Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  22 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Impresionant până la lacrimi. Răscolitor. Imperial...

12/06/2017 10:19:50 Ioana BRADEA  
Se spune că această capodoperă a fost compusă la Viena, pe când oraşul era sub asediul armatelor lui Napoleon, şi că muzicianul era adăpostit în pivniţa fratelui său, cu perne la ureche pentru a nu fi deranjat de zgomotul bombardamentelor... De atunci încoace, continuă să cucerească şi să lumineze suflete...

Clipe de graţie, tulburătoare emoţii şi catifelate învăluiri – ieri seară, la Sinagogă, unde pianistul Mihai Ungureanu a susţinut un concert fantastic, interpretând tulburător „Imperialul” lui Beethoven, ultimul concert al compozitorului german scris în 1809. De atunci încoace, continuă să cucerească şi să lumineze suflete...

Concertul pentru pian nr. 5 în Mi bemol major, Op. 73, cunoscut sub numele de Concertul Imperial, a fost ultimul concert compus de Beethoven la Viena, între 1809 și 1811, fiind dedicat Arhiducelui Rudolf von Habsburg-Lothringen, patronul și elevul lui Beethoven.

Premiera concertului a avut loc în noiembrie 1811 în Leipzig, iar premiera vieneză a concertului a avut loc un an mai târziu, în februarie 1812, în interpretarea lui Carl Czerny, un alt elev al lui Beethoven. Numele de Imperialul i se datorează lui Johann Baptist Cramer, editorul publicării engleze a concertului care te ţine cu sufletul la gură pentru aproximativ 40 de minute.

Se povesteşte că marele compozitor şi-a compus concertul la Viena, pe când oraşul era sub asediul armatelor lui Napoleon şi că Beethoven, adăpostit în pivniţa fratelui său, a compus cu perne la ureche pentru a nu fi deranjat de zgomotul bombardamentelor.

Melomanii care l-au ascultat ieri seară, la Sinagogă, nu au ezitat să-l răsplătească pe Mihai Ungureanu cu aplauze, solistul oferind şi un bis - un fragment din Sonatina lui Dinu Lipatti, amintind că în acest an se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului.

În partea a doua a serii, melomanii bistriţeni au avut ocazia să asculte o altă partitură celebră compusă de Ludwig van Beethoven – Simfonia Nr 7 Op 92, Noua Orchestră Transilvană fiind dirijată de Yusey Koide (Japonia), un cunoscut al melomanilor bistriţeni care revine frecvent în oraşul nostru:

Din Japonia, la Bistriţa: Dirijorul Yusei Koide

Mihai Ungureanu s-a născut în Craiova, a studiat pianul la Academia de Muzică din Bucuresti, mai intâi cu Dan Grigore şi ulterior cu Iona Minei. În 1981, el şi-a susţinut aici examenul de concertist, iar în 1985 şi 1987 a fost distins cu premiul intâi al Festivalului Naţional pentru solişti, în 1986 fiind distins cu premiul Uniunii Criticilor de Muzică şi Teatru.

Repertoriul lui Mihai Ungureanu cuprinde cele mai mari opere clasice, cu concerte de pian de la Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Liszt, Dvořak, Rachmaninov, Tscaikowsky și până la Gershwin. El interpretează cu plăcere și compoziții ale artiștilor români, precum Bentoiu, Enescu, Lipatti, Silvestri. A susţinut cursuri, printre altele în Germania, Japonia şi Canada. Pe lângă activitatea sa concertistică bogată, Mihai Ungureanu este directorul artistic al Filarmonicii de Stat din Craiova.

Evenimentul de ieri seară a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria Bistriţa, Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa şi Societatea de Concerte Bistriţa.

vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro