Se spune că această capodoperă a fost compusă la Viena, pe când oraşul era sub asediul armatelor lui Napoleon, şi că muzicianul era adăpostit în pivniţa fratelui său, cu perne la ureche pentru a nu fi deranjat de zgomotul bombardamentelor... De atunci încoace, continuă să cucerească şi să lumineze suflete...
Clipe de graţie, tulburătoare emoţii şi catifelate învăluiri – ieri seară, la Sinagogă, unde pianistul Mihai Ungureanu a susţinut un concert fantastic, interpretând tulburător „Imperialul” lui Beethoven, ultimul concert al compozitorului german scris în 1809. De atunci încoace, continuă să cucerească şi să lumineze suflete...
Concertul pentru pian nr. 5 în Mi bemol major, Op. 73, cunoscut sub numele de Concertul Imperial, a fost ultimul concert compus de Beethoven la Viena, între 1809 și 1811, fiind dedicat Arhiducelui Rudolf von Habsburg-Lothringen, patronul și elevul lui Beethoven.
Premiera concertului a avut loc în noiembrie 1811 în Leipzig, iar premiera vieneză a concertului a avut loc un an mai târziu, în februarie 1812, în interpretarea lui Carl Czerny, un alt elev al lui Beethoven. Numele de Imperialul i se datorează lui Johann Baptist Cramer, editorul publicării engleze a concertului care te ţine cu sufletul la gură pentru aproximativ 40 de minute.
Se povesteşte că marele compozitor şi-a compus concertul la Viena, pe când oraşul era sub asediul armatelor lui Napoleon şi că Beethoven, adăpostit în pivniţa fratelui său, a compus cu perne la ureche pentru a nu fi deranjat de zgomotul bombardamentelor.
Melomanii care l-au ascultat ieri seară, la Sinagogă, nu au ezitat să-l răsplătească pe Mihai Ungureanu cu aplauze, solistul oferind şi un bis - un fragment din Sonatina lui Dinu Lipatti, amintind că în acest an se împlinesc 100 de ani de la naşterea pianistului.
În partea a doua a serii, melomanii bistriţeni au avut ocazia să asculte o altă partitură celebră compusă de Ludwig van Beethoven – Simfonia Nr 7 Op 92, Noua Orchestră Transilvană fiind dirijată de Yusey Koide (Japonia), un cunoscut al melomanilor bistriţeni care revine frecvent în oraşul nostru:
Din Japonia, la Bistriţa: Dirijorul Yusei Koide
Mihai Ungureanu s-a născut în Craiova, a studiat pianul la Academia de Muzică din Bucuresti, mai intâi cu Dan Grigore şi ulterior cu Iona Minei. În 1981, el şi-a susţinut aici examenul de concertist, iar în 1985 şi 1987 a fost distins cu premiul intâi al Festivalului Naţional pentru solişti, în 1986 fiind distins cu premiul Uniunii Criticilor de Muzică şi Teatru.
Repertoriul lui Mihai Ungureanu cuprinde cele mai mari opere clasice, cu concerte de pian de la Bach, Haydn, Mozart, Beethoven, Chopin, Brahms, Liszt, Dvořak, Rachmaninov, Tscaikowsky și până la Gershwin. El interpretează cu plăcere și compoziții ale artiștilor români, precum Bentoiu, Enescu, Lipatti, Silvestri. A susţinut cursuri, printre altele în Germania, Japonia şi Canada. Pe lângă activitatea sa concertistică bogată, Mihai Ungureanu este directorul artistic al Filarmonicii de Stat din Craiova.
Evenimentul de ieri seară a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Primăria Bistriţa, Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa şi Societatea de Concerte Bistriţa.