Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  40 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: ...Rănile locului. O situaţie tragică... "Mulţumesc Bistriţei pentru provocările oferite"

19/08/2016 09:03:35 Ioana BRADEA  
“E minunat să poţi scoate în evidenţă lucruri pe lângă care oamenii trec fără să le observe” a afirmat pictorul Marcel Lupşe despre artistul care a inaugurat ieri seară, la galeria Arcade 24, o minunată expoziţie care, în viziunea artiştilor, deschide Târgul Mare al Bistriţei. "Aţi cam furat startul" a replicat primarul Ovidiu Creţu.

Cele 63 de picturi şi desene expuse reprezintă rodul unor preocupări de lungă durată care au vizat cărările, căile şi pasajele cetăţii – a mai spus Oliv Mircea, dezvăluind că oraşul, pentru Sever Moldovan este un loc geografic căruia artistul reuşeşte să-i surprindă spiritul. “Dacă ştim să-l privim ca lumea, oraşul conţine în sine o mitologie a lui. Există aici realism, există utopie şi distopie, euforie idilică şi eroism, dar şi o gândire misionară. Misiunea noastră ar fi tocmai aceea de a oferi un chip nou oraşului care să înglobeze în sine şi chipul cel vechi...”

Suntem aici, ca breaslă a artiştilor, de aproape 40 de ani dar este pentru prima oară când unul dintre noi, un pictor bistriţean surprinde rănile locului, este pentru prima oară când un artist vede Bistriţa astfel sau când propune o situaţie tragică a cetăţii” a mai spus Oliv Mircea, referindu-se la ciclul de picturi în care Sever Moldovan ilustrează fragmente ale Bisericii Evanghelice după incendiul din 2008.

Criticul a afirmat totodată că artiştii bistriţeni inaugurează, cu această expoziţie de înaltă ţinută, manifestările care se vor desfăşura săptămâna viitoare, la Târgul Mare al Bistriţei – la care, mai în glumă, mai în serios, primarul Ovidiu Creţu prezent la vernisaj a replicat: “Aţi cam furat startul...!”

Sever Moldovan, în calitatea sa de şef al serviciului Monumente în cadrul Primăriei Bistriţa nu este doar cel care a pictat Bistriţa pe dinăuntru, surprinzându-i spiritul şi sufletul – ci este şi cel care a “pictat Bistriţa pe dinafară, prin intermediul proiectelor pe care le-am conceput împreună pentru restaurarea centrului istoric. Ce nu i-a ieşit bine reprezintă mâzgălelile mele..." a mai glumit primarul Ovidiu Creţu, amintind, între altele, că influenţele maghiare şi evreieşti deopotrivă, nu doar cele săseşti, au făcut din Bistriţa un oraş deosebit, în comparaţie cu celelalte burguri ale Transilvaniei.

Bistriţa a câştigat un pictor de excepţie, cu un destin singular” a precizat Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură, adăugând că Sever Moldovan este probabil cel mai bun pictor dintre ingineri şi cel mai bun inginer dintre pictori, amintind astfel că artistul a absolvit şi Facultatea de Construcţii în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

Este şi unul dintre cei mai conştiincioşi şi disciplinaţi funcţionari ai primăriei, de câte ori ajung la dumnealui cu câte un dosar, îl respinge, pe motiv că nu este complet şi nu mai ţine cont de faptul că îl cunosc pe primar sau ocup o anumită funcţie...” a mai povestit Gavril Ţărmure, spre amuzamentul celor prezenţi – în final recitându-i şi dedicându-i artistului un poem din Ion Mureşan.

"Mulţumesc Bistriţei pentru temele şi provocările pe care mi le-a oferit" a conchis, în final, Sever Moldovan.

2489 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro