Costumul popular românesc a fost îmbrăcat azi de mai mult de 5.000 de oameni în Năsăud. De pe Valea Someşului, Bârgăului, din Oltenia sau chiar din Bucureşti, portul popular românesc a prins viaţă azi, de Ziua Costumului Popular. Coregraful Marin Barbu a fost fascinat de ineditul eveniment, mărturisind că nu i-a mai fost dat să vadă aşa ceva.
În Năsăud s-a stabilit azi un impresionant record: peste 5.000 de oameni au îmbrăcat cu mândrie costume populare româneşti şi, sub atenta coordonare a lui Nea Mărin, s-au prins toţi în joc pe stadionul din oraş, iar Roata de la Runc, Alunelul şi Pintenii au fost jucate în semn de respect pentru tradiţie şi pentru valorile autentice româneşti.
Ziua Costumului Popular a fost marcată azi la Năsăud împreună cu Maialul elevilor năsăudeni, tradiţie care are deja o istorie de nu mai puţin de 145 de ani.
Nea Mărin s-a arătat mai mult decât fascinat de evenimentul inedit şi, deşi are o experienţă de zeci de ani, celebrul coregraf a mărturisit că nu i-a mai fost dat să vadă aşa ceva. Cu bucurie, el i-a felicitat pe toţi cei care în zi de sărbătoare au îmbrăcat costumul popular şi au arătat că patria costumului popular românesc este Ţara Năsăudului.
Momentul în care atât de mulţi oameni au jucat ţinându-se strâns de mână a fost ceva unic şi inedit, nu doar pentru Năsăud, ci chiar pentru întreaga ţară.
Ziua Costumului Popular a fost onorată la Năsăud şi de prezenţa unor oficialităţi care nu au ezitat să renunţe la costum şi cravată în favoarea tradiţiilor: vicepremierul Vasile Dâncu, deputatul și fostul ministru Doina Pană, preşedintele Consiliului Judeţean, Emil Radu Moldovan, alături de primarii din Bistriţa-Năsăud în frunte cu primarul oraşului gazdă, Mircea Romocea, au defilat cu mândrie în costume autentice româneşti.
Virginia Linul, doctor în etnologie, unul dintre organizatorii principali ai acestui eveniment de mare amploare, a vorbit emoţionant şi i-a îndemnat pe oamenii prezenţi să fie mândri că sunt români, să nu uite niciodată de tradiţii şi să ducă mai departe moştenirea din străbuni: iubirea de neam, mândria de a fi român şi autenticitatea portului românesc, atât cea din îmbrăcăminte, cât şi pe cea din suflet.
Organizatorii evenimentului din Năsăud au fost Primăria Năsăud, Casa de Cultură „Liviu Rebreanu" Năsăud, Colegiul Naţional „George Coşbuc” Năsăud, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Asociaţia de Promovare a Turismului „Turist în Bistriţa-Năsăud”, Centrul Naţional de Informare Turistică Năsăud alături de toate primăriile şi şcolile din judeţ.