Prima monografie culturală din Bistriţa a fost lansată ieri, într-un cadru festiv, în sala de coregrafie „Corneliu Botoș” a Palatului Culturii Bistrița. „În toată această perioadă, cam de 50 de ani încoace, Casa de cultură a duduit de cultură, de act cultural...”, a mărturisit primarul Ovidiu Crețu.
Prima monografie culturală din Bistriţa a fost lansată ieri, într-un cadru festiv, în sala de coregrafie „Corneliu Botoș” a Palatului Culturii Bistrița. „După o strădanie de mai bine de un an, apare o monografie a Palatului Culturii... Credeam că se va referi la clădirea în sine, care a parcurs un drum interesant de 100 și ceva de ani... Mi-am dat seama că de fapt, cartea respectivă este o radiografie a culturii municipiul Bistrița din ultima sută de ani. O lucrare extrem de greu de făcut, de realizat, de aceea aduc o mulțumire din partea Primăriei pentru întreaga echipă care s-a ocupat de realizarea ei...”, a spus primarul Ovidiu Crețu, cu prilejul lansării volumului.
„În toată această perioadă, cam de 50 de ani încoace, Casa de cultură a duduit de cultură, de act cultural... Mă mândresc să spun că în această sală de repetiții am fost și eu câțiva ani dansator la ansamblul Cununa de pe Someș, și am simțit din interior efortul cultural al acestui centru...”, a mai spus primarul Ovidiu Crețu, recunoscând că o vreme îndelungată steagul Casei de Cultură a fost ținut sus de acest ansamblu profesionist de folclor.
Volumul cuprinde peste 740 de pagini și este structurat în șase capitole:
Capitolul 1 – Geverbeverein – Casa raională de cultură (1897-1960), capitol coordonat de Vasile Jimboreanu și HansFranchy,
Capitolul 2 – Casa Raională de Cultură – Casa Orășenească de cultură și Căminele culturale subordonate (1961-1975), capitol coordonat de Vasile Jimboreanu
Capitolul 3 – Casa Orășenească de Cultură – Casa Municipală de Cultură (1976–1990), capitol coordonat de Alexandru Cristian Miloș
Capitolul 4 – Casa municipală de cultură (1991-2000), capitol coordonat de Doris Cosma și Vasile Jimboreanu
Capitolul 5 – Casa municipală de cultură – Centrul Cultural Municipal (2001-2010), capitol coordonat de Vasile Jimborean, Elena M. Cîmpan și Maria Herinean
Capitolul 6 – Centrul Cultural Municipal – Palatul Culturii (2011 - 2018), capitol coordonat de Menuț Maximinian.
Albumul cuprinde și un epilog semnat de Dorel Cosma și Vasile Jimboreanu, dar și două rezumate în engleză și germană de care s-a ocupat Zorin Diaconescu. Albumul costă 120 de lei și va putea fi achiziționat de la Librăria Conexiuni, existentă în cadrul Galeriilor Casa cu Lei.
La 120 de ani de la înfiinţarea Casei de Cultură Bistriţa s-a constituit un colectiv redacţional a cărui primă întâlnire a avut loc în urmă cu doi ani la Biblioteca Centrului Documentar al Palatului Culturii.
Istoria activităţilor culturale, sub coordonarea managerului prof. dr. Dorel Cosma, a fost elaborată de un colectiv format din Vasile Jimboreanu, Hans Franchy, Zorin Diaconescu, Elena M. Cîmpan, Menuţ Maximinian, Doris Cosma și Alexandru Cristian Miloş.
Invitați speciali în cadrul evenimentului au fost scriitorul Cornel Udrea, Cluj, scriitorul Ioan Radu Văcărescu, președinte filiala Sibiu a Uniunii Scriitorilor Români, scriitorul Marica Valentin, Târgu Mureș, profesor și critic literar - Antonia Bodea, Cluj.
1486 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.