Impresionant şi tulburător spectacol oferit astă-seară de Cavalerii Lup, domniţele de la “Sirius” care s-au jucat spectaculos cu focul şi castelanul Săsărman care i-au vrăjit pe bistriţeni cu o fascinantă poveste de dragoste şi război. La coadă, pentru o vizită cu liftul în turn – inclusiv trei domnişoare aflate la un party al burlăciţelor...
Noaptea Albă a Bisericii Evanghelice, desfăşurată în cadrul Târgului Mare al Bistriţei, a adunat în jurul bisericii simbol zeci de bistriţeni care au urmărit cu sufletul la gură luptele cavalerilor lupi şi spectaculoasele dansuri cu foc ale domniţelor de la Sirius.
Spectatorii au aflat – unii cu surprindere – şi despre tragica poveste a meşterului arhitect care, pentru a înălţa cel mai falnic turn de piatră al unei biserici din Transilvania, a cerut fiecărei familii de bistriţeni să contribuie cu câte o căruţă de piatră pe săptămână. Atunci când bistriţenii nu au mai avut de unde să-i aducă meşterului arhitect piatra – acesta, disperat că nu a reuşit să-şi desăvârşească turnul şi să-l înalţe până la cer – s-a aruncat în interiorul turnului.
De atunci s-a pogorât şi asupra turnului un blestem al focului care a atras nenumărate incendii asupra lui de-a lungul veacurilor.
Este şi motivul pentru care domniţele de la trupa de animaţie cu foc “Sirius” revin în fiecare Noapte Albă a Bisericii Evanghelice – cu noi şi spectaculoase figuri şi dansuri – încercând astfel să îndepărteze blestemul...
Nu a fost vorba de o simplă lecţie de istorie a Bistriţei, ci a fost şi o incursiune în poeme celebre (precum Mistreţul cu colţi de argint al lui Ştefan Augustin Doinaş) dar şi mici secvenţe de înţelepciune (cum a fost poemul Învaţă de la toate al poetului Traian Dorz), sau simple dar profunde rugăciuni fără de care cavalerii nici nu începeau o luptă în trecutul glorios al cetăţii. "Ne putem apăra cetatea şi în zilele noastre - nu cu arme, care trebuie să rămână simple piese într-un muzeu - cu iubind-o. Cine iubeşte cetatea, cine iubeşte Bistriţa, nu va distruge nicio piatră din zidurile ei. Cine îşi iubeşte cetatea, va povesti lumii întregi cât este de frumoasă" a afirmat la un moment dat castelanul Săsărman.
Cavalerii Lup au reuşit să-i atragă şi pe bistriţeni în dialog, au încercat să-i înveţe arta mânuirii unei spade, au glumit şi au smuls ropote de aplauze şi strigăte de admiraţie din partea copiilor care i-au urmărit fascinaţi, în ciuda vântului suficient de rece care a suflat toată noaptea.
Spectacolul pus la cale de cavalerii Lup, intitulat „Fiii lupului în noaptea credinţei”, a reprezentat o combinaţie de cavalerism cu gardieni ai templului în ritmuri ale marilor poeţi şi călugări români – admirabil interpretată actori de la teatrul „Scena”, „Ordinul Cavalerilor Lup” şi „Garda de Mureş”.
Cu puţin înainte de miezul nopţii s-au deschis şi porţile Bisericii Evanghelice iar bistriţenii au avut ocazia să admire şi lucrările de grafică realizate de elevii Liceului de Arte Corneliu Baba" şi elevi de la liceul teoretic "Principesa Natalia Dadiani" din Chişinău, participanţi împreună la tabăra de creaţie "Artele plastice sub culorile primare", tabără coordonată de profesorul grafician Marian Coman.
Aşa cum s-a întâmplat şi în anii trecuţi – bistriţenii au stat cu zecile la coadă pentru o plimbare gratuită cu liftul în turnul bisericii. Între cei care şi-au dorit cu orice preţ o asemenea experienţă – au ieşit în evidenţă şi trei domnişoare care nu au vrut să-şi dezvăluie identitatea şi care au participat la un party al burlăciţelor pentru că una dintre ele urmează să se căsătorească mâine.