Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  121 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Mii de oameni, la hramul Mănăstirii Nuşeni. „Dumnezeu e cu noi şi în vremurile acestea de înţepenire duhovnicească”

20/07/2017 14:29:23 Ioana BRADEA  
„Rugăciunea puternică a Sfântului Prooroc Ilie a fost eficientă, iar dacă şi noi vom şti să facem rugăciuni puternice şi cu credinţă, şi rugăciunile noastre vor fi ascultate de Dumnezeu”, a subliniat IPS Andrei, în cuvântul său de învăţătură adresat miilor de credincioşi sosiţi azi la Nuşeni. „Dumnezeu e cu noi, şi în vremurile acestea...”

Programul de sărbătoare a început la Mănăstirea Nuşeni încă de ieri seară, cu o slujbă religioasă de priveghere cu litie, aşa cum cere rânduiala, iar în această dimineaţă de la ora 7:30 a avut loc Slujba Sfântului Maslu, fiind citit apoi şi Acatistul Sfântului Ilie.

Puţin după ora 9:00, la Mănăstirea Nuşeni a fost întâmpinat Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului - ÎPS Andrei, care a oficiat Sfânta Liturghie, în altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii, rostind şi un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi la sărbătoarea hramului şi amintind că „rugăciunea puternică a Sfântului Prooroc Ilie a fost eficientă. Şi dacă şi noi vom şti să facem rugăciuni puternice şi cu credinţă – şi rugăciunile noastre vor fi ascultate de Dumnezeu...

Stareţul mănăstirii, Părintele Paisie a mulţumit celor care au ajutat la terminarea bisericii din curtea mănăstirii, invitându-i pe toţi cei prezenţi la sfinţirea acesteia, anul viitor, remarcând, între altele, şi „marea tulburare” care bântuie în aceste zile prin Biserică şi amintind câteva din cuvintele Sfântului Ioan Iacov Românul (unul dintre vrednicii apărători ai Ortodoxiei care a trăit până după al Doilea Război Mondial) - cel care argumenta că „în vremurile acestea de înţepenire duhovnicească şi de nepăsare generală, Sfânta noastră Biserică de Răsărit, aşa prigonită şi sărăcită cum este ea, totuşi în această biserică nu încetează a se revărsa darul Duhului Sfânt, asupra ei şi asupra celor bine-credincioşi. Câtă vreme Sfânta Lumină se pogoară în biserica noastră, câtă vreme în Sfânta Biserică Ortodoxă odrăslesc Sfinţii – Dumnezeu este cu noi...

Ca în fiecare an, pe 20 iulie, Mănăstirea din Nuşeni şi-a deschis porţile primind mii de credincioşi din întreaga ţară pentru a-l prăznui pe Sfântul Ilie – cinstit de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă.

A trăit cu peste 800 de ani înainte de întruparea Mântuitorului şi se bucură de o cinstire deosebită din partea Bisericii: este singurul prooroc din Vechiul Testament a cărui zi de prăznuire este trecută cu roșu în calendarul bisericesc.

Sfântul Ilie a devenit în mitologia populară un personaj aparte, cu o poveste diferită de cea propovăduită de creștinism şi pe care Dumnezeu l-a ridicat la ceruri, l-a așezat printre sfinți și i-a dăruit un car de foc tras de 4 cai înaripați și un bici de foc cu care să facă prăpăd printre draci.

Împins de o ură năvalnică față de creaturile întunericului și stăpânit de o uriașă putere, Sfântul Ilie a devenit spaima tuturor diavolilor. Bătrânii mai superstițioși din fire sunt convinși că nu e bine să pornești la drum într-o asemenea zi și că, dacă stai sub carpeni, ai șanse să fii trăznit de Sfântul Ilie care-i ţinteşte pe dracii atrași de acești pomi.

Pentru a se adăposti de biciul de foc al Sfântului Ilie, diavolii se pitesc pe pământ, sub streșinele caselor, în copaci, în turlele bisericilor sau în trupurile animalelor. Deci nu e voie să lași afară animale, mai ales câini, pisici și capre.

Dacă se nimerește un 20 iulie cu furtună – geamurile și ușile casei trebuie să fie bine închise, ca nu cumva să se strecoare în casă vreun drac fugărit de Sfântul Ilie. 

În multe zone din ţară, de Sfântul Ilie se mai păstrează tradiţia recoltării mierii de albine, cunoscută sub numele de „retezatul stupilor”. Datina este împlinită de bărbaţi îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, iar la masa festivă sunt invitaţi prieteni şi rude să deguste mierea şi să cinstească un păhărel de ţuică îndulcită cu miere nouă.

Se spune că ritualul atrage prosperitate în casele apicultorilor şi le apără stupii de hoţii pasionaţi să fure mierea de mană.

Sfântul Ilie este şi ocrotitorul recoltelor, așa că pe 20 iulie ogoarele se stropesc cu agheasmă pentru ca ele să aducă rod bogat în anul următor. În dimineaţa praznicului, se culeg cele mai bune plante de leac, care se usucă în locuri ferite de umezeală şi se păstrează în farmacia casei. Tot acum se culege şi se sfinţeşte la biserică şi busuiocul – socotit o plantă cu efecte miraculoase pentru sănătate şi pentru viaţa spirituală.

6712 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro