Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  8 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Frumoasă Stea – spectacol de suflet dedicat Femeii!

14/03/2018 14:51:47  
La precedenta noastră întâlnire, Matilda Pascal-Cojocărița, directorul artistic al Ansamblului profesionist „Dor Românesc”, a promis că va pune în scenă un spectacol special, dedicat Femeii. „Ceva ce nu a mai văzut Bistrița”! Și chiar așa s-a întâmplat. Mă așteptam la o seamă de invitați de excepție și cam atât. Dar nu a fost numai atât...

Aseară, 13 martie, la Centrul Cultural Dacia am fost, după câteva zeci de ani buni, la un surprinzător și foarte bun spectacol de „varieteu”. Nu de „varietăți”, cum greșit afirma, un coleg de breaslă. Mă explic scurt. Eram prin 1979 la București, la ceva studii și, la final de săptămână mergeam invariabil la „Constantin Tănase”, fie la sală, fie la Grădină... la „varieteu”, adică două ore de relaș total. Aveai pe scenă muzică de cea mai bună calitate, o trupă de balet de revistă de nota 10, surprize și glume cu Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Rodica Stamate și nelipsitul cuplu Stela Popescu și Alexandru Arșinel... „Varieteul” aparținea genului impus de marele Mihai Maximilian: teatrul de revistă, unde, de la indiferent ce formă îmbrăca creația muzicală – îmi aduc aminte că am văzut chiar și fanfară pe scena de la „Tănase”! – ce să mai zic de operă sau operetă, doină sau cânt de joc, se respecta cu sfințenie c a l i t a t e a.

La precedenta noastră întâlnire, doamna Matilda Pascal-Cojocărița, directorul artistic al Ansamblului profesionist „Dor Românesc” mi-a promis că va pune în scenă un spectacol special, dedicat numai Femeii, „ceva ce nu a mai văzut Bistrița”!

Și chiar așa s-a și întâmplat. Mă așteptam, cunoscându-i relațiile în lumea artistică din țara noastră, plus avantajul de a conlucra cu muzicianul „din casă”, maestrul Ștefan Cigu, având totală înțelegere a direcțiunii Centrului Județean pentru Cultură, vorbesc de muzicologul Gavril Țărmure, dedicat trup și suflet muzicii, mă așteptam zic, la o seamă de invitați de excepție, având deci garanția unor prestații artistice de mare valoare și cam atât.

Nu, nu a fost numai asta. Am fost, dragi prieteni, la... „v a r i e t e u”! O încântare.

Invitații – Gelu Voicu a adus cu el tot focul năvalnic al „sudului”, al jocului și cântului muntenesc și oltenesc, susținut de o paradă a unui nemaipomenit „suflător” (cântă la fluier, fluiere duble, oboi, piculină etc.): „Pusei caii la căruță”

„Parada instrumentelor de suflat” 

plus că a prezentat tot spectacolul Bogdan Berbecar, tânărul bariton, anul I la masterat la Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa maestrului Ioan Bocșa, membru al Ansamblului „Icoane” condus de marele artist al melosului popular:

cvartetul Les Nuages de la Cluj-Napoca și Alin Pascal, fără band-ul său, din păcate; ei bine, toți acești bineveniți artiști au făcut posibilă /re/nașterea „varieteului” profesionist, a acestui minunat gen al teatrului de revistă și la noi, la Bistrița. Vă rog să mă credeți, o spun bazându-mă pe reacția caldă a sălii și vizibilă și în videoclipurile atașate, era mare nevoie! Mă gândesc la ceea ce ar trebui să fie nelipsită din viața de azi: hrana spirituală! Jos pălăria!

Am obligația să mai fac câteva precizări: Anuța Motofelea și Domnica Dologa:

și Oana Matei-Coruț, solistele ansamblului s-au autodepășit, venind în fața publicului, extrem de pretențios și fin cunoscător al valorii actului interpretativ, cu un repertoriu nou, la înălțimea ștachetei ridicate de invitați și de „medalionul muzical de familie” oferit cu generozitate de doamna Matilda Pascal-Cojocărița, alături de fiul ei Alin Pascal, în timp ce, în sală erau mama sa de 85 de ani, sora, copiii și nepoții.

A fost un moment de mare emoție la care au reverberat, din suflet toți cei prezenți, pentru că toți avem, cu siguranță, o iubită, o mamă, o bunică sau chiar o străbunică. De altfel în sală am văzut foarte multe cupluri, de toate vârstele, f e r i c i t e! Semn că aș putea să-i dau spectacolului un supra-titlu: „Femeie ești totul!” Nu cred că m-aș înșela, sau că aș fi contrazis de vreunul dintre domnii prezenți la manifestare. De altfel s-a cântat „Iubesc femeia”, „Iubită mamă” a Mirabelei Dauer și alte multe cântece de petrecere cu femeia în rol principal.

Les Nuages – patru instrumente cu coarde, de la violoncel la violă, vioară I și II - Adela Moldovan, Bianca Comșa, Roxana Tuță + o voce feminină de excepție – Andrada Codorean și percuție clasică - Ferencz Aron – 4 fete și un băiat - cu deviza clară: Always playing good music for the soul! (Să cânți întotdeauna muzică bună, pe placul sufletului – trad. noastră) Cântă 90% în engleză, jazz, soul, house! E o trupă foarte cunoscută în marile pub-uri din Cluj-Napoca și nu numai.

Alin Pascal, fiul doamnei Matilda Pascal-Cojocărița impresionează printr-o voce foarte frumoasă, puternică, la frontiera tenorului cu baritonul. Cântă cu ușurință în mai multe limbi. Aseară a oferit doar „o linguriță” din ceea ce a promis că ne va cânta la un viitor spectacol când va veni însoțit de band-ul său. A cucerit auditoriul cu melodia „Mama” și cu o cunoscută piesă în limba spaniolă. Este în același timp un violonist de mare clasă. A cântat până și în „orchestra lumii” a celebrului Luciano Pavarotti. A colaborat cu mai multe televiziuni. A obținut marele premiu la emisiunea Tv „Te cunosc de undeva”, în anul 2017. Îl reașteptăm la Bistrița:

L-aș reține, ca sugestie pentru viitoarele castinguri, distribuții și pe Gelu Voicu după calitatea deosebită a evoluției sale și după succesul binemeritat repurtat în fața publicului bistrițean. Iată de altfel ce ne-a declarat la final :

Închei tot cu câteva sugestii, dincolo de aprecierea, sincer laudativă, față de tot ce am văzut aseară la DACIA, în sala „Valeria Peter-Predescu”... Două aspecte: „Varieteu” înseamnă și mișcare, și dans și cel puțin 1-2 scheciuri umoristice, de calibru! Aș aminti că la Bistrița avem mai multe cercuri de balet, de dans cu soliști foarte buni. Nu știu, dar cred că ar fi bine, ca și culoare, să fie implicați, atunci când se poate – a nu se uita că toți copiii de azi, artiștii de mâine, au nevoie de public, de afirmare. Firește, aceasta atunci când propria formație de dansuri nu participă. Despre umor, remarc doar că avem mulți actori buni, bistrițeni care ar putea fi invitați, atunci când se poate. În rest, frumos spectacol! Plăcută audiența! Felicitări organizatorilor și sincere regrete pentru cei rămași acasă. Nici nu știți ce ați pierdut...

Mircea Seleușan

2260 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro