„Roata de la Runc”, jocul de grup care aduna până acum câțiva ani toată suflarea comunei Runcu Salvei la marile sărbători, va fi scoasă din anonimat și nu oricum. Fascinanta roată, unde bătaia piciorului dă ritmul, va fi jucată de câteva mii de oameni, la Ziua Costumului Popular de la Năsăud.
Se spune că hotărârea bărbatului se vede din modul cum pășește. Ei bine, comuna Runcu Salvei nu se abate de la această „regulă”, doar că hotărârea bărbaților de aici este dată de... roata de la Runc și mai ales de bătăile în podea, care fac și „colbul să sară”.
Roata de la Runc este unul dintre puținele jocuri de grup din Țara Năsăudului care încă se mai păstrează. Acest joc, unde ritmul este ținut cu bătaia piciorului, și care reunește și bărbați și femei, încă mai este jucat la nunți și sărbători. Pe vremuri, la sărbători, acest joc reușea să adune în centrul comunei toată suflarea localității.
„La noi sunt clopurile cu pană de păun și cizmele de piele. Când mergeau și jucau, bărbații băteau cu piciorul în podele, pentru a arăta cât sunt de hotărâți. Băteau în podele, strigau, astea sunt niște elemente de bucurie, bucuria de a fi impreună, de a fi român”, spune creatoarea de costume populare Virginia Linul.
Acest joc surprindea și calitățile de gazdă ale celor care se căsătoreau, servindu-se chiar din mijlocul roții faimoasa plăcintă de la Runc și țuică.
„Roata de la Runc se juca la toate nunțile care aveau loc în comuna noastră. În momentul în care se făcea o roată se servea țuica. Una dintre gazde mergea în mijlocul roții și servea țuica, iar femeile serveau plăcinta cu brânză de la Runc. Toată lumea juca roata, era momentul în care se servea țuica, cu sticla de țuică în mijlocul roții și plăcinta cu brânză”, ne explică primarul Anchidim Pavelea, care a crescut cu Roata de la Runc și o joacă și acum când are ocazia.
Edilul se arată însă dezamăgit de faptul că nunțile moderne au cam renunțat la astfel de obiceiuri. De asemenea, Roata de la Runc a cam dispărut și de la marile sărbători. Cu toate acestea, bătrânii satului încă o știu juca și sunt dornici să transmită acest obicei și tinerei generații.
Roata de la Runc, dansată de mii de oameni
În încercarea de a „resuscita” acest joc, creatoarea de costume populare Virginia Linul, alături de primarul Achidim Pavelea, vor provoca câteva mii de oameni să încerce să joace Roata de la Runc.
Acest lucru se va întâmpla în cadrul Zilei Costumului Popular în Țara Năsăudului, care va reuni în data de 15 mai, la Năsăud, mii de oameni din întreaga țară și chiar și din străinătate.
„Roata de la Runc e un joc strămoșesc pe care trebuie să-l aducem în actualitate. Este unul dintre jocurile de horă, care adună atât bărbați, cât și femei. E un joc de grup și vrem să îl aducem din nou în inima românilor noștri. Trebuie în primul rând să aducem jocurile strămoșești să le învețe tinerii, avem obligația cumva. Noi suntem generații de tranziție, am preluat de la bătrâni obiceiurile și trebuie să le transmitem mai departe tinerilor noștri. Dacă noi nu o facem acum, se pierd toate frumusețile acestea extraordinare”, precizează Virginia Linul.
Demersul Virginiei Linul nu se va finaliza însă aici. Aceasta vrea să ofere un videoclip cu Roata de la Runc instructorilor de dansuri populare din Bistrița-Năsăud și nu numai, pentru a-i învăța pe tineri și acest joc.