Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  53 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO. Lecția Clujului. Un pumn în plex și... deșteptarea!

17/02/2018 18:15:01  
Dincolo de partidele de tenis nu am putut să nu observ că orașul se înnoiește în mare viteză. Străzile, deși aglomerate sunt mai bine asfaltate decât la noi. Transportul în comun: tramvaie, troleibuze și autobuze, beneficiază de un parc modern, nou, în proporție de peste 75%! E curat. Lumea e civilizată...

Impresii – opinii – constatări, după epopeea „FedCup” de la Cluj-Napoca

Sala Polivalentă de pe malurile Someșului, din „capitala” Transilvaniei... Am revăzut-o, la o competiție sportivă, după doi ani. Am rămas „mască”! Cât de mult au putut lucra clujenii noștri la această super-locație! Wow! Nu dau nici cu bidineaua și nu laud pe nimeni de amorul artei.

Precizare: Vă spun sincer, Clujul mi-e drag. E orașul studenției mele. Asta nu înseamnă că nu iubesc Bistrița. Aici trăiesc din 1975 și sunt, mă consider, bistrițean. FedCup-ul 2018 clujean mi-a tras însă un pumn în plex și mi-a dat deșteptarea! Foarte mult aș dori să v-o dau și eu dumneavoastră, iubiții mei bistrițeni. Fără ostentație și fără răutate. De aceea, toate afirmațiile din text sunt susținute de fotografii și chiar de un videoclip.

Dincolo de partidele de tenis nu am putut să nu observ că orașul se înnoiește în mare viteză. Străzile, deși aglomerate sunt mai bine asfaltate decât la noi. Transportul în comun: tramvaie, troleibuze și autobuze, beneficiază de un parc modern, nou, în proporție de peste 75%! E curat. Lumea e civilizată!

Dar să mă întorc la Sala Polivalentă... Față de 2016, această incintă din Cluj-Napoca este azi de nivel internațional! Nu o spun eu, ci domnul Mike de la Eurosport: „E la nivelul sălii de la Londra unde se joacă Turneul campionilor la ATP sau Singapore unde am asistat la Turneul campioanelor WTA! Fără exagerare… Și ce public patriot, primitor și educat aveți! Nu am văzut așa ceva nici la englezi și nici la nemți! Bravo mister!

În urmă cu doi ani, vorbeam de 7.500 de locuri, iar acum, prin efortul tuturor factorilor de decizie din Cluj, s-a terminat și etajul doi. S-a mărit considerabil capacitatea: vorbim de peste 10.000 de locuri!

Pe bordajul de la primul etaj „se plimbă” un „covor magnetic” color unde, se prezintă imagini din joc, reclame, filme promoționale, ce mai!, ca la Londra, vă spun. În 10 februarie 2018, prima zi a confruntării cu Canada, la pauză, primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, secondat de Ionuț Rusu, directorul general al Sălii Polivalente, a premiat pe domnul Budău Ieremia din Cluj (care și-a ales soția din județul nostru!).

El a fost spectatorul cu numărul 2.000.000! Iată câți oameni au fost prezenți din octombrie 2014 și până în 10 februarie 2018, data începerii partidelor cu echipa Canadei. Mă refer la toate manifestările, sportive și culturale, din Sala Polivalentă clujeană! Fericitul câștigător a primit 2 bilete gratis la Festivalul „Untold” 2018 + un weekend de vis, acum, în luna iubirii, pentru el și soția sa, la o locație turistică de prestigiu, de lângă Cluj…

Primarul Emil Boc (nu fac trimiteri la niciun partid!, ci discut pur și simplu despre omul „burgmaistru” și echipa sa!) a fost tot timpul în primul rând, făcând galerie fetelor din echipa României, încurajându-le (vezi foto). A venit printre primii. A stat de vorbă cu echipa tehnică, interesându-se, ca un adevărat gospodar, de problemele de iluminat, de ventilație, prevenirea incendiilor și, după încheierea partidelor, a plecat printre ultimii. A ieșit cu spectatorii, cu oamenii, printre oameni. A stat de vorbă cu toți cei ce l-au abordat. Firește că sunt și persoane cu reproșuri. Le-a suportat și a încercat să le răspundă. A plecat, pe jos. S-a dus și a luat tramvaiul, ca tot omul, mergând acasă. Din plasă îi ieșea capătul unei baghete și ceva frunze de leuștean…

Nu vreau să mă / să vă enervez și de aceea nu-mi dau voie să mă gândesc, mai serios, la Bistrița noastră! Noi avem struți, nu mai avem veverițe. Avem parcări scoase la mezat la 180 Lei, cu o majorare de 50%, fără nicio motivație sau îmbunătățire, străzi ca-n evul mediu, „podul spre niciunde” popularizat și la Tv5, dar avem pârtie de schi ce se vrea a rivaliza cu cele din Austria și Elveția! Haida-de!

La capitolul societate civilă, colegul meu de generație, Marius Bălan, a fost scos cu „poliția” locală din primărie pentru că are alte opinii decât cele ale vremelnicei majorități a edilului! Noi, ca la noi… E păcat domnule primar Ovidiu Teodor Crețu! De ce nu procedați ca domnii Nicu Moldovan sau Radu Emil Moldovan – asta ca să nu se spună că fac parti-pris cu Emil Boc – din partidul dumneavoastră ?! Aș vrea să vă văd și pe dumneavoastră în piață la cumpărături, cum nu o dată l-am întâlnit pe dl Radu Emil, discutând simplu și deschis cu oamenii. Rețineți, vă rog, orice situație se poate dezamorsa numai prin dialog. Nu cu forța. Nu cu „organul de represiune”! Să dați afară din primărie un om în vârstă, serios și cinstit care nu vorbește prostii, pentru simplul motiv că are un alt punct de vedere decât dumneavoastră, sub pretextul depășirii timpului alocat, de 3 minute...?! Jenant! La Militantism constat că nu am depășit situația de corigență, dacă mă raportez la maniera de acțiune a lui Emil Boc... Mai bine mă opresc aici și zic: No comment!

Civismul - l-am văzut cu ochiul liber la toți clujenii, de fapt transilvănenii, prezenți la FedCup. E adevărat, clujenii sunt foarte mândri de sala lor. Și sunt pe deplin îndreptățiți. La ora actuală este cea mai mare, mai bine dotată și pusă la punct Sală Polivalentă din România. Nu întâmplător Federația Română de Tenis a decis, la solicitarea sportivilor și stafului tehnic să mute la Cluj-Napoca și Cupa Davis și FedCup-ul. Mă gândesc la dificila întâlnire a fetelor cu Elveția. E curat peste tot, e civilizat. Lumea este conștientă de efortul făcut și-l respectă. Nimeni nu mănâncă sâmburi și nu aruncă pe jos, excepție fac poate, doar copiii scăpați din mâna mamelor, cu vreun ambalaj de ouă kinder (vezi foto). Nu se înjură! Nu se strigă prostii!

Patriotismul - „dragoste și devotament față de patrie și față de popor”, cf. Dex. Las la o parte această definiție din dicționar, consider că e, mai degrabă, o stare generalizată și generalizantă de unire „în cuget și simțire. E ca un șoc electric. Trece prin cel din dreapta ta, prin tine și curge mai departe prin cel din stânga și așa în continuare, în toată lumea. Când asta? E ca un pian, o vioară sau o chitară. După ce sunt perfect acordate, notele sună clar, iar melodia curge de la sine.

Da, patriotismul este o muzică ce te cuprinde și te poartă cu ea pentru că o simți că este și a ta...! Este melodia inimii, a sufletului ce exprimă atașamentul pe viață, la țărâna de sub picioare, la Patrie, la Neam și la Limbă. La FedCup am răgușit efectiv de atâta strigat și încurajat: „Hai România!”, „Hai Sorana!”, „Hai Irina!”. Imaginați-vă ce înseamnă să joace FETELE NOASTRE într-o sală arhiplină de suporteri. I-am văzut – „lei paralei!” – pe cei 10.000 de fani ai tenisului românesc, la lucru! E de vis!

Pentru cei care nu ați fost acolo, vă spun cinstit: puteți regreta! Ce Tv? Ce radio? Ce Presă? Palidă umbră a unei trăiri de vis! Unică, miraculoasă și înălțătoare! Te face să te simți cu adevărat ROMÂN și să te bucuri din tot sufletul că aparții acestei nații, acestei țări – ROMÂNIA! Priviți videoclipul din deschidere:

Vreau să vi-i prezint pe câțiva dintre „interpreții” de excepție ai partiturii patriotismului, întâlniți în Sala Polivalentă. Primul și cel mai cunoscut: Attila Verdeș – alias „Hiena”, liderul galeriei de la celebra echipă de fotbal „U” Cluj, cu o tobă uriașă. Fără discuție, un mare patriot și un bun cetățean al Clujului. În 18 octombrie 2017 a atenționat și prevenit o femeie pentru a nu deveni victima unei infracțiuni de furt. Pentru ceea ce a făcut a fost premiat de Poliția clujeană. „Când aud imnul, oriunde aș fi, sar drept în picioare și încep să cânt” - recunoaște Attila. (vezi foto cu el, alături de o parte din membri galeriei de la „U” Cluj, plus poza de la IPJ Cluj a premierii sale).

Următorul mi s-a părut a fi domnul Iosa Edmund, medic stomatolog din Lupeni, Valea Jiului. Drapelul său e prevăzut cu mâneci și se îmbracă pe dos. Se deschide ca aripile „Șoimului Carpatin”, după cum zice patriotul, doctorul Iosa. M-au mai impresionat domnii Ioan, cu peruca tricoloră, după modelul olandez, Alex, cel cu pălăria tot tricoloră de arlechin, frumoasele domnișoare din Beclean, Mia și Geta, înfășurate în steagul tricolor și domnul Vasile cu șal tricolor, din galeria „Hienei”. Să rețineți vă rog că au fost mii de fani cu însemne tricolore la ei. Au adus chiar și litere enorme, decupate, pentru a scrie „ROMÂNIA”!.

Patriotismul e înălțător pentru că este viu! Trebuie să-l trăiești ca să ai acea senzație unică de apartenență, trup și suflet la Națiunea ta și să simți că acolo, numai acolo îți este locul! Cred că trebuie să avem mai multă grijă de Tricolor. Să fim mândri că este al nostru! Să-l respectăm! Nu numai că nu e nicio rușine - cum vor să lase unii să se subînțeleagă! - este o datorie de onoare de care trebuie toți să ne achităm cu stima cuvenită.

În paranteză fie spus, mergeți să vedeți ce steaguri naționale jerpelite și degradate flutură la porțile unor primării, școli, cămine și grădinițe. Să nu-mi spuneți că nu se găsesc banii necesari ca periodic să-l reînnoim. În școli, nu din obligație ci din respect și mândrie națională, trebuie intonat zilnic Imnul. Așa cum pot americanii, cred că putem face și noi, mai ales că l-am avut, ca exemplu, pe Avram Iancu, chiar aici în seculara Transilvanie. Ce lecție frumoasă ne-a servit Clujul...! Ce așteptăm? Sper că nu pe Godot...!

Mircea Seleușan-Bătrânu

4981 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro