Ce poate fi mai plăcut decât să-ți petreci seara în vie, sub clar de lună cu un pahar de Caloian sau Sfânta Ana în față? Cum ar fi ca la aceste vinuri spectaculoase să „asortezi” tagliatelle cu sos de hribi, ruladă de ied cu ierburi aromate sau Lava cake cu înghețată? Ei bine, a fost posibil aseară, chiar în mijlocul orașului!
Singurul local din centrul Bistriței care-ți oferă posibilitatea să savurezi un pahar de vin sau o cafea sub vie, dându-ți impresia că ești departe de civilizație, într-o cramă cu tradiție, este Taverna Dogarilor.
Aseară, istoria tumultoasă a Olteniei a fost descoperită în vie...sub clar de lună. Cum poți descoperi o zonă întreagă chiar în mijlocul orașului? Răspunsul la această întrebare îl are Boris Ionescu, reprezentantul Cramei Oprișor, care a prezentat aseară trei vinuri de-a dreptul spectaculoase.
„Vinurile prezentate și asociate în această seară sunt speciale, asta pentru că sunt ambalate în sticle magnum. Cel de-al doilea vin este cu totul și cu totul special, pentru că se realizează în anii în care cupajul este excepțional, este un Passarowitz 2011, primul vin obținut prin cupajarea a 5 soiuri de aceeași culoare”, precizează Boris Ionescu.
Passarowitz, care are pe etichetă un covor țesut manual, care încă se regăsește la Muzeul Țăranului Român, ne duce cu gândul la pacea de la Passarowitz din 1718, când Oltenia intră sub jurisdicția Imperiului Habsburgic. De ce a dat acest eveniment numele unui vin? Ei bine, apropierea de Occident a adus influențe culturale în Oltenia care nu pot fi ignorate și care se reflectă și în vin.
Cele trei vinuri prezentate Passarowitz, Sfânta Ana și Vestitor de Oprișor au fost asortate cu mâncăruri spectaculoase, inspirate tot din preparatele servite de nobilii de acum câteva secole.
Tagliatellele cu sos de hribi au dat startul festinului. Vedeta acestei mese a fost o ruladă de ied cu ierburi aromate, festinul încheindu-se cu un Lava cake cu înghețată cu mentă și sos de căpșuni.
Crama Oprișor, unde au luat naștere aceste vinuri, are 250 de hectare și este situată la 60 de kilometri de Severin spre Calafat. Aceasta este una dintre zonele României atinse de Dumnezeu, având aceleași caracteristici precum mai celebrul ținut al vinurilor, Bordeaux.