În urmă cu două zile, un bărbat din Năsăud și-a pierdut viața, după ce a mers să ia apă minerală de la un izvor din Parva. Acesta s-a intoxicat cu gazele emanate de acest izvor, care a și fost închis de autoritățile locale din primăvară.
Un năsăudean de 38 de ani și-a găsit sfârșitul la izvorul din Parva. Acesta s-a intoxicat cu gazele emanate de acest izvor în urmă cu două zile, în timp ce încerca să ia borcut.
Bărbatul a leșinat, fiind găsit de către echipajul medical în stop cardio-respirator. În ciuda faptului că echipajul medical s-a chinuit aproape o oră să-l readucă la viață, a fost nevoit, în cele din urmă, să constate decesul.
Se pare că izvorul în cauză este într-o incintă subterană, unde se acumulează gaze periculoase, în apropiere fiind mai multe mine. Gazele se acumulează doar la o anumită presiune a aerului. Oamenii spun că își dau seama că se acumulează gaze imediat ce coboară scările spre izvor, iar când simt că nu mai au aer urcă scările din nou, acela fiind semnul că gazele periculoase au pus stăpânire pe subsolul unde se află izvorul.
„Am luat toate măsurile, am închis cu gratii metalice și am informat populația. Încercăm să găsim studii, să vedem de ce se întâmplă asta, pentru că se întâmplă periodic. Oamenii din zonă, datorită proprietăților apei vin și consumă apa. Dacă închidem, oamenii rup gratiile, dar își asumă și riscuri. Îmi doresc ca cetățenii să nu mai intre, să înțeleagă că sunt riscuri. Supraveghem zona cât putem, din păcate s-a întâmplat în timpul serii când nu mai era nimeni”, a declarat primarul comunei Parva, Ioan Strugari.
Acest lucru a determinat autoritățile locale să închidă acest izvor și chiar să pună un anunț prin care avertizează cu privire la pericole, însă oamenii au îndepărtat grijalul și au continuat să ia apă de aici.
„În 1 februarie am efectuat un control acolo și am dispus închiderea acestui izvor. Este vorba despre sulfuroase, care se acumulează și pot afecta sănătatea celor care coboară în subteran unde este izvorul”, a declarat directorul DSP Anca Andrițoiu.
Nu este prima dată când oamenii din zonă au probleme de sănătate din pricina acestui izvor. În total, izvorul a făcut 5 victime, două dintre ele decedând. În 2014, o altă persoană a murit intoxicată cu gaze.
Se pare că izvorul a fost amenajat în 2014, în cadrul unui proiect finanțat din fonduri europene, care a presupus și amenajarea parcului din apropiere. Lucrările au fost terminate în 2015 și au costat 41.000 de euro. Tocmai betonul cu care a fost amenajat ține gazele în subsol.
„Izvorul are o tradiție, este un izvor cunoscut chiar și peste hotare. În momentul de față putem să îl închidem definitiv. Am încercat să îl punem în valoare, dar efectele de gaze nu au fost cunoscute în zonă până acum. Cred că după închiderea minei a apărut fenomenul”, a completat primarul Ioan Strugari.
Mai multe despre acest subiect puteți afla urmărind materialul video de mai jos:
8877 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.