Patru zile de sărbătoare şi spectacole extraordinare îi aşteaptă pe cei care vor asista la inaugurarea oficială a Palatului Culturii. Andra lui Măruţă, Sava Negrean Brudaşcu, Dumitru Fărcaş, Cristian Pomohaci sunt doar câţiva dintre artiştii invitaţi să strălucească pe scena Palatului. Uşile vor fi deschise însă doar pentru primii 340 de bistriţeni
Forfotă şi agitaţie mare, în aceste zile, la Palatul Culturii din Bistriţa: se aranjează mobilierul şi recuzita, se fac ultimele pregătiri şi sunt puse la punct ultimele detalii pentru marea inaugurare care va avea loc în prima zi de Mărţişor.
„Am încercat să acoperim, pe cât posibil, toate gusturile şi preferinţele bistriţenilor, şi să organizăm un adevărat tur de forţă cu spectacole diferite pe 1, 2, 3 şi 4 martie. Pe 1 martie va avea loc un concert de muzică clasică, susţinut de Filarmonica din Iaşi, care va oferi publicului în prima parte partituri celebre de muzică de film, sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie. În a doua parte bistriţenii se vor bucura de un recital extraordinar susţinut de baritonul Adrian Mărcan, bistriţean cu importante colaborări în străinătate, ca şi mezzosoprana Arsineta Răducan - ambii de la Opera din Braşov”, a explicat directorul Dorel Cosma.
Tot în prima zi vor fi invitate şi autorităţile locale şi judeţene, dar şi partenerii din ţară şi străinătate ai instituţiei. Pentru 2 martie a fost programată deschiderea stagiunii teatrale la Bistriţa, cu un spectacol de teatru deosebit, susţinut de actorii Teatrului Naţional din Bucureşti, care vor oferi bistriţenilor o comedie, în timp ce 3 martie va fi ziua dedicată muzicii pop – spectacolul urmând să fie susţinut de Andra şi invitaţii săi.
4 martie este ziua dedicată folclorului, spectacolul urmând să fie susţinut de invitaţi extraordinari precum Dumitru Fărcaş, Cristian Pomohaci şi Sava Negrean Brudaşcu, alături de orchestra şi soliştii ansamblului folcloric „Cununa de pe Someş” al Centrului Cultural Municipal – a mai precizat directorul Dorel Cosma.
Atenţie, însă! Bistriţenii care doresc să participe la spectacole trebuie să fie punctuali şi să-şi ocupe din timp locul în sala de spectacole. Nu de alta, dar conform recomandărilor ISU – într-o sală de spectacole nu au voie mai multe persoane decât locurile prevăzute pe scaune, iar culoarele nu trebuie să fie ocupate de oameni care stau în picioare.
„Altfel riscăm să se anuleze spectacolul sau chiar să fie suspendată autorizaţia pe care o aşteptăm în aceste zile de la ISU Bistriţa-Năsăud”, a mai spus directorul Centrului Cultural Municipal, adăugând că cei de la ISU au fost deja în inspecţie, au făcut chiar şi o simulare de incendiu la faţa locului şi au fost cât se poate de fermi când a fost vorba de numărul de spectatori care nu trebuie să depăşească numărul locurilor din sală.
Aşadar, cine nu apucă să-şi ocupe loc din timp la spectacole – trebuie să-şi pună pofta-n cui: uşile se vor închide în momentul în care toate locurile vor fi ocupate.
Sala de spectacole renovată din Palatul Culturii (de care directorul Dorel Cosma este cel mai încântat) are o capacitate de 340 de persoane – dintre care 50 de locuri la balcoane şi 12 în lojele de la etaj, unde sunt amenajate şi birourile.
La fel de impresionante sunt însă şi celelalte spaţii din Palatul Culturii: în partea din spate a fost reamenajată sala studio – care poartă numele de „Sala Alexandru Misiuga” – aici urmând să se desfăşoare spectacolele de teatru de păpuşi ale trupei coordonate de Cornelia Apostol, dar tot aici se vor oficia şi căsătoriile, atunci când vremea în Parcul Municipal va fi urâtă.
Şi sala de coregrafie a fost rebotezată şi poartă acum numele coregrafului Corneliu Botoş, iar sala Appassionata şi sala Conexiuni s-au bucurat de asemenea de investiţiile proiectului care a făcut posibilă renovarea Palatului Culturii.
Nici subsolul nu a fost „scutit” de renovare şi reamenajare, astfel încât – acolo unde pe vremuri bistriţenii mergeau la fitness – acum se dezvăluie, în toată splendoarea, catacombele Palatului – o imensă galerie de câteva sute de metri pătraţi unde va funcţiona Clubul Artelor: „Aici ne-am propus să organizăm în fiecare seară mici spectacole de jazz sau folk, va fi amenajată şi o scenă, câteva vestiare, grupuri sanitare moderne, expoziţii, lansări de carte şi alte activităţi culturale”, a mai precizat Dorel Cosma, adăugând că tot în subsol va funcţiona şi un studio de înregistrări dotat cu aparatură de ultimă generaţie, pentru muzicienii care vor dori să înregistreze aici albume.
„Însă acest spaţiu nu va fi complet gata decât în vară, abia atunci vom reuşi să-l deschidem şi pe acesta, pentru că mai sunt de pus la punct câteva detalii…”, a mai spus Dorel Cosma.