Meșterii și gospodarii cei mai pricepuți s-au instalat pe mese de lemn în curtea Muzeului Judeţean – acolo unde miroase deja a Crăciun autentic, ca pe vremuri. Ca în vremurile bune. Zeci de bistriţeni care au trecut de porţile muzeului au fost întâmpinaţi cu vin fiert, cozonac, mere şi turtă dulce. Copiii au avut parte de o întâlnire de gradul III.
Crăciun în Bistrița-Năsăud a fost deschis oficial!
Colindele celor mai îndrăgiţi interpreţi de folk din Bistriţa răsună la această oră în curtea interioară a Muzeului Judeţean – în aşteptarea unui alt colind celebru – colindul care a cucerit milioane de români pe Internet – şi care va fi interpretat aici de la ora 19.00 – de avocatul Călin-Marin Merca și bistriţeanul Emil Floare, IT-ist de meserie, acompaniaţi de colegii lor din Grupul coral Axios.
Recitalurile de muzică folk ale serii au început cu Florin Săsărman, care şi-a cucerit din nou admiratorii cu străvechi şi emoţionante colinde, grupate sub titulatura „Sara colindului nost”. Au urmat, pe scena special amenajată, Vasile Bancea – cu savuroasele glume şi aflat în permanent chef de poveşti cu publicul, Sorin Borzoş şi Paul Gogancea.
Nici copiii nu s-au plictisit deloc, pentru că au avut parte de un atelier de podoabe şi decoraţiuni handmade, coordonat cu multă pasiune şi pricepere de muzeograful Elena Pleniceanu. Timp de trei zile (inclusiv sâmbătă şi duminică), începând cu orele 11.00 şi până seara târziu, spre 18.00 – cei mai inventivi copii îşi vor putea pune la încercare imaginaţia şi vor putea să-şi construiască din carton, macaroane, cuş-cuş, praf cu sclipici, staniol şi alte asemenea delicatese – toate podoabele de brad la care visează.
Mai mult, copiii pot să plece acasă cu o parte dintre decoraţiunile construite – căci o altă parte va servi la împodobirea unor brazi care vor fi dăruiţi unor familii nevoiaşe şi unor instituţii. Iar după ce s-au plictisit de atâta construit şi decorat – copiii au avut parte, la Căsuţa lui Moş Crăciun – de o întâlnire de gradul III: au ascultat Poveștile Crăciunului de altădată spuse de spiriduşul lui Moş Crăciun şi s-au întâlnit, în căsuța de lemn fermecată, cu însuşi Moșul cel bun şi darnic.
Spectaculos este şi bradul amenajat chiar la intrarea în muzeu – pentru că este împodobit cu „Cuvinte vechi pentru bradul de Crăciun” – mesaje şi cuvinte de suflet decupate din presa de demult a oraşului, versurile unor colinde străvechi sau pur şi simplu obiceiuri surprinse în anii 1906-1910 de gazetarii de demult ai Bistriţei…
Nu în ultimul rând, de pe standurile din curtea Muzeului Județean s-au vândut azi, ca pâinea caldă, cele mai bune bucate, pregătite special pentru cea de-a treia ediție a evenimentului Crăciun în Bistrița-Năsăud: pită coaptă în „cuptior”, pe frunză de varză, bucate de-ale porcului, lapte acru de oaie în bărbânță, vin fiert cu scorțișoară și jinars cu secăre, dar şi podoabe hand-made și haine înflorate de mână!