Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  145 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Omenia... din lada de Zestre a satului bistrițean și năsăudean!

17/03/2018 15:16:08  
Doi dascăli inimoși, devotați cauzei: doamna Sorina Cazac, profesoară de limba și literatura română și domnul Dănuț Archiudean, profesor de istorie. O școală cu profil tehnic de peste 40 de ani: Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” din Bistrița și un adevărat Muzeu etnografic, deschis la parterul clădirii principale:

Unul din obiectivele principale ale recentei mele activități jurnalistice este și va rămâne ș c o a l a  și  e l e v i i, educația și formarea tinerei generații pentru un altfel de mâine, mai ferm, mai fezabil și mai bun. Îi asigur pe toți foștii mei colegi, din toate unitățile de învățământ ale județul nostru că le stau la dispoziție cu toată deschiderea, dacă au ceva important și interesant de comunicat, indiferent că vorbim de Miceștii de Câmpie, de Șanț ori Târlișua. Nu am fost și nu voi fi adeptul simplist al ideii convenabile că numai „elitele” trebuie promovate. Din contră, mi se pare onest și necesar ca și munca dascălului de la Romuli, de exemplu, să fie popularizată, dacă are ce arăta lumii. Așadar apelați cu încredere!

Doi dascăli inimoși, devotați cauzei: doamna Sorina Cazac, profesoară de limba și literatura română și domnul Dănuț Archiudean, profesor de istorie. O școală cu profil tehnic de peste 40 de ani: Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” din Bistrița și un adevărat Muzeu etnografic, deschis la parterul clădirii principale, într-o fostă sală de clasă. Sute de exponate, majoritatea din secolul trecut: articole de îmbrăcăminte, încălțăminte, țesături, de la carpete la cuverturi de pat, ceramică diversă, unelte și accesorii din gospodăria țărănească, chiar mai vechi de un secol – toate aduse de elevii școlii, de peste 10 generații, donate cu dragă inimă de familiile acestora.

Omul sfințește locul!” În cadrul muzeului funcționează și Cercul de etnografie și folclor „Zestrea satului”, condus de cei doi profesori. Pentru o mai bună informare îi dăm microfonul domnului profesor Dănuț Archiudean:

Nu am urmărit aducerea performanței interpretative a elevilor noștri la nivel de prestație scenică profesionistă, ci ne-a interesat mai mult autenticul, frumosul frust al fiecărei zone de baștină a acestor copii” – a ținut să precizeze și doamna profesoară Sorina Cazac. „Gândiți-vă cât de heterogen este grupul nostru. Avem elevi din clasele de liceu, de la a IX-a și până într-a XII-a, dar și mulți proveniți de la școala noastră profesională. Nu sunt artiști și nici nu urmăresc în mod intenționat să facă o carieră artistică. I-am ajutat și i-am lăsat să se exprime. Costumele, obiectele sunt aduse de ei. Cântecele, versuri, muzică sunt înregistrate, pe teren, tot de ei, cu ajutorul domnului profesor Dănuț Archiudean, aparatura de înregistrare și redare fiind pusă la dispoziție de conducerea școlii. În prezent, ne pregătim pentru un nou concurs, la nivel județean unde sperăm să avem rezultate bune. Avem un nou repertoriu, vom lucra un alt obicei cu alte costume... Îi văd de la an la an și mă bucur să constat că a crescut în ei gradul de omenie, respect reciproc și prețuire adevărată. O dată deschisă lada de zestre a neamului nostru, cu siguranță că-i va face mai buni prin tot ceea ce le oferă după atâtea mii de ani de trăiri și experiențe de viață: suflet simplu, curat și bun, întărit de credința în Dumnezeu și de dragostea curată față de valorile perene ale neamului nostru românesc!

Bine spune, în cântecul său Gabriel Flueraș, elev în clasa a XII-a: „ca și floarea cea de prun / așa-i neamul meu cel bun / și mi-i drag să veselesc cu neamul meu românesc”:

Nici fetele nu se lasă mai prejos. Ele vin cu un obicei de nuntă, oferind „colacul cel bun cu nuci și mere” la casa miresei.

Costumele lor sunt foarte frumoase, dar ce frumoși sunt ei, fetele și băieții îmbrăcați cu aceste haine de sărbătoare! Adolescența, puritatea sufletului lor, la început de drum, primii fiori ai dragostei – toate vizibile în pozele minunate de mai jos – te fac să te gândești într-o notă mai optimistă la viitor.

Bună treabă au făcut și fac acești doi dascăli adevărați de la Colegiul Tehnic „Grigore Moisil” din Bistrița, Sorina Cazac și Dănuț Archiudean, cu „mâna aceasta de elevi”, tehnici ca ocupație și profesie, dar atât de pătrunși de fiorul umanist al o m e n i e i - scoasă la lumină din  l a d a  de  z e s t r e  a vajnicelor noastre sate bistrițene și năsăudene. Era și timpul să se întâmple o schimbare de macaz, dinăuntru. Nu vi se pare?

Mircea Seleușan

3874 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro