Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  242 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Ies la iveală uimitoare comori ştiinţifice şi culturale ale judeţului

31/10/2016 15:51:44 Ioana BRADEA  
Despre cei 800 de militari de elită din Năsăud care au ridicat substanţial prestigiul social şi politic al zonei, dar şi despre primele personalităţi ale Bistriţei medievale care s-au ocupat de arhive s-a discutat azi, la Serviciul Judeţean al Arhivelor Naţionale care au celebrat 185 de ani de existenţă. „E o mare comoară, un mare dar...”

Datorită Arhivelor s-a obţinut când s-a judecat la Haga referendumul cu Ucraina, iar de-a lungul timpului Arhivele şi-au dovedit importanţa. Se ştie că în cazul unei conflagraţii – prima instituţie evacuată este cea a Arhivelor unui stat. Am încercat să sărbătorim această zi importantă prin expunerea unor documente deosebite aflate în patrimoniul nostru, o vitrină fiind dedicată împlinirii a 150 de ani de la naşterea lui Coşbuc”, a precizat, în deschidere, Cornelia Vlaşin - directoarea Arhivelor Bistriţa-Năsăud care au sărbătorit 185 de ani de la înfiinţarea Arhivelor Naţionale. 

Au fost prezentate, cu acest prilej, două volume recent apărute: „George Coşbuc în documentele Junimii năsăudene” – care cuprinde primele poezii ale poetului create în timpului anilor de şcoală la Gimnaziul din Năsăud unde Coşbuc era membru şi preşedinte al Asociaţiei Virtus Romana Rediviva, un volum realizat în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”) şi volumul „Batalionul I grăniceresc de gardă. 1933 – 1940” - un volum coordonat de Adrian Onofreiu şi Lucian Vaida şi care au ordonat aici inedite şi speciale documente referitoare la înfiinţarea acestui batalion.

Despre acesta din urmă a vorbit prof. univ. dr. Vasile Dobrescu din Târgu Mureş, creionând un portret al acestui batalion compus din aproximativ 800 de militari de elită din Năsăud care au ridicat substanţial prestigiul social, politic şi cultural al zonei, povestind şi despe prinţul Carol, cel care a făcut primele demersuri în constituirea batalionului grăniceresc.

Este o privire din afara cadrului militar instituţionalizat, o perspectivă a societăţii civile - a mai explicat profesorul Dobrescu, amintind şi de prinţul Carol trimis aici pentru a se rupe de anturajul aventuros şi neconform cu tradiţia instituţiei regale, care a activat la Bistriţa mai bine de un an, în cadrul unui regiment militar organizând o serie de activităţi. Sensibilizat de tradiţia militară din zona Năsăudului a revenit asupra unui proiect de a organiza unităţi de vânători de munte sau unităţi speciale. A înfiinţat batalionul grăniceresc în care se recrutau militarii numai din cele 44 sate ale fostului district Năsăud – ca o formă aparte faţă de regimul instituţionalizat în acea vreme, încadrat în regimentul de gardă regală, de elită. Au primit uniforme speciale şi aceeaşi structură ca şi regimentele de elită din Bucureşti – a mai povestit profesorul Vasile Dobrescu.

Este extrem de important că avem azi datorită scrupulozităţii năsăudenilor în ceea ce priveşte trecutul lor istoric-cultural şi datorită Arhivelor – avem aceste documente intacte. Putem să admirăm aici scrisul lui Coşbuc, poemele sale de început, fotografii unele dintre ele cvasi-inedite despre viaţa lui Coşbuc la Năsăud. E o mare comoară, un mare dar făcut generaţiilor care urmează”, a subliniat şi Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc”.

Mircea Gelu Buta, directorul Spitalului Judeţean a amintit activitatea primelor personalităţi care s-au ocupat de arhive în Bistriţa medievală – precum Christian Pomarius Baumgarten sau, mai târziu, Hans Zimmerman, care a deschis la Bistriţa o şcoală de arhivistică al cărui absolvent a fost inclusiv reputatul Albert Berger – primul arhivist al oraşului – amintind şi aventurile recente ale instituţiei, care s-a văzut nevoită să-şi mute sediul în diferite oraşe, până când a primit, în 1981, actualul sediu.

La eveniment au participat şi subprefectul judeţului, Terente Ciui, Alexandru Uiuiu, şeful Direcţiei de Cultură şi Patrimoniu Cultural Naţional Bistriţa-Năsăud, alături de invitaţi de la Năsăud, profesori de istorie, foşti angajaţi ai Arhivelor din Bistriţa sau pasionaţi ai acestui domeniu care folosesc frecvent serviciile oferite de această instituţie.

2289 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro