bianca SARA  
Începutul de an a tras pe dreapta Săgeata Albastră inaugurată cu mare fast la finalul verii lui 2017. Viteza maximă de 35 de kilometri/h, dar și programul care nu ținea cont de nevoile oamenilor, i-a îndepărtat pe călători de acest mijloc de transport, pierderile înregistrate zilnic fiind însemnate.

5 luni și jumătate, atât a rezistat Săgeata Albastră de la Rodna Veche. În data de 1 ianuarie, aceasta a fost trasă pe dreapta, după ce a întregistrat zi de zi pierderi care, potrivit unor surse din cadrul CFR, treceau de 10.000 de lei.

Cam câți oameni apelau la Săgeata Albastră lunar? Ei bine, numărul lor nu trecea de 400, fapt dezvăluit de unul dintre cei trei angajați ai gării din Rodna Veche. Deși gara s-a închis odată cu desființarea rutei, mai există trei angajați, care mai nou se ocupă cu curățenie și... pază.

„Ca să meri până în Ilva Mică, (n.r. din Rodna Veche) trebuia să îți iei merinde cu tine. Cu autobuzu' într-un ceas erai în Bistrița, cu trenu' făceai două zile”, este concluzia dulce-amară a unui locuitor al comunei Rodna.

Omul se referă la viteza cu care circula Săgeata Albastră, care nu depășea 35 de km/h. Deși s-a investit mai bine de un milion de lei în acest tronson, starea căii ferate nu permitea o viteză mai mare. Cei 21 de kilometri care leagă Rodna Veche de Ilva Mică erau parcurși în 50 de minute.

Să nu mai punem la socoteală faptul că cei care locuiau în Valea Mare aveau de parcurs câțiva kilometri buni pe jos doar pentru a ajunge la gara din Rodna Veche.

Potrivit primarului orașului-stațiune Sîngeorz-Băi, singura șansă a acestei rute este transformarea sa într-una turistică, având în vedere faptul că traversează una dintre cele mai frumoase zone din județ:

„S-a dovedit faptul, de-a lungul timpului, că nu este rentabilă. Plus că infrastructura feroviară este sub orice critică, dovadă fiind faptul că se circulă cu 30 de km/h. Această cale ferată se poate exploata doar în scopuri turistice, nu politice. Nu poate circula un tren gol în permanență și toată lumea să spună că e rentabil. Intenția a fost bună, însă faptul că s-a închis înseamnă că nu a fost rentabil. Fac un apel la autoritățile locale și la forurile de conducere să folosim această linie în scop turistic”, a declarat primarul orașului Sîngeorz-Băi, Traian Ogâgău.

Calea ferată a fost realizată acum 130 de ani, de către unguri, care își doreau o legătură directă cu Rodna, fosta localitate minieră care avea importante zăcăminte de fier.

Aceasta a fost pusă în funcțiune în 1890 și exploatată, în prima fază de compania feroviară ungară de stat MAV. Ulterior, aceasta a fost preluată de CFR, care a concesionat-o unui operator privat.

În urmă cu patru ani, operatorul privat care o avea în administrare a ajuns la concluzia că nu este rentabilă și a abandonat pur și simplu acest tronson.

8614 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro