O linguriță de istețime face uneori cât un car de putere, spunea romancierul Liviu Rebreanu, celebrat în aceste zile la Bistrița în cadrul festivalului internațional de teatru și literatură care îi și poartă numele și care a ajuns la ediția a XIII-a. „Este un festival care a început greu, dar inițiativa noastră de acum 13 ani, a prins contur...”
„Este un festival care a început greu, poate că puțini au crezut în ideea noastră, într-un oraș în care nu exista o formație profesionistă de teatru, și doar din când în când se întâmplau sporadic spectacole susținute de actorii din Mureș sau Cluj. Dar iată că inițiativa mea și a lui Cornel Udrea, de acum 13 ani, a început să prindă contur... Bucuria noastră mare și foarte mare este că de-a lungul celor 13 ani am reușit să formăm un public tânăr, care vine frecvent la teatru. Am reușit să ne împlinim și un vis mai vechi – să înființăm un teatru de proiecte profesionist care acum împlinește un an... Vom avea parte și de o premieră mondială, la Bistrița – astă-seară se joacă în premieră pe țară „Pădurea Spânzuraților”, nu s-a mai jucat așa ceva în România, sperăm să fie de bun augur și să fie și prima reprezentație a teatrului bistrițean pe scenele bucureștene anul viitor...”, a precizat Dorel Cosma, managerul Centrului Cultural Municipal din Bistrița și inițiator al festivalului.
La Palatul Culturii a avut loc în această dimineață deschiderea oficială a Festivalului Internațional de Teatru și Literatură „Liviu Rebreanu”, eveniment care a debutat cu o serie de comunicări și dezbateri pe tema „Liviu Rebreanu, personalitate a culturii naționale și internaționale”: Antonia Bodea (Cluj-Napoca) și Anca Sîrghie (Sibiu) au vorbit auditoriului despre personalitatea scriitorului bistrițean, despre felul în care acesta s-a format pe meleagurile noastre, în școlile din Bistrița și Năsăud, dar și despre aspecte inedite ale operei sale.
S-a deschis, totodată și Salonul de carte și reviste, unde bistrițenii vor putea găsi o mulțime de cărți publicate de Editurile Charmides, Nosa Nostra, Călăuza (Deva), Citadela (Satu Mare), „D*A*S*” (Sibiu), „Mircea cel Bătrân” (Râmnicu Vâlcea), Ecou Transilvan (Cluj-Napoca și „Eikon” (București).
Editura „Alexandria Publishing House” și Librăriile „Alexandria” au prezentat și volumele de poezii „Tu ce-ai făcut astăzi?” și „Portretul unui gând” semnate de Ovidiu Scridon, care, acompaniat de chitara și muzicuța cu care s-a impus și în folk, a susținut și un mic recital muzical.
De la ora 12:30 este programat un spectacol de teatru susținut de Teatrul de păpuși „Alexandru Misiuga” Bistrița, „Pescarul și peștișorul de aur” de Aleksandr Sergheevici Pușkin, o adaptare de Teodora Popescu, în regia Corneliei Apostol, din distribuție făcând parte Dănuț Buta, Florina Vlașin, Daniela Muscari, Cornelia Vrăsmaș, Mariana Râpan, Iulia Becheș, Elena Pop, Anamaria Stoica, Cornelia Apostol și Adrian Pop.
Nu ratați, de la ora 18:00, un spectacol al Teatrului profesionist de proiecte „Liviu Rebreanu” Bistrița – care va prezenta publicului o versiune modernă, în premieră absolută a celebrului roman „Pădurea Spânzuraților” de Liviu Rebreanu. Regia, scenografia și ilustrația muzicală îi aparțin lui Marius Oltean, în piesă urmând să joace Mihai Crăciun, Dan Rădulescu, Costin Gavază, Csaba Ciugulitu și Amelia Crețiu.
Festivalul Internațional de Teatru și Literatură „Liviu Rebreanu” continuă și zilele următoare. Iată, mai jos, programul complet:
Luni, 27 noiembrie 2017
- ora 11:00: Comunicare: „Intelectuali și artiști români legați de biserică”;
Prezintă: prof. univ. dr. Mircea Gelu Buta; Masă rotundă: „Literatura religioasă contemporană”
Participă: Mitropolitul Andrei, protopop Marcel Miron (Huși); pr. Dumitru Merticariu (Iași); pr. Tiberiu Vălean (Satu Mare); protopop Alexandru Vidican (Bistrița); pr. Prof. Nicolae Feier (Bistrița); pr. Vasile Beni (Bistrița);
- ora 12:30: Literatura religioasă în Europa de Nord Comunicare: „Vechiul sat românesc – noime pentru zilele noastre”
Revista de spiritualitate și cultură „Candela Nordului” și Editura „Felicitas” din Stockholm – Suedia;
Invitat: P.S. Macarie Drăgoi, episcopul ortodox al Europei de Nord – Stockholm – Suedia;
Moderatori: Dorel Cosma, Menuț Maximinian și Zorin Diaconescu;
- ora 18:00: Colind din satul lui Rebreanu, cu Grupul „Țibleșul”, „Glanetașul”;
Înmânarea distincției „Cavaler al culturii bistrițene” episcopului Macarie Drăgoi;
- ora 18:30 – Teatrul profesionist de proiecte „Liviu Rebreanu” Bistrița: „Chirița în carnaval” de Vasile Alecsandri.
Regia Marius Bodochi, în distribuție actori renumiți ai teatrelor bucureștene: Marius Bodochi, Rodica Popescu-Bitănescu, Anca Sigartău. Muzică live: Manuela Cara (Canada).
Marți, 28 noiembrie 2017
- ora 10:00 – Galeriile Casa cu Lei, Expoziție de carte și reviste literare
Prezentarea Societății Scriitorilor Bistrițeni „Conexiuni” – director: Dorel Cosma, președinte: Elena M. Cîmpan; membri: Menuţ Maximinian, Zorin Diaconescu, Alexandru Cristian Miloş, Mircea Gelu Buta, Vasile Jimboreanu, Alexandru Vidican, Victor Știr, Victoria Fătu Nalaţiu, Gheorghe Mizgan, Nicolae Feier, Ioan Lazăr, Niculae Vrășmaș, Lucreția Bucur, Marilena Toxin, Ana Zegrean, Rodica Fercana, Mirela Orban, Ștefan Veșcari, Vasile Beni, Dumitru Alexandru Bar, Doris Cosma, Maria Herineanu, Amelia Crețiu;
- ora 11:00 – Palatul Culturii - Cărți și reviste, cu scriitori din
Satu Mare: László Robert, Felician Pop, Aurel Pop, Loredana Știrbu, Mark Voinescu, Mărcan Lidia;
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.