Era o altă lume, o lume care mi se părea coborâtă din Vechiul Testament. Acolo trebuia să predea limba și literatura română și tot acolo a luat naștere o impresionantă carte care a presupus o muncă de 50 de ani, antrenând în sine aproape 300 de culegători și puțin sub 700 de informatori...
Povestea a început în toamna anului 1967, când, după mulți ani de școală la Cluj, am ajuns direct în satul Perișor (numele vechi al localității, păstrat până astăzi, este Curtuiuș) din județul Bistrița-Năsăud. La vremea aceea nu existau mijloace de transport până acolo, iar singura cale era mersul pe jos, printre dealuri, vreme de vreo trei ore...
Perișorul era o altă lume, o lume care mi se părea coborâtă din Vechiul Testament. Acolo trebuia să predau limba și literatura română. Prezența mea s-a făcut repede simțită, pentru că am devenit personajul unei întâmplări incredibile. În tot satul s-a răspândit cu repeziciune vestea că la școală a venit un domnișor care a dat 18 lei și 50 de bani pe o carte de la cooperativă...
Îmi amintesc, era romanul Pentru cine bat clopotele, de Ernest Hemingway, uitat și prăfuit pe un raft al magazinului sătesc, cu alte volume. Mi-am dat seama că, din punctul lor de vedere, am comis un lucru necugetat...
Așa începe istoria unei ample culegeri care a presupus o muncă de 5 decenii, antrenând în sine aproape 300 de culegători și puțin sub 700 de informatori – toate reunite într-o extraordinară carte pe care istoricul și criticul literar Andrei Moldovan a prezentat-o zilele trecute publicului din Bistrița.
Andrei Moldovan a și povestit publicului cum a ajuns la concluzia că toată această comoară de versuri populare merită publicată, mărturisind, în final că rareori i-a fost dat să vadă poeți contemporani care să ajungă la geniul poetic al țăranilor care „trăiau sentimente puternice, uneori contradictorii, și le zideau în cântec, într-o valoare care îi ridica deasupra tulburărilor cotidiene. O parte din ființa lor era cântec, chiar atunci când tăceau, când trudeau din greu pentru nevoile traiului de zi cu zi...”, a mai spus Andrei Moldovan, recitând un poem:
Bade, dorurile tale
Ș-asar-o trecut pe vale.
M-am oprit și le-am dat cale,
C-am știut c-or trece tare
Și ne-a fi cu supărare,
Dintre doi la oarecare
Ori mie, ori dumitale...
„Literatură tradiţională din Nord” (vol. I, II, III) se intitulează volumele despre care au vorbit prof. univ. dr. Ion Cuceu (directorul Institutului Arhiva de Folclor a Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca) și prof. univ. dr. Tudor Sălăgean (director Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca) la Casa Cărţii N. Steinhardt din Piața Mihai Eminescu.
Moderatorii evenimentului au fost Gavril Ţărmure, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud și Menuţ Maximinian – scriitor, etnolog. În final, publicul prezent a asistat și la un micro-recital de muzică tradițională susținut de Sergiu, Lenuța și Teodora Purja.
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, Institutul Arhiva de Folclor a Academiei Române Cluj-Napoca, Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca și Societatea Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud.
vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.