Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  53 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO. La Hanul cu veselie – un spectacol folcloric profesionist, cu ștaif!

01/03/2018 13:46:01  
...o scenă de sărbătoare, un decor elegant, modern, dar fără ostentație! Costumele interpreților, instrumentiștilor și dansatorilor din faimosul nostru ansamblu artistic profesionist „Dor românesc”, adică cântăreți, orchestră plus formație de dansuri populare, toate erau „adevărate”! Nu chinezării sau nylon! Totul a fost tratat cu mult bon ton...

În urmă cu ceva timp, nu chiar foarte demult, era la modă „șușaneaua” (conform DEX: „spectacol (de varietăți) cu numere improvizate, de calitate discutabilă, atât în privința programului cât și a interpretării. Aranjament în vederea obținerii unor profituri” :). Ce însemna această „improvizație”? În primul rând o mare minciună! În două variante. Cea mai rea: pe afiș era trecut un nume, pe scenă apărea altcineva! Cea aproape normală, la noi în „provincie” era când interpretul apărea, în „carne și oase pe scenă”, dar de cântat, cânta „banda”, adică înregistrarea audio, adusă de „artist” (!) pe un CD... Jenant!

Grație eforturilor susținute ale Consilului Județean Bistrița-Năsăud, ale domnului Emil Radu Moldovan (fără „bidinea”, acesta e adevărul!) și ale muzicianului și de fapt, muzicologului Gavril Țărmure, director al Centrului nostru Județean pentru Cultură, „Dacia” a devenit o „Casă modernă a folclorului autentic, a muzicii și dansului popular, în strai de sărbătoare”!

Și acum e locul să precizez (am să o fac de câte ori voi avea ocazia!) ce mult a câștigat, și de fapt, câștigă orașul și chiar județul prin prezența acestei familii de reputați muzicieni - Ștefan Cigu, dirijor, violonist de mare valoare, compozitor, „restaurator” al „tezaurului nostru folcloric - preia melodiile culese, le așează pe portativ și le orchestrează (suntem prieteni și pot să afirm că sunt sute de asemenea piese, cântate azi pe toate meridianele globului!)

și Matilda Pascal-Cojocărița - doamnă a cântului popular moldovean, nu numai bucovinean!, care nu mai are nevoie de nicio prezentare! Ei sunt devotați muzicii populare românești, din toate regiunile, melosului popular autentic, definitoriu pentru propria noastră identitate națională. Acești oameni fac ceea ce se cheamă „arta spectacolului” adevărat, cu deplin respect față de public și de repertoriul secular pe care-l aduc în lumina reflectoarelor...

Am văzut aseară, 28 februarie, la spectacolul folcloric profesionist – La Hanul cu Veselie - care a deschis micro-stagiunea de primăvară, de la „Dacia”, am văzut o scenă de sărbătoare, cu un decor elegant, modern, dar fără ostentație! Costumele interpreților, instrumentiștilor și dansatorilor din faimosul nostru ansamblu artistic profesionist „Dor românesc”, adică cântăreți, orchestră plus formație de dansuri populare, toate erau „adevărate”! Nu chinezării sau nylon! Totul a fost tratat cu mult bonton și respect.

Prezentarea a făcut-o domnul Gavril Țărmure, în persoană. A anunțat, în fața unei săli arhipline, toate spectacolele-eveniment din luna martie ce vor fi patronate de Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud: folclor, muzică de operă interpretată de Ștefan Pop și Diana Țugui, doi mari artiști, acompaniați de Noua Orchestră Transilvană, apoi două spectacole de varietăți, primul consacrat „Femeii” și al doilea avându-l în centrul atenției pe celebrul comediant Doru Octavian Dumitru!

Invitatul special al „Hanului” a fost chiar cel ce aduce de obicei „Veselia” – Vărul Săndel! A asigurat, în maniera sa binecunoscută, momentele de umor și bună dispoziție, ba chiar a mai și prezentat colegii de scenă. A venit cu zecile lui de „pălării” – e proverbial că nu se desparte niciodată de „pălăria” sa, simplă din pai, a bârgăuanului plecat la târg, la nicio apariție în fața publicului! – pălării pe care, în marea lui bonomie le-a făcut cadou spectatorilor.

Pe numele său de botez – Alexandru Dumitru Pop, este de la poalele Munților Bârgău. Fostul director din școala primară de la Colibița, unde Săndel a învățat geografia și istoria, era de asemenea în sală. Ce bucurie poate fi mai mare pentru un dascăl decât să-și vadă fostul elev realizat?! Iată-l pe Vărul Săndel în deschidere:

Au cântat cu profesionalism și au încântat numerosul public, interpreții: Veronica Bălan, Ioachim Spîn, Cristina Retegan, Oana Matei, Felix Gălan, Anuța Motofelea, Mirela Petruș, Nicolae Cioancă, Domnica Dologa. Au povestit prin cânt despre iubire, hora satului, cerutul în căsătorie, dorul după ființa iubită etc. Iată câteva exemple:

Sincer, nota 10 merită artistul coregraf Adi Pașcu! Mi-a adus aminte de dragul și regretatul nostru prieten Cornel Botoș și-i mulțumesc! De mult nu am văzut atâta precizie, eleganță, sincronie și acuratețe artistică la un ansamblu de dansuri populare! L-am recunoscut pe marele Cornel al Bistriței și Năsăudului care era în stare să repete pașii și mișcările de legătură ore în șir, dar cu ce rezultat! Cine își aduce aminte de „Cununa de pe Someș” a lui Cornel, mă înțelege ce vreau să spun.

Cei care au fost aseară în sală, văzând evoluția de excepție a celor 8 perechi ale lui Adi Pașcu, precis că s-au gândit la marele nostru coregraf! Mulțumesc Adi! Priviți videoclipul:

Finalul spectacolului i-a aparținut mult îndrăgitei artiste Matilda Pascal-Cojocărița. Înainte de a vorbi despre partea muzicală vreau să precizez, deși din modestie, pe afiș nu apare, că scenografia, mișcarea scenică, dozajul luminilor și regia întregului spectacol, îi aparține în întregime. O felicit deoarece a reușit să pună în valoare, cu mult profesionalism, pe toți cei ce și-au adus contribuția „La Hanul cu Veselie”, ceea ce, mai ales în lumea muzicală, e foarte dificil de realizat.

Referitor la interpretarea sa muzicală și scenică, de excepție, vreau să remarc doar două elemente de dată mai recentă: expresia mult mai complexă a mesajului artistic – linie melodică, pașii sacadați și gestul optimist, rapid al mâinii spre înainte, într-un tot unitar, sincronic și foarte armonios – exprimă clar o impresionantă maturitate artistică, de admirat; a doua e introducerea recitativului, dialogul vorbit, nu cântat, cu soțul, șeful orchestrei și, în final cu întreaga orchestră, spre deliciul publicului. Priviți:

 

În încheiere, aș fi nedrept dacă nu aș recunoaște că Ansamblul artistic profesionist „Dor românesc” ne-a oferit, în prag de mărțișor, „o întâmplare artistică” - eveniment care i-a bucurat mult pe sutele de spectatori prezenți în sala „Valeria Peter Predescu” de la Centrul Cultural „Dacia”. A fost, o spun cu încântare, un spectacol folcloric complet, profesionist, cu ștaif, adică și distins și rafinat, exact cât trebuie, ca să-ți placă și să te facă să te simți bine și respectat ca spectator. Felicitări artiștilor și organizatorilor!

Mircea Seleușan

2182 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro