Intrigă polițistă, cu figuri care te privesc dintr-o epocă clar-obscură amintind de filmele noir sau romanele rusești impregnate de realism... „Este ca în artele marțiale japoneze, tragi o linie cu penelul și nu mai poți reveni, nu mai poți corecta nimic... Este riscul maxim pe care și-l poate asuma un artist...”
Sunt aproape 60 de lucrări cu iz de intrigă polițistă, cu personaje care te privesc dintr-o epocă clar-obscură amintind de filmele noir sau romanele rusești impregnate de realism, a remarcat poetul Alexandru Cristian Miloș în legătură cu acuarelele semnate de artistul clujean Leonard Vartic care a vernisat ieri, la Casa cu Lei, expoziția intitulată „Povestea unui necunoscut... în alb”.
Profesoara și scriitoarea Elena M. Cîmpan a subliniat, la rândul său, că poveștile necunoscutului în alb sunt, în fapt, poveștile fiecăruia dintre noi, recunoscând că lucrările degajă o impresionantă seninătate și că acest gen de expoziție este prezentată în premieră la Casa cu Lei.
Artistul Leonard Vartic, care a copilărit în Prundu Bârgăului unde tatăl său a fost directorul Casei de Copii Școlari, în anii 60, a absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, fiind acum artist vizual și cadru didactic al Facultății de Arhitectură și Urbanism, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca.
El a mărturisit celor prezenți ieri la vernisaj că sursa de inspirație a fost openculture.com, unde a găsit o serie de filme noir pe care le-a urmărit, o vreme. Apoi s-a simțit captivat de ideea de a picta în acuarele diverse scene din filme, în lucrări strecurându-se și personaje celebre precum Kirk Douglas sau Johnny Cash, însă nu s-a concentrat prea mult asupra acestora:
Scriitorul Zorin Diaconescu a punctat diferența dintre cei care pictează cu ulei pe pânză și cei care preferă acuarela. „Dacă în pictura cu ulei pe pânză se pot face retușuri, se poate reveni asupra unui tablou și se pot face corecturi, la acuarele nu poate fi vorba de așa ceva. Este ca în artele marțiale japoneze, tragi o linie cu penelul și nu mai poți reveni, nu mai poți corecta nimic... Se povestește că un milionar american s-a prezentat la un grafician japonez și i-a cerut o pictură cu un cocoș, japonezul l-a rugat să revină peste un an, i-a cerut o sumă de bani considerabilă, iar după ce a trecut anul, când americanul a revenit, graficianul a scos o coală albă de hârtie și, din cinci trăsături a desenat un cocoș foarte expresiv. Cam ușor vă câștigați existența, dacă reușiți să faceți un asemea desen în câteva secunde! s-a plâns americanul, iar graficianul l-a dus într-o încăpere alăturată unde se aflau 365 de variante de cocoș, realizate în fiecare zi a anului care trecuse... Este riscul maxim pe care și-l poate asuma un artist: să-și găsească propria cale, fără să facă legătura cu niciuna din școlile sau grupările obișnuite”, a mai spus Zorin Diaconescu.
2180 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.