Sătenii din satul Figa nu au renunțat nici anul acesta la „Înstruțatul boului”, deși animalul ales, un mascul tânăr pe nume Ițic, nu prea a colaborat. Cu toate acestea Ițic s-a asigurat ca fetele tinere din sat să nu rămână nemăritate nici anul acesta.
De sute de ani, în prima zi de Rusalii, în satul Figa are loc „Înstruțatul boului”, un obicei inedit, care mai este întâlnit doar în alte trei localități din Bistrița-Năsăud. Boul are menirea de a aduce bunăstare și belșug pe ogoarele localnicilor, dar le ajută și pe tinere să se mărite.
Se spune că tinerele care reușesc să prindă boul și să îi atingă coroana din flori își vor pune pirostriile anul acesta. Bătrânii satului confirmă varianta și spun că s-au căsătorit în anul în care au pus mâna pe bou, acum câteva decenii bune.
„Nu pot să zic că aştept cu sufletul la gură să mă mărit, dar trebuie să păstrăm acest obicei, aşa că mă voi strădui să prind boul. Bunica mea spune că pe vremea ei chiar aşa se întâmplau. Fetele care atingeau coroana de flori a boului se măritau anul care urma”, a declarat una dintre tinerele determinate să prindă boul.
Pregătirea acestuia a început cu o zi înainte, când cei mai mici dintre flăcăi au avut sarcina de a fura flori din curțile localnicilor. Aceste flori au fost mai apoi folosite pentru a realiza coroana, care a fost așezată pe capul animalului.
Tot dimineața, în timp ce oamenii participau la slujba de Rusalii, au fost „îmbrăcate” în crengi paparudele, care au menirea de a speria boul și a-l determina să gonească pe ulițele satului.
Anul acesta, vedeta a fost Ițic, un mascul tânăr, care s-a arătat încurcat de atenția care i se dădea. Coroana cu flori pe care i-au pregătit-o flăcăii era prea mare pentru statura sa, astfel că îl împiedica să vadă și să se orienteze. Organizatorii evenimentului au fost nevoiți să renunțe la coroană la un moment dat, pentru că boul pur și simplu nu mai voia să se miște din loc.
Anul acesta, ineditul obicei a fost integrat în festivitățile dedicate deschiderii oficiale a sezonului estival la Băile Figa. Prezent a fost și primarul Nicu Moldovan, care nu doar că nu a renunțat la acest obicei, ci i-a încurajat pe locuitorii satului Figa să-l ducă mai departe.
Mâine, un obicei similar va putea fi urmărit la Căianu Mic, unde un bou va fi împodobit cu flori și purtat pe ulițele comunei. Și în acest caz, obiceiul a fost integrat în zilele comunei.
Cum locuitorii din zonă nu mai cresc tauri sau boi, în ultimii doi ani, autoritățile locale din Căianu Mic au fost nevoite să apeleze la vaci, care au jucat rolul boului.
8958 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.