Un porc de aproape 130 de kilograme a fost sacrificat în această dimineață, de Ignat, în curtea Muzeului Județean. A început Crăciunul în Bistrița-Năsăud, iar tradiții străvechi ale acestor meleaguri vor fi readuse la lumină într-o serie de evenimente deosebite care se încheie vineri. Și copiii au parte de surprize...!
În satele româneşti, singura activitate permisă în această zi de sărbătoare, pe 20 decembrie, de Ignat, era tăierea porcului – fapt care s-a întâmplat și în curtea Muzeului Județean, unde bistrițenii sunt așteptați să petreacă următoarele trei zile.
Alături de meșterii populari care și-au instalat deja produsele tradiționale – jinars, pâine pe vatră, cozonaci, țuică cu mărgele, bijuterii și podoabe pentru ocaziile festive care se apropie, dar și uluitoare produse din ceramică – acestea și multe alte surprize vă așteaptă la Muzeul Județean.
La tăierea porcului nu trebuie să asiste oameni miloşi din fire, spun cei din bătrâni, pentru că în acest caz, porcul moare cu mare greutate, iar carnea unui asemenea porc nu va mai fi bună.
Cel care taie porcul, nu trebuie să strângă din dinţi, ca să nu iasă carnea porcului tare şi să fiarbă cu greutate... Iar Florin Gordon s-a ocupat fără probleme de întregul proces, recunoscând că pentru el, porcul nu are nici un secret.
Pentru ca șoriciul porcului – cea mai așteptată delicatesă – să fie bun și gustos – porcul trebuie stropit din belșug cu jinars:
La această oră, la Muzeu se desfășoară Atelierul de tradiții și obiceiuri românești, un atelier în care copiii sunt provocați să-și pună la bătaie imaginația și sufletul, pentru a-și confecționa globuri sau ornamente de brad.
Programul acestei zile continuă:
Ora 15:30 – Parada colindătorilor și prezentarea costumelor populare
Ora 16:00 – 19:00 – „Din casă-n casă”: la casa tradițională din curtea muzeului. Împodobirea bradului, întâlnirea cu Moș Crăciun, primirea colindătorilor
Ora 17:00 – 19:00 – Atelierul spiridușilor lui Moș Crăciun
Ora 17:00 – 20:00 – Concert de colinde „Vestitorii Nașterii Domnului” susținut de grupurile „Doina Ceahlăului” din Neamț, „Colina” din Ialomița, „Mărginimea” din Sibiu, „Garofița” din Prahova, „Plai Bucovinean” din Suceava, Ansamblul de muzică tradițională a Liceului de Muzică „Tudor Jarda” și Ansamblul „Rapsozii Hijdienelor” din Republica Moldova – raionul Glodeni.
Programul întregului eveniment poate fi consultat AICI.
2860 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.