În fiecare an, sute de alpinişti urcă spre vârful Elbrus din Munții Caucaz spre a-l elibera pe Prometeu, titanul înlănțuit de Zeus pentru că a furat focul de la zei și l-a oferit oamenilor. Odată ajunși acolo, alpiniștii îndeplinesc un ritual specific şi herculian pe care, în acest an, l-a experimentat şi un profesor din Bistriţa:
Ajunși în vârf, alpiniștii îndeplinesc un ritual specific şi herculian: urale, bucurie, fotografii şi filme cu dimensiunea care îi apropie uluitor de cer, de nori, de Dumnezeu... După care se retrag mulțumiți, privind nemiloși spre vulturul timpului care agonizează în prăpăstiile de sub vârf.
„În această lună am participat și eu la această procesiune, în cadrul unei expediții interdisciplinare organizate și coordonate de Ovidiu Popescu de la Altitude Expedition Team-Divizia Munți Înalți din Râșnov.
Expediția a avut un obiectiv științific – efectuarea unor cercetări asupra mediului montan înalt, dar şi un obiectiv cultural (omagierea soldaților români din Divizia 2 Vânători de Munte, care au luptat în august 1942 în Munții Caucaz), şi un obiectiv turistic totodată: am încercat şi am reuşit să promovăm însemnele orașului Bistrița pe cel mai înalt vârf din Europa...”, a povestit Ioan Bâca pentru Bistriţeanul.ro.
Nu este de neglijat nici obiectivul sportiv pe care şi l-a propus şi atins profesorul de geografie de la Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Geografia Turismului – escaladarea vârfului Elbrus – 5.642 m, anticul Strobilo, cel mai înalt pisc din Europa.
„Sarcinile mele au fost studierea reliefului vulcanic, a reliefului glaciar, a proceselor glaciare actuale și a fenomenului turistic în munții înalți, iar ceilalți participanți au făcut observații asupra altor aspecte specifice acestui areal.
Medicul Ileana Andreescu s-a ocupat de adaptarea și comportamentul organismului uman în munții înalți, lt. col. Simon Bâlbâe s-a ocupat de riscurile în ascensiunile montane de mare altitudine, organizarea și coordonarea activităților turistice, de protecție a mediului și de salvare în munții înalți, iar istoricul Lucian Hornoi a studiat formele de valorificare turistică a trecutului istoric din Munții Caucaz (regiunea Baksan-Elbrus).
Participarea mea la această expediție a fost posibilă prin contribuția generoasă a următorilor sponsori, a căror bannere au fost expuse pe vârf: Project X (Nelu Peteleu), Brio Freesh (Ovidiu Mircea), Vital Dent (Florin Chereji), Techno Energy (Codrin Someșan), Sport Center (Doru Schreiner), San Gym (Cristina Sângeorzan), Bioplant (Giurgea Marinela). Le mulţumim tuturor...!”, a mai precizat profesorul Ioan Bâca, întors ieri dimineaţă din epuizanta epediţie de 10 zile.