Fiinţe fantastice care mişună printre ierburi, şoareci care rod inimi şi o femeie cu gânduri de aur – acestea şi multe altele sunt, de ieri seară, la dispoziţia bistriţenilor, la „Rapsodia”! Chipurile par încremenite într-o tăcere patologică... Iar dincolo de un calm aparent, lumea este ameninţată de un fior aproape imperceptibil, straniu...
Într-un spaţiu inaugurat pe vremuri la Bistriţa de oameni de seamă precum Andrei Pleşu şi Gabriel Liiceanu – în actuala Galerie „Rapsodia” – ieri seară a fost vernisată o expoziţie de grafică cu totul specială, intitulată „ne/liniştea” şi semnată de artistul clujean Lucian Szekely, invitat la Bistriţa de profesoara Diana Morar de la Palatul Copiilor.
A absolvit grafica la Universitatea de Arte din Cluj, a primit o mulţime de premii şi se poate lăuda deja cu nenumărate expoziţii în ţară şi peste hotare, este un artist recunoscut care are deja un univers foarte clar conturat – a precizat Diana Morar pentru Bistriţeanul.ro.
„Totul este impecabil, de la desen şi compoziţie, până la ramele alese pentru aceste creaţii grafice”, a comentat Diana Morar, subliniind că neliniştea primei priviri asupra tablourilor se transformă treptat în linişte – artistul însuşi declarând că, prin aceste lucrări, îşi propune să trezească nedumerire în cei care le privesc.
„Are meşteşug, iar meşteşugul ţine de detaliu, îl felicit pentru răbdare şi pentru felul în care aduce fantasticul în verosimil”, a precizat scriitorul Alexandru Uiuiu despre tablourile de grafică inaugurate ieri seară, în Galeria „Rapsodia”, de graficianul Lucian Szekely din Cluj-Napoca.
Alexandru Uiuiu a amintit şi de tehnica impecabilă a artistului care dă viaţă unui univers compus din fiinţe fantastice care mişună printre ierburi, şoareci care rod inimi sau femei care au gânduri de aur. „Aceste lucrări de grafică pot fi coperţile unor cărţi celebre. Inimi cicatrizate a lui Blecher şi-ar găsi aici coperta, Alice în Ţara Minunilor şi-ar putea găsi aici coperta, dar şi Kafka...!”, a mărturisit Alexandru Uiuiu provocându-i pe cei prezenţi la un exerciţiu de imaginaţie care să potrivească fiecare lucrare peste sufletul unei cărţi.
„Ne/liniştea reprezintă o stare generalizată a personajelor. Ea se insinuează în privirea, postura personajelor sau vibraţia texturilor cu subtilitate, sugerând că dincolo de un calm aparent, lumea este ameninţată de un fior aproape imperceptibil, straniu, ameninţător. Chipurile par încremenite într-o tăcere patologică. Unele şi-au pierdut chiar trăsăturile, adoptând ceea ce ar putea fi o mască a dezumanizării...”, şi-a definit Lucian Szekely creaţiile grafice expuse la Bistriţa.