„La Nuşeni suntem binecuvântaţi de Dumnezeu” a recunoscut ÎPS Andrei, prezent acum la Mănăstirea Sfântul Ilie, luată cu asalt în acest an de mii de credincioşi sosiţi din toată ţara. "Doamne, auzi-ne! Este glasul nostru al tuturor celor de azi şi de aici! Trebuie să avem încredere în mai marii noştri, căci Dumnezeu lucrează prin ei..."
Parcă mai mulţi ca niciodată, credincioşii au umplut curtea mănăstirii din Nuşeni care poartă hramul Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul, iar dacă în alţi ani vremea a fost caniculară - astăzi credincioşii au avut parte de o zi însorită şi răcoroasă.
"Doamne, auzi-ne...! Este glasul nostru al tuturor celor de astăzi şi de aici, un glas de rugăciune şi plin de jertfă euharistică săvârşită de Părintele nostru mitropolit Andrei, împreună cu acest frumos sobor de preoţi şi încununat de prezenţa a trei părinţi protopopi, ai Becleanului, Dejului şi Huedinului - împreună slujitori la acest eveniment extraordinar, nu numai pentru Mănăstirea "Sfântul Ilie" de la Nuşeni ci şi pentru zona Becleanului, Valea Meleşului şi împrejurimi... De altfel, Sfântul Prooroc Ilie a trăit în vremuri tot atât de tulburi ca cele de azi. Şi atunci erau oamenii în dezordine şi nu ştiau ce să facă, şi din raţiuni laice au ales gândirea lumii şi au renunţat la gândirea pe care le-au oferit-o aleşii lui Dumnezeu..." a mai spus părintele stareţ Paisie, mustrându-i pe cei care în loc să aleagă glasul peotului care îl reprezintă pe Dumnezeu - aleg glasul lumii mărunte care îi îndepărtează de Dumnezeu...:
La sfârşitul Sfintei Liturghii, după ce a vorbit despre importanţa familiei creştine, într-o lume tulbure şi plină de frământări – ÎPS arhiepiscopul şi mitropolitul Andrei a primit din partea părintelui stareţ Paisie un toiag şi o icoană cu Sfânta Fecioară Maria. De altfel, şi veşmintele preoţeşti pe care le-a purtat ÎPS Andrei pentru a sluji Sfânta Liturghie în această dimineaţă au fost dăruite de cei de la Mănăstirea Nuşeni, fiind ţesute în Serbia special pentru această zi de mare sărbătoare a comunităţii.
“Aşa să ne ajute Dumnezeu – să ieşim din robia răutăţii, siliţi de aceste vremuri grele, şi să avem în gijă un lucru, atunci când privim la mai marii noştri. Vreau să-i cinstim pe mai departe, şi să nu judecăm după criterii laice, trebuie să ne rugăm şi să avem încredere în ei, căci prin ei lucrează Dumnezeu" a mai spus părintele stareţ Paisie, referindu-se la mişcările sociale ale lumii contemporane, la situaţia politică nemaiîntâlnită până acum, dar şi la Sfântul Prooroc Ilie: “Lumea toată a ieşti din mâna lui Dumnezeu, a vrut Dumnezeu să stăpânim cerul, iar Proorocul Ilie a fost cel care ne-a arătat că se poate – se poate să mergi de la pământ la cer..."
Programul liturgic a început la Mănăstirea Nuşeni încă de ieri seară, cu Vecernia Mare, după miezul nopţii a avut loc Utrenia, Sfânta Liturghie în Biserica Mănăstirii, iar în această dimineaţă a fost sfințită Apa şi s-a citit Acatistul Sfântului Ilie Tesviteanul.
La ora 10:00 a început Sfânta Liturghie - oficiată, în acest an, de ÎPS Andrei Andreicuţ, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, alături de un sobor important de preoţi, în altarul de vară amenajat în curtea mănăstirii şi acompaniaţi de Corul Mântuirii Antim, de la Bucureşti.
Sfântul Ilie este cinstit de creştini ca aducător de ploi, după ce, prin rugăciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, după trei ani şi jumătate de secetă, dar şi ca divinitate populară a Soarelui şi a focului, atestată prin numeroase tradiţii şi datini.