Judeţul Bistriţa-Năsăud a ajuns exemplu în întreaga ţară, pentru modul în care înţelege să investească în cultură. Cel puţin aşa susţine Ionuţ Vulpescu, ministrul Culturii, care a tăiat azi panglica tricoloră, participând la redeschiderea Muzeului Judeţean, inaugurat acum 30 de ani, tot într-o zi de 28 aprilie...
„Cred că judeţul Bistriţa-Năsăud este un exemplu în întreaga ţară, pentru modul în care înţelege să investească în cultură, îl felicit pe preşedintele Consiliului Judeţean pentru că toate instituţiile culturale reprezentative îşi desfăşoară activitatea în casă nouă. Este un semn al respectului, al protecţiei, al grijii pe care trebuie s-o purtăm pentru cei care generează cultură. Nu poţi să ceri domeniului cultural să producă, înainte de a investi în el. Cultura este un model de dezvoltare care aduce mult mai mult decât investim în ea...”, a remarcat ministrul Culturii, Ionuţ Vulpescu, prezent în această după-amiază la Muzeul Judeţean, cu prilejul inaugurării acestei instituţii, după aproape doi ani în care s-a aflat în şantier.
„Mă bucur că ministrul Ioan Vulpescu şi-a făcut timp să fie azi alături de noi, le mulţumesc tuturor colegilor mei implicaţi în acest proiect – care s-a derulat cu foarte multe greutăţi, dar care în ceasul al 12-lea a ajuns la final...”, a spus Emil Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, mulţumind şi companiei care făcut mari eforturi, „a făcut minuni”, pentru ca ultimul termen de execuţie să fie respectat.
S-a încheiat o misiune importantă – aceea de a aşeza toate instituţiile de cultură în casă nouă, iar cetăţenii şi vizitatorii judeţului vor avea încă un punct de atracţie deosebit, a mai spus Radu Moldovan.
Proiectul de reabilitare şi modernizare a Muzeului Judeţean a fost finanţat din fonduri nerambursabile norvegiene de aproximativ 1,5 milioane de euro şi a fost gestionat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud şi Complexul Muzeal, fiind supervizat de Ministerul Culturii.
Cei prezenţi la inaugurare au avut parte şi de vizionarea unui film care a prezentat toate cele 14 locaţii ale Complexului Muzeal, iar bistriţenii s-au grăbit să descopere impresionantele secții de Istorie Naturală (Științele Naturii) şi Tezaur.
În aceste zile, iubitorii de artă se vor putea bucura şi de câteva expoziţii deosebite la Muzeul Judeţean precum „Meșteșugurile armenilor din Transilvania”, „Generația Marii Uniri - Frații Alexandru și Ioan Lapedatu” sau „Biblia Sacră” - o selecţie de 40 de litografii semnate de Salvador Dali, între 1963-1964.
La fel de interesantă se anunţă şi expoziţia de artă contemporană PAINTING NOW, coordonată de profesorul universitar doctor Ioan Sbârciu, alături de artiştii Betuker István, Anca Bodea, Gagyi Botond, Andrei Ciurdărescu, István Kudor Duka, Mihai Guleș, Valentin Marian Ionescu, Cristian Gabriel Lapusan, Dan Măciucă, Ioana Olăhuț, Ioana Alexandra Popa, Veres Szabolcs şi Alexandra Ioana Șerban, profesori şi doctoranzi ai Universităţii de Artă și Design din Cluj-Napoca.
De la ora 19:00, bistriţenii sunt poftiţi la un concert de jazz susţinut de trupa Say What, programul urmând să continue cu evenimente speciale şi mâine.
Sâmbătă, 29 aprilie
Ora 09:00 - Festivalul balmoșului transilvan - preparate după rețete tradiționale de către cei mai de seamă crescători de ovine;
Ora 10:00 - Prezentare film muzeu;
- Sesiune de comunicări științifice - Istorie urbană.
Ora 13:00 - Vernisaj expoziție de Artă Contemporană - Scurt circuit, în colaborare cu Muzeul Brukenthal Sibiu și Asociația Culturală „pictor Octavian Smilgeschi” Expoziţia din sala Grigore Bradea, intitulată sugestiv „Scurt Circuit” se remarcă prin prospeţimea şi ingeniozitatea lucrărilor.
Ea reuneşte artişti consacraţi în arta românească şi artişti tineri care s-au constituit sub numele de „Brukenthal von Studio: arta contemporană pe care vrei să o iei acasa”. Scopul acestui grup de artişti sibieni şi nu numai, este acela de a reanima dorinţa pentru artă, atragerea publicului vizitator din zona contemplativă a expoziţiei de muzeu în zona interactivă a lucrării expuse ce poate fi luată acasă.
Ora 14:00 - Concert de fanfară – Fanfara Transilvania.