„Colibiţa, probabil, va fi o staţiune balneoclimaterică, dar nu mai este nimic din ceea ce a fost…”, a remarcat cu tristeţe profesorul Ioan Bâca, ieri seară, în sala de festivităţi a Universităţii ,,Babeş-Bolyai”, Extensia Bistriţa, acolo unde a fost prezentat publicului volumul „Echilibrul Colibiţa”, scris de salvamontistul Horaţiu Dan Miron.
În Aula Magna a Extensiei Bistriţa a Universităţii ,,Babeş-Bolyai” a fost prezentată ieri publicului interesat o nouă carte despre Colibiţa – „Echilibrul Colibiţa”, scrisă de salvamontistul Horaţiu Dan Miron şi publicată la Editura ,,Barna'S” din Bistriţa.
Emoţionat, autorul a recunoscut în faţa publicului că nu este vorba despre o viziune ştiinţifică asupra Colibiţei, cât mai ales despre una sentimentală, destinată turiştilor care ajung aici pentru prima oară, dar şi celor care au avut acces la farmecul şi ineditul Colibiţei de odinioară. „A fost o revelaţie pentru mine şi m-am simţit destul de bizar: m-am culcat salvator montan şi m-am trezit scriitor”, a afirmat, în glumă, Horaţiu Miron.
Volumul este, inevitabil, o declaraţie de iubire pentru Colibiţa şi mirificile sale vecinătăţi, iar conf. univ. dr. Mircea Mureşianu, directorul UBB Bistriţa, a precizat că efortul autorului este „o iniţiativă lăudabilă, materializată într-o carte binevenită pentru turişti, care rămâne pentru zămislitorul ei un moment de referinţă şi de sacră reverberaţie”.
„Este o carte tezaur, care adună înăuntrul ei documente, analize şi interpretări personale, şi mai ales un material cartografic şi fotografic de excepţie...”, a mai spus Mircea Mureşianu:
Şi profesorul Ioan Bâca a rostit câteva cuvinte – remarcând, cu tristeţe că „foarte probabil, Colibiţa va fi o staţiune balneoclimaterică, dar nu mai este nimic din ceea ce a fost… Între timp s-a cam prostituat…”
Este prima carte a lui Horaţiu Miron, dar cu siguranţă nu va fi ultima, a mai spus Ioan Bâca, remarcând fotografiile alb-negru şi color, fotografiile de epocă, hărţile cuprinse în carte şi conţinutul ei deopotrivă ştiinţific şi beletristic: „Merită cumpărată şi citită, merită să facă parte din biblioteca oricărui iubitor de munte, cu rugămintea, din partea mea, să încercăm să mai salvăm ceva, să mai păstrăm ceva din Colibiţa romantică – acea Colibiţă simplă, care ne oferea atâtea bucurii la sfârşit de săptămână şi în timpul verii…", a mai spus Ioan Bâca.
În Postfaţă, juristul Radu-Dorin Barna remarcă, la rândul său faptul că „Horaţiu Miron deschide larg o poartă după care stă ascunsă o Colibiţă mirifică plină de promisiuni, atrăgând atenţia asupra uriaşului potenţial turistic, economic, social, dezvăluind secrete şi reţete curative, trasee şi obiective turistice, posibilităţi de dezvoltare şi urbanism".