Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  38 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Pentru că Dumnezeu nu poate fi prezent peste tot, a inventat-o pe mama...!

20/05/2017 10:47:46 Ioana BRADEA  
Elevii Colegiului „Andrei Mureşanu” s-au bucurat de un inedit Târg de Carte – un proiect unic între şcolile din judeţ – care a avut parte şi de un invitat special, artistul şi graficianul Ion Barbu, cel care a realizat singurul Muzeu al Mamei din România. „Ai ocazia să plonjezi într-un alt univers. Să trăieşti mai multe vieţi deodată..."

Când intraţi în librărie, este important să priviţi cartea şi ca pe un obiect pe care vreţi să-l păstraţi... Imaginea cărţii, atingerea cărţii, mirosul paginilor pentru unii dintre noi are o mare importanţă... şi eu citesc în format electronic, atunci când nu am încotro, dar relaţia cu cartea este de o altă factură...”, a povestit profesoara Camelia Toma – cea care a iniţiat alături de elevii şi partenerii săi acest târg al Cititorilor de Carte încă din 2007, pe când „Şcoala Altfel” nu exista, ca program alternativ şi când o sală de clasă a Colegiului „Andrei Mureşanu” a fost special amenajată cu standuri şi cărţi ca să arate întocmai ca un târg de carte.

Am participat întâi ca simplu invitat, pentru că sunt în «Andrei Mureşanu» de când eram mică, din clasa I, apoi am început să mă implic şi ca organizator... Mi s-a părut fascinant să văd cum, atunci când intru pe uşă, descopăr aici o întreagă lume nouă... Nu neapărat pentru că e plin de lume şi de cărţi, ci pentru că ai ocazia să plonjezi într-un alt univers... Să trăieşti mai multe vieţi deodată. E şi foarte util un asemenea târg, pentru că avem ocazia să vedem care sunt ultimele apariţii... Nu avem timp să mergem prea des la librărie, unii dintre colegii noştri trec pe lângă librării fără să le observe – ori, un asemenea târg tocmai această nevoie încearcă să acopere...”, a povestit Codruţa Nistor pentru Bistriţeanul.ro, recunoscând că nu este tocmai simplu să organizezi un asemenea eveniment.

E destul de greu să pui totul la cale, în fiecare an avem invitaţi deosebiţi, scriitori sau oameni de cultură, au fost ani în care am avut concerte sau momente artistice şi dans, în fiecare an lucrurile sunt diferite, în fiecare an găsim noi obiecte pe care să le transformăm în standuri de cărţi – o pălărie în plus, o jucărie, un cuier se potriveşte perfect cu câte o carte şi formează parcă o familie...!”, a mai spus Codruţa Nistor.

Ion Barbu, unul dintre invitaţii acestei ediţii, a prezentat elevilor volumul „Sticle pentru minte, inimă și literatură” – o antologie de poezie olografă românească transpusă în capodoperă de Mihai A. Barbu și Ion Barbu, la Editura Charmides, 2016, o carte-album în două volume care cuprind 100 de foto-poeţi, 100 de foto-sticle şi 100 de poeme olografe.

Cartea a fost lansată anul trecut la Bistriţa (FOTO/VIDEO: Inedită paradă de modă la Bistriţa! Haine inteligente pentru toate gusturile), în cadrul Festivalului Poezia e la Bistriţa, fiind considerată Cea mai elegantă şi mai originală antologie de poezie, într-un top alcătuit de Mediafax.

Ion Barbu a povestit şi despre Planeta Petrila – cel mai recent film documentar semnat de Andrei Dăscălescu, regizorul voluntar Tăşuleasa care povestea, pentru Hotnews.ro că „Planeta Petrila urmărește, timp de trei ani, două lumi: cea a lui Ion Barbu, fost miner devenit artist și activist, și cea a minerului-brigadier Cătălin Cenușă. Ambele personaje se luptă cu sistemul: artistul pentru a salva de la demolare clădirile istorice ale minei, pe care le visează transformate în centre culturale, iar minerul pentru a-și transfera brigada la o altă mină. Documentarul realizează portretul unei lumi rămasă fără perspective, cu accente absurde, adesea amuzante, dar cu teme universale precum rezistența prin artă, păstrarea identității sau alternativa culturală a unui oraș în era post-industrială...”, povestea Andrei Dăscălescu.

Ion Barbu a povestit celor prezenţi şi despre singurul Muzeu al Mamei din România – inaugurat acum doi ani la Petrila şi plasat oarecum sub cupola unui proverb evreiesc - Pentru că Dumnezeu nu poate fi peste tot, a inventat-o pe mama - un muzeu pe care artistul l-a realizat la Petrila, în casa mamei sale, pe care a transformat-o într-un omagiu adus tuturor mamelor, acoperind pereții casei cu versuri ale poeților români care au dedicat poeme mamei, în bucătăria casei fiecare obiect fiind transformat într-o veritabilă operă de artă.

Elevii Colegiului „Andrei Mureşanu” au şi vizitat Muzeul Mamei, iar Codruţa Nistor a prezentat o colecţie de 10 cărţi mici dedicate mamei:

Prin târg s-a perindat şi Camelia Tabără, inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Bistriţa-Năsăud care a şi răspuns unei provocări lansate de Camelia Toma – subliniind că cercul desenat cu roşu pe o tablă, în sala de sport a Colegiului „Andrei Mureşanu”, este exact locul geometric al punctelor egal depărtate de centru şi că, în contextul acestui târg al cititorilor - centrul nu poate fi decât lectura şi plăcerea de a citi, în timp ce noi toţi suntem punctele care ne raportăm într-un fel sau altul la dimensiunea cărţilor...

7179 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro