Cu o paradă a costumelor tradiţionale maghiare, cu dansuri şi muzică populară ungurească şi doar o mână de bistriţeni care să admire tot spectacolul – a început ieri, pe scena din faţa Palatului Culturii încă o ediţie a Maialului. „Bunul Dumnezeu să binecuvânteze această cetate seculară care este Bistriţa…”
Puţini au fost bistriţenii care au venit să admire ieri după-amiază, la Palatul Culturii costumele tradiţionale şi dansurile maghiare prezentate de invitaţii acestei ediţii a Maialului bistriţean maghiar.
Evenimentul a început cu câteva cuvinte de bun venit rostite de Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal, viceprimarul George Avram, subprefectul Terente Ciui care i-a felicitat pe maghiari pentru felul în care ştiu să-şi păstreze tradiţiile, Antal Attila, consilierul municipal UDMR şi primăriţa din Kétegyháza, Istvan Maria.
Apoi a fost rândul reprezentanţilor cultelor religioase din oraş să rostească scurte binecuvântări alături de preotul protopop Alexandru Vidican. „Bunul Dumnezeu să binecuvânteze această cetate seculară care este Bistriţa, un oraş cu un spirit european deosebit, un oraş multiconfesional şi multietnic cu adevărat minunat”, a subliniat preotul romano-catolic din Bistriţa, momentul ecumenic încheindu-se cu un Tatăl nostru rostit în română, germană şi maghiară.
După deschiderea oficială, a urmat spectacolul folcloric care a debutat cu Orchestra Profesionistă de la Palatul Culturii și ansamblurile „Kalaris” din Ketegyhaza (Ungaria), „Almavirag” din Malin, „Takacs Mihaly” din Voivodeni (Mureș), „Sirulo” din Remetea (Harghita), „Hajdina” din Luduș, „Vadrozsa” din Bistrița şi „Galagonya” din Borș.
Maialul continuă şi azi, în Pădurea Schullerwald, cu cea de-a IV-a ediție a concursului de gătit gulaș la ceaun şi cu un spectacol susținut de ansamblurile „Kalaris” din Ketegyhaza (Ungaria) și „Vadrozsa” din Bistrița, Fanfara din Reghin și formația pop-rock Titan din Reghin.