Numeroasele accidente petrecute în ultima perioadă, în special pe Valea Bârgăului, a determinat IPJ BN să ceară Drumurilor Naționale să monteze parapeți de protecție în zonele periculoase, unde există șanțuri betonate. Ba chiar mai mult, cele 58 de comune trebuie să investească în siguranța rutieră. AFLĂ ce mai vor polițiștii:
Încă din toamna anului trecut, IPJ BN a cerut Drumurilor Naționale să pună parapeți pe DN 17, în zona șanțurilor betonate, din cauza numărului mare de accidente, a gravității acestora, dar și a distrugerilor majore ale autoturismelor.
Cu greu, cei de la Drumurile Naționale s-au mobilizat și au anunțat IPJ BN că „în anumite zone cu risc rutier au fost montaţi, în anul 2015, parapeţi de protecţie, însumând 1.300 de metri liniari, urmând ca în cursul acestui an, conform celor comunicate de către administratorul drumurilor naţionale, să fie continuată montarea parapeţilor metalici de protecţie pe încă 2.500 de metri”, a precizat pentru Bistrițeanul.ro conducerea Inspectoratului de Poliție Bistrița-Năsăud, precizând totodată că „nu au fost aplicate sancţiuni administratorului drumului, urmând să fie monitorizat în continuare modul de aplicare a măsurilor solicitate de instituţia noastră pentru reducerea riscului rutier”.
Deși o parte din parapeții de protecție nu au fost încă înlocuiți în urma unor acciente rutiere (la intrarea în Livezile dinspre Valea Bârgăului - de exemplu), polițiștii au încă răbdare cu cei de la Drumurile Naționale care s-au apucat să monteze astfel de parapeți pentru a crește gradul de siguranță pe șoselele din Bistrița-Năsăud.
În toamna anului trecut, polițiștii au solicitat ca pe D.N. 17 Dej - Vatra Dornei, sectorul de drum cu riscul cel mai ridicat în producerea accidentelor de circulație „completarea cu parapeți de protecție a tuturor sectoarelor de drum adiacente șanțurilor betonate, șanțuri a căror adâncime crește gradul de victimizare a conducătorilor auto și a pasagerilor care ajung accidental în acestea".
Anul acesta, polițiștii au venit cu solicitări noi către primăriile celor 58 de comune din județ care trebuie să găsească acum resursele necesare pentru a investi în siguranța rutieră.
„Pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră şi, implicit, pentru reducerea numărului de persoane decedate în accidente rutiere, la începutul anului 2016, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa-Năsăud a solicitat celor 58 de primării din judeţ să efectueze demersurile necesare, conform dispoziţiilor prevăzute de legislaţia rutieră, pentru: semnalizarea staţiilor mijloacelor de transport în comun, conform standardelor în vigoare şi construirea/amenajarea de alveole; amenajarea de trotuare şi reabilitarea celor existente, îndeosebi în zona drumurilor naţionale şi judeţene, precum şi pe străzile intens circulate; asigurarea iluminatului public pe timpul nopţii pe traseul drumurilor publice, dar și construirea de drumuri colectoare paralele cu drumurile naţionale, precum şi amenajarea de locuri de traversare destinate circulaţiei animalelor şi vehiculelor, semnalizate corespunzător", mai precizează conducerea IPJ BN.
Anul trecut, numărul accidentelor rutiere petrecute în Bistrița-Năsăud a crescut îngrijorător. Astfel, au fost întregistrate 530 de accidente rutiere cu aproape 700 răniți (din care 198 grav) și 45 de persoane decedate.
Din cele 530 de accidente rutiere, 212 au fost grave și 318 ușoare.
Pe Drumul Național 17, cele mai multe accidente au loc în Josenii Bârgăului, Livezile și Șintereag.