Mai ales în aceste zile în care lumea îşi petrece timpul îndopându-se cu mâncare, stând la coadă prin diverse magazine până în ultima clipă şi uitând aproape cu totul de suflet, nu strică să luăm aminte la experienţele inedite propuse de o mână de prieteni, la câţiva paşi de Bistriţa.
O mână de prieteni şi-au dat întâlnire zilele trecute, la câţiva paşi de Bistriţa, într-o fascinantă casă săsească în care istoria musteşte în fiecare colţişor: casa de la Livezile a familiei Vinay – acolo unde fosta profesoară de franceză Maria Vinay şi artistul restaurator Michel Vinay şi-au uimit din nou prietenii cu o savuroasă şi neobişnuită cină.
„Oamenii trebuie să se bucure împreună de asemenea momente de sărbătoare”, afirmă Maria Vinay, gazda şi maestrul bucătar care a pregătit o mulţime de delicatese pentru prietenii care au acceptat invitaţia la evenimentul cunoscut drept „Les Dîners de chez Michel”, aflat la cea de-a doua ediţie.
Gazdele merg în Franţa şi aduc ingredientele care rezistă şi care sunt folosite în asemenea ocazii speciale. Ce nu rezistă, se cumpără din România – din Cluj sau chiar Bistriţa-Năsăud: „Am pregătit pentru această seară fructe de mare – stridii, creveţi cu maioneză de avocado şi scoici. Avem un platou cu mezeluri de casă făcute de Michel, după gusturile sale, avem şi carne de bibilică cu orez roşu de Camargue, din sudul Franţei, din Delta Rhônului. Pentru stridii am ajuns la Cluj, după bibilică am tot umblat prin Zagra, pe coclauri. Am căutat bibilică sălbatică, nu găină mică, ceea ce în Franţa este o delicatesă. În România nu prea se găseşte în magazine”, a mai povestit Maria Vinay, remarcând că, la desert, oaspeţii vor fi serviţi cu trufe de ciocolată şi că meniul a fost ales de Michel Vinay, care a ţinut cont de ceea ce se mănâncă mai rar în România.
„Fabulos! Absolut fabulos. Doar aici am ocazia să gust aşa ceva şi să mă bucur de spiritul tradiţional al meselor franţuzeşti de calitate şi de bun gust. Sunt abonată la aceste cine”, a recunoscut una dintre invitatele serii, în timp ce un alt invitat a subliniat că a fost ceea ce se poate numi „o seară pe placul meu cu muzică divină, mâncare delicioasă și companie extrem de plăcută!... Totul la superlativ în opinia mea!... Mulțumesc gazdelor pentru seara minunată!”.
Dacă la prima ediţie a cinei, de latura artistică s-au ocupat câţiva actori de la Corint – la cea de-a doua ediţie a fost invitată Alexa Dragu şi chitara sa magică să-i învăluie pe musafiri în atmosfera caldă şi intimă a muzicii care a ştiut să transforme o cină într-o adevărată experienţă sufletească:
Evenimentul este unul dintre cele mai reuşite proiecte ale Asociaţiei de Prietenie Româno-Franceză din Bistriţa, ARFA, care şi-a început activitatea pe vremea în care bistriţenii, alături de toţi românii, de altfel, erau constrânşi de regulile comunismului, nu aveau acces la cărţi în limbi străine şi nu aveau voie să iasă din ţară. „Am constituit această asociaţie care să-i ajute pe oameni să viziteze Franţa, patria soră a României. La început, pentru că aveau nevoie de vize, din ARFA au făcut parte vreo 200 de persoane. Francezii au adus la Bistriţa aproape 8.000 de volume şi aşa a luat naştere prima bibliotecă în limba franceză în oraşul nostru A existat un vârf de dezvoltare prin 2007, după care asociaţia şi-a restrâns activitatea şi şi-a modificat statutul, oarecum ţintit pe activităţile de schimb intercultural, avem pensionari, jurişti, economişti, profesori, specialişti în silvicultură...”, a explicat Monica Buboly, preşedintele ARFA.
FOTO: „Cina de la Michel” – miraculoasa lume paralelă, atât de sinceră și bogată sufletește...
FOTO/VIDEO: Coadă la machiaje horror în Piaţa Mică! Halloweenul s-a simţit timid şi pe străzile din Bistriţa
FOTO: Pictorii de duminică au înseninat toată ziua, în Piaţa Mică. Din Bistriţa, până spre sfârşitul lumii
FOTO/VIDEO. Fête de la Musique. Camelia Tabără, şeful ISJ: „Este o iniţiativă excepţională”