«Nici un copil, atunci când se naște, nu privește chipul mamei sale și se gândește, e țigancă, e retardată, e săracă, e normală, e inteligentă, e useristă», a spus Ana Dragu azi, în cadrul celei de-a treia ediții a Premiilor Antidiscriminare. Brusc, am înțeles ce e cu toată povestea asta despre integrarea copiilor cu autism în școli de masă.
Poți să fii slab sau să fii puternic, poți să fii bogat sau sărac, poți fi oricum - până la urmă, toți suntem oameni. Da, e trist - așa cum a spus Ana Dragu - că în 2017 încă se chinuie să arate lumii că și copiii cu autism au dreptul la educație. Pe de altă parte, orice întâlnire cu micii prinți e ca un duș cu apă rece după ce ai alergat pe 30 grade plus.
Așa a fost și evenimentul de azi.
Ana Dragu a demonstrat (încă o dată) că acești copii sunt capabili să citească de la 4 ani, să spună povești, să cânte la pian, să compună muzică. Asta face de zece ani de zile, dar, chiar și așa, foarte puțini profesori reușesc și acceptă să integreze în clasele lor copii cu tulburări din spectrul autist.
De asta, Asociația Autism Europa și Centrul de Resurse și Referință în Autism «Micul Prinț» Bistrița a organizat și în acest an o gală de premiere a acelor profesori care fac zi de zi eforturi ca oameni care pleacă la drum cu șanse mici (din partea societății) să ajungă pe o scenă - așa cum a fost azi - să fie aplaudați, să se joace cu alți copii de vârsta lor, să simtă că fac parte dintr-un grup.
Anul acesta, profesorii câștigători au fost:
Bombonica Barteș (Școala Gimnazială nr. 4)
Victoria Svinți (Școala Gimnazială nr. 4)
Doinița Spânu (Școala Gimnazială nr. 4)
Ionela Scripeț (Școala Gimnazială nr. 4)
Ana Maria Onoe (Grădinița Căsuța cu Povești)
Roxana Kovacs (Liceul de Muzică Tudor Jarda)
De asemenea, a fost apreciat și efortul profesorilor Nadia Urian, Marcela Turcu, Livia Moldovan, Oana Trifan, Lenuța Silași, Lidia Pavel, Nicoleta Ceaca, Iuliana Avram, Cătălina Sucilea, Ancuța Fechete și Lucica Dejan.
«Premiile Antidiscriminare există deoarece pe lume sunt oameni, unii dintre ei profesori, care și-au păstrat atributele inocenței și ale frumuseții. Acelea care ne permit să asumăm tot ce e mai bun atunci când întâlnim un om nou, în special un pui de ființă umană.
Să nu credeți că acestor oameni, pe care îi onorăm azi aici le este ușor, sau că simt că efortul lor face diferența la nivel global, dimpotrivă, le este foarte, foarte greu să facă în fiecare dimineață, când intră pe porțile grădiniței sau ale școlii, alegerea corectă. Însă ei, în mod miraculos există. Și sunt singurii în privirile cărora poți întrezări inocența începutului. Încrederea și Speranța.
Ce putem face cu toate aceste ființe atipice decât să le transformăm în modele și să le mulțumim că nu s-au lăsat infectate?
Ceea ce facem noi aici poate părea neimportant. Poate părea localizat și nișat în contextul global și chiar național. Însă vă asigur că nu este. Aici, împreună, construim o comunitate. Nimeni nu e în siguranță în afara unui Împreună puternic și bun. Și da, sunt zile în care se surpă ce am construit peste noapte, zile în care ne vine să renunțăm la tot ce am construit pentru că viața e MAI UȘOARĂ când nu ne asumăm nimic, însă sunt și zile în care ne bucurăm fără margini că rămânând fideli propriilor noastre viziuni de viață reușim să privim unii spre alții cu încredere, să ne simțim în siguranță și să ne trăim prezentul fără remușcări și fără sentimente de vinovăție. Liniștiți că am făcutt tot ce ține de noi pentru un viitor mai îngăduitor.
Așa cum ne învață cei mai inocenți dintre noi. Singura noastră ancoră este iubirea», este o parte din discursul Anei Dragu de astăzi - discurs care a provocat multe emoții în sală.
Nu au lipsit nici cei care susțin activitatea Anei Dragu, reprezentanți ai autorităților locale, viceprimarul Cristian Niculae și inspectorul școlar general Camelia Tabără. De asemenea, Ana Dragu a dezvăluit faptul că cel care a sprijinit-o cel mai mult în organizarea galei a fost Daniel Suciu.
Copiii care au fost integrați în învățământul de masă au oferit o seară foarte caldă celor prezenți, au citit și au cântat, iar evenimentul a fost încheiat de un recital susținut de elevi din cadrul Liceului de Muzică Tudor Jarda, acompaniați de prof. Cristian Lepădatu.
Filmul de prezentare al evenimentului:
În acest an școlar, 27 de copii cu tulburări din spectrul autist participă la cursuri în cadrul școlilor de masă din Bistrița-Năsăud.
3693 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.