Eşti martor la un eveniment care poate deveni o ştire? Sună-ne sau trimite un mesaj pe Whatsapp la 0728237215! | Ai filmat sau fotografiat o situaţie inedită care poate deveni o ştire? Trimite un e-mail pe adresa: redactia@bistriteanul.ro |

RECOMANDĂRI
Casa Cu Bere, Italtextil, IMP România și Central Motors fac angajări! Alte locuri de muncă disponibile:
FOTO/VIDEO - Și-a salvat camarazii de la moarte, în Afganistan, iar acum își pune din nou viața în pericol pentru a-și face bine fiul
EXCELENT: Diana Spătărescu, elevă în clasa a XI-a la Infoel, a câștigat Premiul Gopo – echivalentul Oscarurilor românești
FOTO - Organizația Off-Road Năsăud, la Casa Sf. Iosif din Odorheiu Secuiesc: «Am primit mai mult decât am dăruit»
FOTO/VIDEO - INEDIT! Vă e dor de roșiile din grădina bunicilor? Vă ajută un liceu din Bistrița
FOTO: Descoperă tendințele sezonului în noua colecție Sense SS 2018!
Două prietene impresionează creând evenimente de poveste. Au atâta imaginație că nu se repetă vreodată…
BISTRIȚA / VIDEO: Epilare facială definitivă prin electroliză la Salon La Belle Femme

  185 vizitatori online


REDACȚIA:
Tel: 0728-237 215
Fax: 0363-814306
Email: redactia@bistriteanul.ro
whatsapp icon0728-237 215
Redactor Șef - Raluca Nechiti
PUBLICITATE
publicitate@bistriteanul.ro
Mobil: 0754-777.536
JURIDIC
Redacția beneficiază de serviciile Cabinetului de avocatură ARIS CUPȘA, Bistrița, Baba Novac, nr 9, tel 0742-766078, fax 0263-210015



FOTO/VIDEO Festivalul Cireșelor sau cum aduc locuitorii satului Cireșoaia tribut fructelor care le pun pâinea pe masă din 1800

26/06/2016 16:50:36 Bianca SARA  
Cireșoaia este cu siguranță patria cireșelor. Micuța localitate din Bistrița-Năsăud, transformată într-un brand care vinde, aduce an de an un tribut fructelor care le pun pâinea pe masă încă din 1800.

Nu te căsătorea preotul dacă nu plantai înainte de nuntă, alături de perechea ta, un cireș. Aceasta era una dintre regulile peste care nu se trecea acum 50-100 de ani. Se întâlnea în Cireșoaia, o micuță localitate de lângă Beclean ce nu numără mai mult de 2000 de suflete.

De ce întâlnim o regulă ce pare la prima privire aberantă într-o localitate uitată de civilizație din Bistrița-Năsăud? Regula este dovada vie a legăturii strânse pe care Cireșoaia o are cu fructele care i-au dat numele.

Încă din 1800, cireșele pun pâinea pe masa locuitorilor micuței comunități. Livezile de cireș se întind pe nu mai puțin de 300 de hectare de teren. Acestea adăpostesc aproape 50 de soiuri diferite de cireșe. Așa se face că Cireșoaia este localitatea cu suprafața cea mai mare de livezi de cireși și cu cele mai multe soiuri.

Ungurii din această zonă au ajuns la concluzia, acum vreo două secole, că singurele fructe care dau randament în solul acela sunt cireșele. Așa s-a ajuns de la 12-13 soiuri la peste 40.

Tot la finalul anului 1800, boierul din Beclean care deținea toate comunele din zonă a hotărât că acolo trebuie să aibă loc an de an un tribut adus acestor fructe. Acesta lua forma unui festival. Povestea acestuia ne-o spune Nemet Janos, un agricultor de 75 de ani, care spune că a crescut printre cireșe.

„În 1893 s-a făcut prima dată serbarea cireșelor, însă a fost mult mai restrânsă. Boierul care era atunci la Beclean și de care ținea satul acesta a venit aici și a căutat cea mai frumoasă livadă de cireșe, după ce a găsit-o a rămas atât de impresionat, că a decis să se facă în fiecare an un festival al cireșelor. Festivalul a fost întrerupt, din cauza comuniștilor, în anii '80 și a fost reluat în 1993. Până în 1901, tot pe câmp s-a făcut festivalul. Participau doar boierii și câțiva oameni mai bogați. În 1901 s-a luat hotărârea să se facă în sat, căutau o grădină mai frumoasă și acolo era chemat tot satul”, povestește Nemet Janoș.

După '90, oamenii care au livezi de cireși, adică undeva la 90% din sat, s-au constituit în două asociații, responsabile an de an de organizarea acestui festival. Aceștia donează cireșe, țuică, iar femeile pregătesc gulașul și bunătățile cu care sunt mai apoi serviți oaspeții.

Anul acesta, vizitatorii au putut să guste peste o tonă și jumătate de cireșe, din peste 10 soiuri. Programul artistic a inclus dansuri și cântece tradiționale ungurești, urmând ca spre seară, să pună stăpânire pe scena din Cireșoaia o trupă de rock venită tocmai din Ungaria.

Până și primarul comunei Braniștea, Martonos Tamas, deține o livadă de cireși ce se întinde pe 6 hectare și numără peste 20 de soiuri. Acesta spune că a crescut printre cireși, iar continuarea tradiției a venit firesc.

„Pentru mine e o adevărată relaxare să stau între pomi. Când văd ce frumos rodesc uit de toate problemele. Acest festival este o mulțumire adusă cireșelor. Asociația formată din cei care au livezi de cireșe se străduie în fiecare an ca totul să iasă bine: donează cireșe pentru ca vizitatorii să aibă ce să guste și dau și țuică și se ocupă de mâncarea oferită oaspeților”, precizează Martonos Tamas, care participă la organizarea acestui festival de 20 de ani.

 

5421 vizualizari


loading...


404 Not Found

Server Error

404

Page Not Found

This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.


That's what you can do




Avertisment:
Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.

NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.


CAUTARE
STIRILE DE AZI

Publicitate
Certificat Web Certificat Web RSS - Ia stiri de aici Aboneaza-te la FeedBurner
Reproducerea totală sau parțială a materialelor este permisă numai cu acordul expres al Bistriteanul.Ro.
© Copyright 2008 - 2024 Bistrițeanul.ro