Totul este o suprapunere de imagini a unor vremuri de demult, de când – copil fiind – privea fascinată globurile din bradul de Crăciun şi se strâmba, distrându-se de deformările din globuri. A devenit, astfel, fascinant să opreşti timpul. Din respect pentru femeile din zonă care fac răni pe pânză şi îşi cos singure veşminte minunate...
La Galeria Arcade 24 aveţi de admirat, în aceste zile, o splendidă expoziţie realizată de doi profesori de la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca – Ioana Antoniu şi Radu Pulbere – despre care prof. univ. dr. Ioan Sbârciu, preşedinte al Senatului Universităţii, a mărturisit că îi cunoaşte încă de când erau în clasa a V-a la liceul de arte din Cluj, având şansa să-i vadă crescând şi ajungând pe culmile succesului.
Ioan Sbârciu a vorbit în cuvântul său de deschidere şi despre impresionantele realizări de care se bucură Şcoala de arte din Cluj, pe care Ioana Antoniu şi Radu Pulbere o reprezintă cu cinste, despre competiţia existentă între artiştii români şi cei din Occident, dar şi despre mândria de a fi bistriţean şi de a se bucura de minunatele expoziţii ale Galeriei Arcade 24.
Despre spaţiul expoziţional s-a exprimat în termeni elogioşi şi Radu Pulbere:
Ioana Antoniu a mărturisit că totul este o suprapunere de imagini a unor vremuri de demult, de când – copil fiind privea fascinată globurile din bradul de Crăciun şi se strâmba, distrându-se de deformările oglindite în globuri.
„Am încercat să surprind două tehnici majore – o tehnică a broderiei, din respect şi nostalgie pentru bunicile mele care s-au ocupat de broderii, dar şi pentru femeile care – mai ales aici în zona asta – îşi cos singure nişte veşminte minunate şi le aduc într-o zonă vizuală contemporană, făcând răni pe pânză... Sunt împunsături şi înţepături în pânza care suferă o anumită traumatizare... În acelaşi timp revin cu culoare pentru a le integra într-un spaţiu contemporan...”, a mai spus Ioana Antoniu, amintind şi de fascinaţia, dorinţa sau nostalgia de a opri timpul – proiectate în demersul său creator.
„Veacul trecut s-a încheiat într-o oboseală cumplită, un vacarm extraordinar, într-o confuzie axiologică pe care i-o datorăm sau nu lui Ceauşescu – rămâne de văzut... Încet-încet, reprezentanţii generaţiei pe care acum o prezentăm pe simeze, generaţia '90, au ieşit la lumină...”, a remarcat criticul Oliv Mircea, subliniind că mediul vizual creat de Radu Pulbere are în spate fotografia, ca modalitate de expresie şi revitalizare a barocului în care centrul devine migrator.
„Există în pictura Ioanei Antoniu o vreme a bucuriei, o vreme a prospeţimii, o vreme a bogăţiei căutărilor cromatice. Este în fiecare dintre suprafeţele ei un labirint care te duce mereu prin răsucirile formei plastice într-un spaţiu al entuziasmului...”, a mai spus Oliv Mircea.