“E minunat să poţi scoate în evidenţă lucruri pe lângă care oamenii trec fără să le observe” a afirmat pictorul Marcel Lupşe despre artistul care a inaugurat ieri seară, la galeria Arcade 24, o minunată expoziţie care, în viziunea artiştilor, deschide Târgul Mare al Bistriţei. "Aţi cam furat startul" a replicat primarul Ovidiu Creţu.
Cele 63 de picturi şi desene expuse reprezintă rodul unor preocupări de lungă durată care au vizat cărările, căile şi pasajele cetăţii – a mai spus Oliv Mircea, dezvăluind că oraşul, pentru Sever Moldovan este un loc geografic căruia artistul reuşeşte să-i surprindă spiritul. “Dacă ştim să-l privim ca lumea, oraşul conţine în sine o mitologie a lui. Există aici realism, există utopie şi distopie, euforie idilică şi eroism, dar şi o gândire misionară. Misiunea noastră ar fi tocmai aceea de a oferi un chip nou oraşului care să înglobeze în sine şi chipul cel vechi...”
“Suntem aici, ca breaslă a artiştilor, de aproape 40 de ani dar este pentru prima oară când unul dintre noi, un pictor bistriţean surprinde rănile locului, este pentru prima oară când un artist vede Bistriţa astfel sau când propune o situaţie tragică a cetăţii” a mai spus Oliv Mircea, referindu-se la ciclul de picturi în care Sever Moldovan ilustrează fragmente ale Bisericii Evanghelice după incendiul din 2008.
Criticul a afirmat totodată că artiştii bistriţeni inaugurează, cu această expoziţie de înaltă ţinută, manifestările care se vor desfăşura săptămâna viitoare, la Târgul Mare al Bistriţei – la care, mai în glumă, mai în serios, primarul Ovidiu Creţu prezent la vernisaj a replicat: “Aţi cam furat startul...!”
Sever Moldovan, în calitatea sa de şef al serviciului Monumente în cadrul Primăriei Bistriţa nu este doar cel care a pictat Bistriţa pe dinăuntru, surprinzându-i spiritul şi sufletul – ci este şi cel care a “pictat Bistriţa pe dinafară, prin intermediul proiectelor pe care le-am conceput împreună pentru restaurarea centrului istoric. Ce nu i-a ieşit bine reprezintă mâzgălelile mele..." a mai glumit primarul Ovidiu Creţu, amintind, între altele, că influenţele maghiare şi evreieşti deopotrivă, nu doar cele săseşti, au făcut din Bistriţa un oraş deosebit, în comparaţie cu celelalte burguri ale Transilvaniei.
“Bistriţa a câştigat un pictor de excepţie, cu un destin singular” a precizat Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, adăugând că Sever Moldovan este probabil cel mai bun pictor dintre ingineri şi cel mai bun inginer dintre pictori, amintind astfel că artistul a absolvit şi Facultatea de Construcţii în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.
“Este şi unul dintre cei mai conştiincioşi şi disciplinaţi funcţionari ai primăriei, de câte ori ajung la dumnealui cu câte un dosar, îl respinge, pe motiv că nu este complet şi nu mai ţine cont de faptul că îl cunosc pe primar sau ocup o anumită funcţie...” a mai povestit Gavril Ţărmure, spre amuzamentul celor prezenţi – în final recitându-i şi dedicându-i artistului un poem din Ion Mureşan.
"Mulţumesc Bistriţei pentru temele şi provocările pe care mi le-a oferit" a conchis, în final, Sever Moldovan.