Spectaculos şi seducător, învăluit în sunete fantastice – străvechi şi contemporane totodată – aşa cum se întâmplă de fiecare dată când soseşte la Bistriţa, ne-a cucerit din nou cu un recital plin de linişte, echilibru şi răcoare, mai ales în zbuciumatele zile de azi...
A fost o seară fantastică duminică, la Sinagogă, acolo unde flautistul Matei Ioachimescu alături de Tina Žerdin – stabilită acum în Viena şi colaboratoare a celor mai importante teatre de operă din Viena sau Milano – i-au cucerit din nou pe melomanii bistriţeni cu „un recital liniştit, necesar mai ales în aceste zile zbuciumate şi tulburate pe care le trăim”, după cum a explicat Matei Ioachimescu, prezentând programul serii.
Jacques Ibert, Johann Sebastian Bach, Béla Bartók (Dansurile româneşti într-un aranjament pentru flaut şi harpă), au fost doar câteva dintre bijuteriile oferite în dar de cei doi muzicieni care şi-au răsfăţat publicul şi cu o compoziţie interpretată în premieră la Bistriţa.
„Dacă tot avem un compozitor în familie, l-am rugat să ne compună ceva. Aşa s-a născut acest Duo pentru flaut şi harpă. Tatăl meu, Călin Ioachimescu, l-a compus special pentru noi, iar piesa este interpretată în premieră la Bistriţa. Urmează să fie ascultată şi la Bucureşti, în cadrul unui festival, dar ne-am spus că Bucureştiul mai poate aştepta...”, a mărturisit Matei Ioachimescu celor prezenţi la concert.
Matei Ioachimescu a fost numit în anul 2013 „Ambasador al integrării” de Ministerul de Externe al Austriei, este absolvent al Universităţii de Muzică din Viena, oraş unde s-a şi stabilit, şi este prezent la Bistriţa - de câţiva ani încoace - în fiecare vară, pentru a coordona Academia de Flaut.
Duminică seara i-a vrăjit pe melomanii bistriţeni cu partitura unui virtuoz flautist britanic ale cărui compoziţii prezintă flautul într-o manieră plină de umor, utilizând şi influenţe din blues dar şi din Bobby McFerrin. "N-aţi mai auzit aşa ceva la flaut...!" a promis Matei Ioachimescu. Şi s-a ţinut de cuvânt...
Tina Žerdin s-a născut în Slovenia, a studiat pian şi canto, dar în cele din urmă s-a dedicat harpei, instrument care a consacrat-o pe scenele internaţionale. Cu sprijinul Ministerului Culturii din Slovenia, artista colaborează permanent cu orchestra Volksoper din Viena, cu Orchestra teatrului La Scala din Milano, cu Wiener Kammerorchester sau cu Orchestra Radiodifuziunii Austriece. Este unul dintre cei mai căutaţi solişti, a popularizat acest instrument în toate colţurile lumii, iar compozitorii contemporani nu s-au sfiit să-i dedice piese.