„Cartea nu va dispărea niciodată, pentru că este un dar de la Dumnezeu... Visul oricărui scriitor, probabil, este să scrie cărţi care să-şi găsească locul în biblioteca lui Dumnezeu...”, a afirmat astă-seară Nicolae Dabija, în biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” de pe Odobescu – în cadrul unei emoţionante pledoarii:
Biblioteca Județeană „George Coșbuc” a găzduit astă-seară, în Biserica Ortodoxă „Sfinţii Trei Ierarhi” de pe Odobescu, o emoţionantă întâlnire de suflet cu una dintre personalitățile Republicii Moldova – scriitorul, istoricul literar, politicianul Nicolae Dabija – membru de onoare al Academiei Române (din 2003) și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (din 2012).
„Cartea nu va dispărea niciodată, pentru că este un dar de la Dumnezeu... Visul nostru, al oricărui scriitor, probabil, este să scrie cărţi care să-şi găsească locul în biblioteca lui Dumnezeu...” a afirmat astă-seară scriitorul Nicolae Dabija, în biserica „Sfinţii Trei Ierarhi” de pe Odobescu – în cadrul unei emoţionante pledoarii pentru unirea românilor de peste Prut cu cei din România.
Nicolae Dabija a povestit credincioşilor prezenţi la întâlnire despre dezamăgirea recentelor alegeri din Moldova, despre generaţia de preoţi plini de evlavie şi sfinţenie pe care a avut ocazia să-i cunoască, despre drama de a fi puşi mereu să alegem între ciumă şi holeră, între un rău mai mare şi un rău mai mic, despre necesitatea de a ne ruga lui Dumnezeu să ne ofere şansa să ştim alege între bine şi rău – dar şi despre interesele meschine ale politicienilor care „îşi amintesc de noi o dată la patru ani – şi în România, şi în Moldova, despre felul în care unirea celor două state ar trebui să se realizeze „de la persoană la persoană” şi abia apoi să fie informaţi şi politicienii.
„Tot ce face omul din inimă este o rugăciune adresată lui Dumnezeu. Rugăciunea nu se rezumă doar la cuvânt, rugăciune este şi o faptă bună făcută şi din suflet (...) Ajută-ne, Doamne, să deosebim binele de rău, chiar şi atunci când răul poartă masca binelui, aşa ar trebui să ne rugăm. Abia atunci vom fi cu adevărat mântuiţi şi salvaţi...” a mai spus poetul care, în final, a citit şi câteva poeme din volumul „Drumul spre biserică”.
Nicolae Dabija a fost decorat în 2014 de președintele Traian Băsescu cu Ordinul Naţional „Pentru Merit” – în grad de Ofiţer ”pentru îndelungata şi prestigioasa activitate pusă în slujba promovării culturii, limbii şi spiritualităţii româneşti în Republica Moldova” - fiind totodată şi nepotul arhimandritului Serafim Dabija, unul din marii duhovnici români, deportat în Gulag în 1947.
În calitate de redactor șef al săptămînalului Literatura și Arta editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova. Săptămînalul condus de Dabija a fost, în anii 1988-1989, cea mai importantă publicație care susținea revenirea limbii române la grafia latină și decretarea ei ca limbă oficială în RSS Moldovenească.
În 2005 a fost ales președinte al Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova, organizație neguvernamentală de cultură și drept, la care au aderat peste 150 de organizații culturale, uniuni de creație, asociații neguvernamentale.