Pe un soare dogorâtor și cu multe grade în termometru, străjerii Cetății Bistriței s-au luptat cu paladinii de Terra Medies și nu oricum, ci folosind arme și armuri specifice secolului al XV-lea, unele confecționate tocmai în Germania.
Străjerii Cetății Bistriței și paladinii de Terra Medies au ținut astăzi, chiar în centrul orașului, o lecție de istorie pe viu. Cavalerii s-au luptat și nu oricum, ci folosind arme și armuri specifice secolului al XV-lea.
Unele materiale utilizate au fost confecționate chiar de către membrii celor două asociații, în timp ce altele au fost comandate tocmai din Germania, de la meșteri care încă prelucrează oțelul ca acum câteva secole.
Armura grea, menită să prevină lovirile accidentale, precum și soarele dogorâtor și multele grade din termometru au făcut luptele și mai dificile.
„Noi tot ce avem și folosim sunt replici după piese găsite în muzee, datate din secolul al XV-lea, materialele sunt destul de asemănătoare. Nu mai găsim oțelul pe care-l produceau ei, dar este destul de asemănător. Spadele sunt făcute în Germania, de unul dintre puținii fierari care respectă tradițiile”, explică pentru Bistrițeanul.ro, unul dintre străjeri.
Deși bistrițenii care au înfruntat canicula au văzut pe Pietonalul Liviu Rebreanu o luptă clasică în armură, protagoniștii nu au urmat aceleași reguli respectate acum câteva sute de ani. Asta pentru a nu risca accidentări serioase. De exemplu, una dintre regulile respectate de către străjerii zilelor noastre și considerată aberantă în perioada medievală este: interzicerea împunsăturilor.
De asemenea, atât străjerii bistrițeni, cât și colegii lor din Mediaș au expus atât piese de armură, cât și diverse tipuri de arme și le-au stat la dispoziție curioșilor cu explicații.
Mai multe despre cum se desfășurau luptele în perioada medievală puteți afla în materialul video de mai jos: