Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  155 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO: Fostul stareț al mănăstirii Nicula, la Bistrița. „Fiule, m-am vrut să-ți fiu candelă de ceas târziu...”

06/11/2017 09:34:07 Ioana BRADEA  
Despre doliu, suferință, iubire, avorturi, prietenie, duhovnici, generozitate, rugăciune, despre cum să ne împuternicim în credință și cum să viețuim creștinește – a vorbit ieri seară în Biserica Sfinții Trei Ierarhi de pe Odobescu, părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, fostul stareț al mănăstirii Nicula.

Biserica de pe Odobescu a fost plină, ieri seară, de credincioși și bistrițeni dornici să asiste la prezentarea unei cărți deosebite, scrisă de părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru – fost stareț al mănăstirii Nicula, invitat la Bistrița după ce și-a lansat în Spania, la Madrid, volumul de texte și predici având drept titlu tulburătoarele versuri ale mitropolitului Bartolomeu Anania – „Fiule, m-am vrut să-ți fiu candelă de ceas târziu”.

Despre volum au vorbit Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, dar și scriitorul Olimpiu Nușfelean și lectorul universitar dr. Diana Moțoc, traducătoarea cărții în spaniolă, în timp ce părintele Tudor Mudure a prezentat câteva date din biografia părintelui Dumitru Cobzaru.

Grupul de copii „Doinița” de la Cercul Militar Bistrița coordonat de îndrăgita artistă Cornelia Ardelean Archiudean a susținut, în finalul evenimentului, un emoționant moment artistic, la seara culturală participând și președintele Consiliului Județean, Emil Radu Moldovan, prefectul Ovidiu Frenț și viceprimarul Cristian Niculae.

Părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru s-a născut în 18 martie 1972, în localitatea Costuleni, judeţul Iaşi, a absolvit Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca, în 1994, apoi a fost admis la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde a urmat cursurile Secţiei de Teologie-pastorală, până în 1998, urmând apoi Studii aprofundate de master, în cadrul aceleiaşi universităţi, pe care le-a absolvit în anul 1999.

În vara anului 1990, a intrat ca frate la Mănăstirea „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, unde a fost tuns rasofor şi, apoi, hirotonit diacon, în 1991, iar din 15 ianuarie 1992, s-a transferat la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” de la Nicula, unde a fost călugărit şi hirotonit ieromonah în octombrie 1992. De-a lungul timpului, pe lângă ascultările de secretar şi eclesiarh, avute la Nicula, a fost și egumen la Mănăstirea „Sfânta Treime” din Soporul de Câmpie (1994), duhovnic la Mănăstirea „Sfântul Evanghelist Luca”, în Dobric (1995), pedagog la Seminarul Teologic Ortodox din Cluj-Napoca şi preot militar în garnizoana Dej (1999-2000), unde a amenajat o capelă.

Din 1 octombrie 2000 până în 2009 a fost stareţ al Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului”, Nicula, unde a demarat, împreună cu ÎPS. Arhiepiscop și Mitropolit Bartolomeu Anania, programul de rectitorire a străvechii vetre monahale. S-a construit astfel o nouă și monumentală biserică, o Casă de creație – astăzi „Casa Mitropolitul Bartolomeu”, care cuprinde reședința chiriarhului, atelierele de pictură, biblioteca și muzeul. De asemenea, s-au construit Centrul de conferințe „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare” și o eurofermă prin programul de finanţare SAPARD.

În prezent este exarh al mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, numit la 1 mai 2008, şi slujitor al Catedralei mitropolitane din Cluj-Napoca, fiind autorul unor cărți precum Monografia Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” Nicula, Predici - volumele I, II, III, și „Fiule, m' am vrut să-ți fiu candelă de ceas târziu...”, publicat în 2014 la Editura Renașterea.

4192 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro