Zeci de elevi din întreaga ţară au făcut o impresionantă demonstraţie de creativitate, talent şi dragoste faţă de tradiţii, azi, la Palatul Culturii, acolo unde s-a desfăşurat cea de-a a IX-a ediţie a Concursului interjudeţean al cântecului, dansului şi obiceiurilor tradiţionale - „Istorie şi tradiţii”.
Mirosuri îmbietoare de bucate tradiţionale, obiecte străvechi folosite în diverse ritualuri, dar şi impresionante obiceiuri din străbuni au însufleţit astăzi Sala festivă a Palatului Culturii din Bistriţa, acolo unde s-a desfăşurat cea de-a doua parte a proiectului „Istorie şi tradiţii” – proiect care a debutat ieri, cu un simpozion internaţional referitor la elementul de creativitate în predarea şi învăţarea istoriei şi a altor discipline umaniste.
Participanţi au fost elevii de la Şcoala Gimnazială „George Coşbuc” din Coşbuc, de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” Bistriţa, ansamblul „Codrenii”, de la Şcoala de Arte din Străşeni (Republica Moldova), de la Şcoala Gimnazială „Ion Slavici” din Tăuţii de Sus (judeţul Maramureş), de la Liceul Teoretic Josef Gregor Tajovsky din Nădlac (judeţul Arad), de la Colegiul Naţional „Andrei Mureşanu” din Dej, de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 Leşu, de la Colegiul Tehnic „Gr. Moisil” Bistriţa, Liceul cu Program Sportiv din Bistriţa şi Şcoala Gimnazială „Ioan S. Pavelea” din Runcu Salvei.
Cu toţii şi-au demonstrat măiestria în arta culinară, dar şi talentul la dansuri şi şezători ca pe vremuri – într-un impresionant spectacol folcloric menit să sublinieze importanța promovării valorilor şi patrimoniului istoric local și național, în spiritul susţinerii egalităţii de şanse şi a specificului tradiţional autentic local în educarea și formarea tinerei generații.
Elevii au depăşit cu emoţii probele de concurs nu tocmai uşoare, ei având de interpretat un obicei, un cântec sau un dans tradiţional specific zonei de provenienţă a grupului, au avut de prezentat, totodată, o personalitate locală reprezentativă, precum şi a o reţetă culinară sau un produs tradiţional specific zonei lor.
Proiectul „Istorie şi tradiţii” este cofinanțat din bugetul local al muncipiului Bistrița, în baza prevederilor Legii nr. 350/2005 privind regimul finanţărilor nerambursabile, din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general - fiind iniţiat de Asociaţia Profesorilor de Istorie din România – filiala Bistriţa-Năsăud, în parteneriat cu Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, având susţinerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi a Centrului Cultural Municipal.