„Trenul şi gara, martori tăcuţi ai tragediilor războiului, au fost prezente în viaţa tuturor combatanţilor din Primul Război Mondial. Au plecat pe front dintr-o gară, fără să ştie unde vor ajunge sau dacă se vor mai întoarce.” O impresionantă expoziție foto a fost inaugurată astăzi la Muzeul Județean.
Anul Centenarului a debutat azi la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud cu o primă expoziție itinerantă, organizată în cinstea Marii Uniri.
Expoziția foto-documentară intitulată „Gară pe drumul Marii Unirii” – proiect realizat de Asociația Dar Development București, desfășurat sub egida Departamentului Centenar, din cadrul Guvernului României și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național – a fost prezentat azi la Bistrița de Marcel Oțoiu, director general al CENAFER, Mircea Dorobanțu, directorul Muzeului Căilor Ferate Române, Cristian Brutaru, director al Editurii DAR Development Publishing și managerul Muzeului Județean – Alexandru Gavrilaș.
Inițiativa s-a dorit a fi un omagiu destinat combatanților din Primul Război Mondial, personalităților implicate în tratativele diplomatice care au dus la desăvârșirea Marii Uniri și, nu în ultimul rând eroilor feroviari, subliniind astfel extraordinara importanță a căilor ferate în realizarea României Moderne.
Proiectul cuprinde și un film care prezintă „cea mai mare parte a imaginilor din proiect, multe dintre acestea nefiind alese spre a fi expuse pe simeze. Am parcurs peste 4000 de km în aceste 5 luni, am cunoscut foarte mulți oameni care ne-au sprijinit, am schimbat imaginile de pe simeze încercând în fiecare dintre locurile în care am ajuns să punem în valoare contrintribuția la realizarea unirii. Filmul este realizat cu sprijinul domnului Radu Drăgan de la Cenafer, căruia îi mulțumim.”, au precizat inițiatorii proiectului.
Foto @ Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud