Imagini spectaculoase reprezentând „acoperișul Carpaților” au fost recent surprinse şi imortalizate de un grup de bistriţeni. Ei s-au aventurat într-o expediţie extraordinară şi o experienţă de viaţă uimitoare, în munţii Tatra Înaltă din Slovacia, unde au promovat însemnele orașului Bistrița.
„Omagiem pe această cale pe soldaţii români din Armata a IV-a care, în perioada decembrie 1944 - mai 1945, au participat la eliberarea Slovaciei luptând în Munţii Tatra Mică. Există câteva cimitire ale soldaţilor români care s-au jertfit aici pentru eliberarea Slovaciei de sub jugul fascist. Le aducem un omagiu prin această expediţie şi le transmitem, peste timp şi peste generaţii, că jertfa lor nu a fost degeaba...”, a transmis profesorul Ioan Bâca, într-un scurt film care documentează o inedită expediţie pe vârful Gerlachovsky (2655 m) din Munții Tatra Înaltă (Slovacia).
Expediția s-a desfășurat sub patronajul Facultății de Geografie – specializarea Geografia Turismului Bistrița și a vizat trei domenii:
-
științific: studierea tipurilor de activități turistice și agrementale în parcurile naționale din lanțul carpatic. Studiu de caz: Parcul Național Tatra;
-
cultural-istoric: omagierea soldaților români din Armata a 4-a care s-au jertfit pentru eliberarea Slovaciei din decembrie 1944-mai 1945; promovarea imaginii turistice a orașului Bistrița pe cele mai înalte vârfuri din Carpați;
-
sportiv: ascensiunea pe cel mai înalt vârf din lanțul Carpaților, Gerlachovsky (2655 m) situat în Munții Tatra Înaltă, Slovacia.
Participanții acestei expediții au fost Ioan Bâca (șef de lucrări dr. la Facultatea de Geografie, UBB Extensia Bistriţa), Ioan Croitor, profesor de geografie la Maieru și Dorin Cârcu, student la Facultatea de Geografie din Bistriţa.
Cei trei se consideră primii grăniceri năsăudeni ajunși pe vârful Gerlachovsky din Tatra, respectiv primul bârgăuan, primul măierean și primul sângeorzan care au reuşit să ajungă la cota cea mai înaltă a Carpaților.
Cu această ocazie, profesorul Ioan Bâca a promovat în spectaculoasele înălţimi sigla brandului turistic al orașului Bistrița, bannerul Asociației bolnavilor de scleroză multiplă Bistrița, condusă de psiholog Cristina Bungărdean, dar și a sponsorilor care au făcut posibilă această expediţie deosebită: SanGym Bistrița şi Sport Center Bistrița.