Plângi, plângi, te vei îmbolnăvi de cancer, vei mânca. cianură. vei bea. cianură. vei respira. cianură. vei vomita. cianură. voi cumpăra bilete la teatru, la rodeo, la balet. Vom merge la operă şi la cinema. Vei crăpa, inima ta va crăpa. Plângi, plângi, o să-ţi cumpăr un preşedinte, un parlament, o şcoală, asfalt pe care să calci...
Plângi, plângi, te vei îmbolnăvi de cancer, vei mânca. cianură. vei bea. cianură. vei respira. cianură. vei vomita. cianură.
voi cumpăra bilete la teatru, la rodeo, la balet.
Vom merge la operă şi la cinema.
Vei crăpa, inima ta va crăpa.
Plângi, plângi, (...) un milion de morţi încap în exact mintea mea, îi voi cumpăra, o voi cumpăra pentru tine.
Plângi, plângi, o să-ţi cumpăr un preşedinte, un parlament, o şcoală, asfalt pe care să calci, o să îţi cumpăr şosete cu care să calci pe asfalt, cu care să te duci la doctor, în care să-ţi miroasă picioarele,
o să îţi cumpăr o pajişte numai a ta în care să creşti avioane sălbatice, să îmblânzeşti moartea,
plângi, plângi, o să îţi cumpăr moartea ca să te urci pe ea,
să o călăreşti pe ea, să o numeşti pe ea,
să îi spui: Mirabela.
Fragmentul de mai sus îi aparţine poetului Cosmin Perţa – cel care a deschis, cu câteva fragmente din Cântec de leagăn pentru generaţia mea, seria recitalurilor poetice la Sinagogă, acolo unde se desfăşoară cea de-a IX-a ediţie a Festivalului internaţional „Poezia e la Bistriţa”.
Au mai citit astă-seară din creaţiile lor Floarea Țuțuianu, Vlad Drăgoi, Alex Cosmescu şi Moni Stănilă - care a studiat teologie şi litere şi s-a stabilit din 2010 în Republica Moldova unde coordonează, alături de Alexandru Vakulovski cenaclul Republica:
Evenimentul a început cu prezentarea invitaților din festival şi decernarea premiului Librarul anului, premiu care a ajuns în acest an la Timişoara, la Oana Doboși-Potcoavă și Raluca Selejan de la librăria La două bufnițe – acolo unde poezia are un loc special şi unde se întâmplă totodată şi multe evenimente culturale, lecturi şi dezbateri care îi au în centru pe scriitorii contemporani.
A urmat un emoţionant recital muzical susţinut de Maria Răducanu şi pianistul Sorin Terinte.
Seara s-a încheiat impecabil cu un concert simfonic extraordinar susţinut de Noua Orchestră Transilvană dirijată de Petronius Negrescu. Programul a debutat cu Melodia şi Valsul Terzo compuse de Ceaikovski şi avându-l drept solist pe expresivul violonist Radu Kis, în final melomanii bucurându-se de Simfonia a VI-a, Pastorala lui Beethoven.
Poezia e la Bistriţa continuă şi mâine, la Colibiţa şi la Sinagogă. Programul complet poate fi consultat AICI.