Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  17 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Imagini din vacanţele unor tineri artişti bistriţeni – admirate la Cluj

29/10/2016 11:19:52 Ioana BRADEA  
A privit fotografiile artiştilor din Bistriţa pe simeze şi s-a întrebat dacă nu cumva acolo se află ascuns şi sufletul lor. „Am început fotografia cu un aparat «Smena», iar odată, un fotograf bătrân mi-a zis: «Voi toţi daţi click, însă uitaţi să surprindeţi clipa, apoi staţi minute în şir în faţa fotografiilor, căutând-o pe cea mai reuşită...»”.

Vibraţia naturii” se numeşte expoziţia de fotografie inaugurată zilele trecute la Galeria Arte (pe strada V. Alecsandri Nr 1 din Cluj-Napoca), de cursanţii înscrişi în clasa Artă-Foto coordonată de profesorul Robert Kovacs la Şcoala de Arte din Bistriţa – instituţie care îşi desfăşoară activitatea în cadrul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud.

Este vorba de prima expoziţie organizată în acest an educaţional de instituţia de cultură clujeană, fiind prezentate publicului clujean 37 de lucrări de artă fotografică, împărţite pe două tematici majore – peisaje şi fotografii de călătorie, pe care cursanţii bistriţeni din anii II şi III – le-au imortalizat în perioada concediilor şi vacanţelor.

Artiştii care expun în aceste zile la Cluj sunt Alexandru Nagy, Arthur Kornovics, Bogdan Florin – Labiş, Dana Claudia Chiorean, Elod Gyorgy, George Marian Palage, Iulia Drăgan, Marius Alin Rus, Mircea Bartic, Nicolae Brici Kerekes, Sever Moldovan şi Vasile Şimon.

Momentul de astăzi reprezintă pentru mine un eveniment mult dorit şi aşteptat, acela ca împreună cu colegii bistriţeni să organizăm o primă activitate culturală. Noi am căutat în arhive şi n-am găsit nicio activitate în trecut care să fi avut loc împreună cu colegii de la Şcoala de Arte Bistriţa – decât în perioada când Bistriţa se afla în regiunea Cluj. Vă mărturisesc faptul că, pentru cele două şcoli de arte, tot ce se întâmplă astăzi este un eveniment major, iar după acest început anul viitor vom organiza mai multe acţiuni împreună”, a mărturisit Vasile Corpodean, managerul Şcolii de Arte Cluj-Napoca, în cuvântul de întâmpinare adresat oaspeţilor bistriţeni.

La rândul său directorul Şcolii de Arte Bistriţa, Rozalia Fucă Tomescu şi-a recunoscut bucuria pentru începutul acestei colaborări şi pentru posibilitatea oferită de a populariza talentele din Bistriţa şi, cu prilejul expoziţiei, de a-i face cunoscuţi şi pe cursanţii profesorului şi fotografului Robert Kovacs.

Referindu-se la expoziţia Vibraţia Naturii, Rozalia Fucă Tomescu a menţionat că secţia de Artă-Foto este înfiinţată numai de doi ani, după o lungă perioadă în care nu a găsit un expert capabil s-o coordoneze. „Domnul Robert Kovacs este foarte dibaci în meseria lui şi le-a insuflat cursanţilor dragostea pentru fotografie, cu ieşiri prin păduri sau prin Bistriţa în miez de noapte, ca să-i înveţe să surprindă luminile oraşului. Inclusiv titlul expoziţiei, «Vibraţia Naturii», ne sugerează să ne facem timp pentru a ne bucura de creaţia lui Dumnezeu şi de natură – care face parte din sufletul nostru”.

Robert Kovacs, coordonatorul cursului a menţionat, în câteva fraze, că a reuşit pe parcursul a doi ani să facă minuni cu nişte începători „care iniţial au venit la ore cu aparatele foto sigilate”, iar acum unii dintre ei pot oricând să lucreze în mod profesionist, astfel încât după absolvirea cursului să fie capabili să dea admitere la Universitatea de Arte şi Design din Cluj-Napoca sau să-şi ia un master în domeniul fotografiei.

Concluziile serii au aparţinut vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Cluj, Istvan Vakar: „Am privit fotografiile expuse pe simeze şi mă întreb dacă nu cumva acolo se află şi sufletul fotografului. Şi eu am început fotogafia, pe la 7-8 ani, cu un aparat «Smena». Odată, un fotograf bătrân mi-a zis: «Voi toţi daţi click, însă uitaţi să surprindeţi clipa, apoi staţi minute în şir în faţa fotografiilor, căutând-o pe cea mai reuşită». Ori, sunt sigur că profesorii îi învaţă acum pe elevii lor să aştepte momentul propice, precum pescarul, şi numai la timpul potrivit să declanşeze acel click”, a povestit Istvan Vakar.

Din program nu au lipsit momentele artistice, îndelung aplaudate şi susţinute de trei cursante de la clasa de canto muzică uşoară a Şcolii de Arte Bistriţa: Elena Pop, Cristina Creţ şi Cristina Pascaru după care, tânărul talent al Şcolii de Arte Cluj-Napoca, Mihail Feier, elev în anul II al clasei expertului Emanoil Toma, a încântat audienţa cu o arie de J.S.Bach şi cu piesa „Allegretto” de Matteo Carcassi.

Evenimentul a fost prezentat cu multă afectivitate (poate şi datorită originii sale bistriţene) de referentul cultural al Şcolii de Arte Cluj, Grigore Sâmboan.

Dacă vă rătăciţi, aşadar, prin Cluj, nu rataţi expoziţia de fotografie a artiştilor din Bistriţa. Va fi deschisă şi vă aşteaptă la Galeria Arte până spre sfârşitul lunii noiembrie.

4035 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro