„Pe urmele lui Marte. Războinici şi artizani de prestigiu în lumea antică” se intitulează expoziţia inaugurată şi savurată azi, la Muzeul Judeţean din Bistriţa, de zeci de copii care şi-au încercat puterile mânuind suliţe antice sau încercând chiar să modeleze fierul cu ajutorul unor vechi instrumente de fierar.
Inedită prezentare a armelor, armurilor şi a tehnicii de realizare a acestora – azi, la Muzeul Judeţean din Bistriţa, care a găzduit şi câteva ateliere de confecţionat armuri din zale şi solzi din fier. „Scopul acestor ateliere este să realizăm asemenea obiecte cu meşteri locali. Sunt multe oferte pe internet, însă majoritatea oferă falsuri şi kitsch-uri. Lumea trebuie să înţeleagă că oricine poate confecţiona aşa ceva, inclusiv nişte copii de clasele V-VIII”, a povestit pentru Bistriţeanul.ro Marius Ardeleanu, arheolog în cadrul Muzeului Judeţean din Baia Mare şi membru al Asociaţiei Culturale Omnis Barbaria care a şi prezentat copiilor expoziţia – îmbrăcat în hainele unui nobil ghid din Dacia străveche.
Hainele sale au fost lucrate din pânză şi cusute manual, respectând cât se poate de mult „reţeta” originală a costumelor dacice. Şi soţia sa, Sorana Ardeleanu, de la Muzeul Judeţean din Baia Mare a animat atmosfera purtând o impresionantă rochie dacică.
Proiectul îşi propune o incursiune în lumea impresionantă a unor tipuri de războinici existenţi în lumea antică (grec, celtic şi germanic), a armelor, armurilor şi a tehnicii lor de realizare, prin prezentarea, în cadrul unei expoziţii itinerante, a unor piese de echipament militar ce aparţin patrimoniului arheologic al muzeului băimărean.
După un ghidaj de specialitate şi o prezentare de costume militare antice (grecesc, celtic şi germanic timpuriu), în curtea muzeului copiii au avut ocazia să participe şi la ateliere de confecţionat armuri din zale şi solzi din fier şi un atelier de fierărie.
„La o asemenea armură cum purta un luptător celtic, pe vremuri, s-a lucrat cam 6 luni, timp de 4 ore pe zi. A fost nevoie de trei persoane să-l finalizeze. Erau destul de scumpe în antichitate, nu şi le permitea chiar oricine”, a mai explicat Marius Ardeleanu.
Expoziţia poate fi vizitată până în data de 31 octombrie şi face parte din proiectul cultural cu acelaşi nume, proiect cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi derulat de Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş în parteneriat cu Complexul Muzeal Bistriţa-Năsăud, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul Judeţean Satu Mare, Asociaţia Culturală Omnis Barbaria (Satu Mare) şi Asociaţia HistArch (Baia Mare).
2857 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.