Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  183 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Liceul Tehnologic de Servicii din Bistrița - o „școală pentru ziua de mâine”!

25/03/2018 12:13:43  
Dragi părinți, gândiți-vă serios... La această școală, dacă se țin de treabă pot să se aleagă de-adevăratelea cu o „meserie brățară de aur”. Viitorul este al lor. Cu minciuna și înșelăciunea nu se ajunge prea departe! Și apoi, satisfacția care se citește în ochii acestor elevi, nu-i de vino-ncoa’...! Și chiar merită fiindcă nu ard gazul de pomană..

Inițial am dorit să vă supun atenției doar tema Francofoniei. Sincer și fără să mi-o luați în nume de rău, a fost evenimentul de săptămâna trecută, cu adevărat important. Dă-l încolo de rating: accidente de circulație, înghețuri, iarnă câinoasă și „surprize” financiare - toate ne agresează ceas de ceas. Să nu uităm că suntem și vom fi în Europa, că avem numai de câștigat fructificând relația „de familie” cu Franța, partenerul nostru loial, de la aderare și până în prezent. Latinitatea își va spune până la urmă cuvântul și va fi benefică și pentru noi, veți vedea!

Dar nu a fost să fie numai asta. Am conexat manifestarea francofonă, de la Cafe Corso, cu „minunile” superpozitive, fără exagerare, o să vedeți dovezile, de la fosta „Școală de cooperație” de pe bulevardul Republicii din Bistrița, azi Liceul Tehnologic de Servicii, condus cum trebuie, de doamna ingineră Codruța Roxana Drăgan, manager, administrator, „om bun la toate”, încă o adevărată Mutter Courage, iubitoare a lăcașului său, cu toți oamenii ce-l animă, elevi, dascăli și personal auxiliar.

„Învățământul profesional încotro?” - a fost tema dezbaterii organizată la sediul Inspectoratului Școlar Județean Bistrița-Năsăud, tot spre finalul acestei săptămâni. La eveniment au participat elevi, profesori și directori ai școlilor cu clase de profesională din județ, dar și reprezentanți ai mediului de afaceri, presa, alături de secretarul general al Camerei de Comerț Bistrița-Năsăud – doamna Monica Mureșan. Potrivit COR, Inspectoratul Școlar Județean a pus pe masă oferta formativă pentru viitorul an școlar, 2018-2019: sudor, lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, operator la mașini cu comandă numerică, tinichigiu – vopsitor auto, mecanic auto, lucrător în agroturism, zootehnist, bucătar, ospătar, frizer – coafor – manichiuristă sau pedichiuristă, cofetar – patiser sau confecționer produse textile etc.

Nevoia de forță de muncă este acută, frige pur și simplu, nu numai în județul nostru, ci în întreaga economie românească. În fine, s-au lămurit și factorii de decizie că nu toată lumea poate fi economist, avocat sau IT-ist! Cineva trebuie să mai învârtă și în mămăligă dacă vrem să fim o societate, pe bune, funcțională. „42 dintre firmele din județ, majoritatea din Bistrița și Beclean, oferă stagii de practică elevilor din învățământul profesional, 11 dintre societăți au declarat că își motivează elevii aflați în practică să se angajeze în companie” - a declarat doamna Monica Mureșan, potrivit sintezei ce o avea în față. 42 la 11, iertați-mă, e mult prea puțin! Regret că nu am fost invitat că le-aș fi spus domnilor din economie că dacă nu vor depăși stadiul de implicare de formă în activitatea de formare și pregătire a ucenicilor de azi, viitorii meseriași de mâine, situația nu se va ameliora! Din fericire firmele din domeniul alimentației publice, al turismului și al esteticii și îngrijirii corpului omenesc sunt realmente interesate într-o bună cooperare cu școala.

De aceea Liceul Tehnologic de Servicii are clase și de 30 de elevi la aceste meserii. În opinia mea e supranumeric, dar nu pot să nu recunosc că aceasta e cerința, din ambele direcții, atât angajat, cât și angajator și e bine că-i așa.

Eroii reportajului din această „fabrică” de viitori profesioniști ai gastronomiei au fost, pe lângă doamna director Codruța Roxana Drăgan, doamnele Viorica Rusu, profesor de practică, teoreticiană dar și practiciană în realizarea preparatelor culinare, indiferent de țara de proveniență, Domnița Pârcea, maistru instructor pe alimentație publică, excelentă bucătăreasă și „mușchetarii”, „chefii” de mâine Paul, Ionică și Laurențiu.

Că lucrează bine, că ceea ce fac e de cea mai bună calitate, o dovedește cu prisosință întâmplarea de la „Ziua Francofoniei 2018”, una dintre cele mai reușite, mai populate și mai convingătoare manifestări din ultimii cinci ani.

Masa plină de bunătăți franțuzești, care de care mai apetisante, mai viu și mai interesant colorate, tartine cu pastă de măsline și anșoa (pește mic, gen plevușcă, din marea noastră), toast-uri cu șuncă și brânză, tartă Soleil cu pesto, canapele de castraveți cu ton, brioșe cu dovleac și chifteluțe cu brânză de capră, de-ți ploua în gură, dominate de o structură verticală, tip „Tour Eiffel”, cu drapelul Franței în vârf, cu poteci coborâtoare, așternute cu cele mai îmbietoare „verine” și „pahare cu spumă de saumon”, cu bordajul iluminat de beculețe multicolore, ne-a lăsat „paf” și de peste tot se auzea „Wow”!

Mai bine de 80% din aceste aperitive, vă asigur, cât se poate de franțuzești, au fost realizate de echipa de la Liceul Tehnologic de Servicii. Nu în totalitate deoarece au contribuit și membrii ARFA, Monica Buboly, Geta Maria Vinay, Dana Lix, Marc Michel Vinay și Sorin Tisa. Dar mai bine să vedem live ce au declarat: Doamna profesor Monica Buboly, președinta ARFA:

Doamna director Codruța Roxana Drăgan:

Doamna Dana Lixandroaie – Dana Lix – membră ARFA:

Ionică, viitorul mare „Chef”:

După cum v-ați dat seama, acești doi flăcăi, Paul și Ionică au făcut și deservirea, „à la carte” și au demonstrat cât de mult le place arta culinară, chiar și franceză!

Am fost și la Liceul Tehnologic de Servicii din Bistrița, locul unde acești copii minunați, Paul, Ionică și Laurențiu au trebăluit ore în șir, la realizarea acestor superbe platouri franțuzești, coordonați și ajutați de doamnele profesoare Viorica Rusu și Domnița Pârcea. La întrebarea de suflet, dacă țin la doamnele lor profesoare, copiii au fost sinceri. Da, țin foarte mult pentru că dumnealor sunt pentru ei ca și „a doua mamă”! Ce frumos spus! Iată și declarațiile filmate în „laboratorul” de creație culinară al școlii:

Sincere felicitări la toată lumea! Dragi părinți, priviți pozele și gândiți-vă serios, să-i aduceți pe copiii dumneavoastră, dacă au chemare, la această școală unde, dacă se țin de treabă, pot să se aleagă de-adevăratelea cu o „meserie brățară de aur”. Viitorul este al lor. Cu minciuna și înșelăciunea, cu picioare scurte, nu se ajunge prea departe ! Și apoi satisfacția ce se citește în ochii acestor elevi, nu-i de vino-ncoa’! Vă imaginați ce păuni devin, pe cinstite, în fața fetelor... Au de ce și chiar merită fiindcă nu ard gazul de pomană. Bravo lor!

Mircea Seleușan

P.S. Numele complete ale băieților sunt: Tahâș Ioan (Ionică, cl. a X-a calificarea: bucătar), Chiș Paul (bucătar) și Laurențiu Lungu (cl. a XI-a – tot bucătar).

Multă baftă în viață! Am anexat și niște rețete franțuzești pentru dragele noastre cititoare, doamnele gospodine. Dacă vor detalii suplimentare să o caute pe doamna profesoară Viorica Rusu la Liceul Tehnologic de Servicii din Bistrița. Le va da, cu amabilitate, toate lămuririle.

6258 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro