Cu un sfert de oră înainte de mult aşteptatul concert susţinut de Ştefan Hruşcă, Biserica de la Coroana era arhiplină, fiind ocupat inclusiv culoarul dintre scaunele amplasate pentru credincioşii care nu s-au sfiit să scoată din buzunare 50 de lei pentru a-l asculta pe învăţătorul din Ieud. ÎPS Andrei nu a reuşit să ajungă la concert.
Câteva sute de bistriţeni au umplut până la refuz Biserica de la Coroana – acolo unde Ştefan Hruşcă, învăţătorul din Ieud descoperit de Adrian Păunescu în 1981 şi cooptat ulterior în faimosul Cenaclu Flacăra – a susţinut un emoţionant concert de colinde.
Au fost prezenţi politicieni, profesori, medici, preoţi, tineri şi copii – marele absent fiind Înalt Prea Sfinţitul Andrei Andreicuţ, care nu a mai reuşit să ajungă la eveniment.
Deşi s-au vândut câteva sute de bilete pentru Ştefan Hruşcă, organizatorii au permis în final tuturor să asiste la concert, fapt care nu i-a împiedicat pe cei care cumpăraseră deja bilete să-şi arate nemulţumirea, vociferând că au plătit bilet dar nu au loc.
„Nu este un eveniment de divertisment, să se înţeleagă bine acest lucru. Este un mod de a mulţumi bunului Dumnezeu prin participarea împreună la pregustarea marii sărbători a naşterii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Biserica Ortodoxă a fost mereu acuzată că este prea închistată, că e prea închisă, că este prea departe de oameni sau că ţine oamenii la distanţă. Iată că nu este aşa. Ne întâlnim în postul naşterii Domnului şi Mântuitorului Iisus Hristos la un concert de colinde – aceste adevărate pagini de Evanghelie... Eu cred că niciun neam de pe acest pământ nu are în cântările ce însoţesc această mare sărbătoare atâta învăţătură creştină precum au colindele noastre străbune...”, a subliniat Alexandru Pugna, prezentatorul evenimentului.
Acesta a şi interpretat o colindă din Căianul Mic, „care sper să-l bucure pe protopopul Alexandru Vidican şi să-i amintească de copilărie”. În deschidere, au evoluat elevi ai ansamblului tradiţional de la Liceul de muzică „Tudor Jarda” şi ai Liceului cu Program Sportiv” – grupul de colindători fiind coordonat de dirijorul Cristina Bălan, ajutată de profesoarele Andreea Pişta şi Nicoleta Burho.
Ştefan Hruşcă – numit de Alexandru Pugna „cel mai mare colindător al neamului românesc”, a fost întâmpinat cu aplauze călduroase de bistriţenii care au cântat alături de îndrăgitul cantautor încă de la prima colindă interpretată:
Evenimentul a fost organizat de Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Vadului, Feleacului și Clujului, Protopopiatul Ortodox Bistrița, Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Bistrița, în parteneriat cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud și Centrul Județean pentru Cultură.