„...Ardea biserica, iar un bătrânel de pe stradă mă îmbrăţişa şi mă întreba cu lacrimi în ochi – unde vor mai învăţa copiii să citească orele?! Eu de la acest turn am învăţat cât e ceasul...!”, a mărturisit preotul Johann Dieter Krauss, la Biserica Evanghelică unde s-au comemorat 9 ani de la incendiu, dar s-a şi celebrat „minunea de la Bistriţa”:
„Nu a fost doar nenorocirea comunităţii evanghelice săseşti din oraş, noi suntem o cantitate neglijabilă între timp, a fost nenorocirea tuturor bistriţenilor... Ardea biserica, iar un bătrânel de pe stradă mă îmbrăţişa şi mă întreba cu lacrimi în ochi – Unde vor mai învăţa copiii să citească orele?! Eu de la acest turn am învăţat cât e ceasul...!”, a mărturisit preotul Johann Dieter Krauss astă-seară, la Biserica Evanghelică – plină de bistriţeni sosiţi să participe la comemorarea incendiului care avea să influenţeze definitiv istoria contemporană a oraşului.
Preotul Johann Dieter Krauss a evocat din nou momentele de spaimă în care a aflat de incendiul izbucnit în turn – amintind şi de felul în care s-a pus în mișcare o solidaritate uimitoare pentru care a muțumit „tututor celor care, cu mic cu mare, cu mult sau cu puțin”, au contribuit la restaurarea care a urmat incendiului, dar şi la ceea ce preotul Dieter Krauss a numit „minunea de la Bistrița” – care a început cu faptul că în acea seară nu a suflat vântul, care ar fi putut provoca pagube mult mai mari, și a continuat cu solidaritatea oamenilor după incendiu...
S-a celebrat astă-seară şi solidaritatea care i-a cuprins atunci pe bistriţeni, dar şi frumoasa reconstrucţie care a urmat dramaticului incident – aşa cum au remarcat toţi reprezentanţii cultelor religioase din oraş. Aceştia au recunoscut că incendiul reuşeşte să-i adune an de an, aşa cum nu ne adunam înainte, dar şi să trezească o conştiinţă a oraşului despre care nu bănuiam că există.
Au participat preotul protopop Alexandru Vidican, reprezentând Biserica Ortodoxă Română, preotul greco-catolic Vasile Frişan, Peter Andras de la Oficiul Parohial Reformat, Peter Gered reprezentantul credincioşilor romano-catolici din Bistriţa, Ioan Ardelean, reprezentantul Bisericii Baptiste şi Victor Câmpean, reprezentantul credincioşilor penticostali – primarul Ovidiu Creţu, directorul Centrului Cultural Municipal, Dorel Cosma. După ce feţele bisericeşti au rostit scurte binecuvântări adresate Bistriţei, judeţului şi oamenilor care îl locuiesc – într-o emoţionantă ceremonie devenită deja tradiţie – toţi cei prezenţi au rostit „Tatăl Nostru” în română, maghiară şi germană, ţinându-se de mână.
A urmat un concert vocal-simfonic extraordinar susţinut de corul Orchestra elevilor de la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj, corul Viva la Musica al Forumului Democrat German din Cluj şi corul Appassionata al Centrului Cultural Municipal din Bistriţa – dirijorul tuturor fiind apreciatul muzician Francisc Mureşan care a şi prezentat spectatorilor programul serii.
Au fost interpretate două lucrări din Mozart – Ave Verum Corpus şi Misa încoronării la care au participat soliştii Daniela Neamţ-Gilovan (soprană), Iulia Merca (alto), Ioan Mocian (tenor) şi Cristian Hodrea (bas). Seara s-a încheiat cu piesa unui compozitor român, Gheorghe Firea, „Mântuire” – cantată pentru cor şi orchestră.