Surpriză de proporţii pentru bistriţenii care obişnuiau să traverseze strada Cerbului, în apropiere de centrul oraşului, şi să se oprească uneori la farmacia care exista aici, până nu demult. De câteva zile, însă, locul arată cu totul altfel: a fost remodelat pentru a oferi alinare şi sufletului, nu doar trupului care are nevoie de medicamente.
Până nu demult, pe strada Cerbului, la nr 14, exista o farmacie care s-a închis, cu câteva săptămâni în urmă – pentru a face loc unei noi galerii de arte. Este vorba de Atelier Art C14 – a doua galerie particulară de artă din oraş, amenajată în camerele intime şi primitoare ale unei case în care a fost inaugurată joi o expoziţie de pictură semnată de pictorul şi graficianul Nicuşor Mîţu Coşca.
Evenimentul a fost inaugurat de Cornelia Tersanszki, pictoriţa care a expus alături de Ottilia Cormoş, pe 1 decembrie, la Bucureşti şi care, în calitate de gazdă şi coordonator al evenimentelor alături de soţii Cudrec – a explicat că proaspăt inauguratul spaţiu este deschis oricărui eveniment cultural pe care bistriţenii şi-l doresc.
Despre picturile expuse a vorbit istoricul de artă Corneliu Gaiu, iar atmosfera a fost admirabil completată de recitalul la flaut al Paulinei Satmari, elevă la liceul de muzică „Tudor Jarda” din Bistriţa, la clasa profesoarei Leila Bătinaş.
Nicuşor Mîţu Coşca este grafician şi pictor, stabilit la Braşov, cu o experienţă de peste 30 de ani în grafică şi pictură în acuarelă. Participant la saloane, târguri de artă, tabere de creație și expoziții personale și colective în România și în străinătate încă din anul 1978, artistul Nicuşor Mîtu Coşca deţine premii naționale și internaționale pentru pictura în acuarelă, iar lucrările sale se regăsesc în colecții private din România, Franța, Germania, Ungaria, SUA, Belgia, Italia sau Israel.
„Acuarelele lui Nicuşor Mîţu Coşca ne trimit către împrejurimile Branului, ale Oltului, ale Râşnoavei, apelând frecvent la o anume paletă coloristică în care gama de griuri reci şi ocruri rămâne consecvent predominantă pentru a reda atmosfera specifică diverselor anotimpuri. Peisajele sale sunt construite în ritmuri şi raporturi cromatice susţinute de succesiunea planurilor în adâncime, de perspectiva liniară sau atmosferică, artistul manifestând o autentică sensibilitate poetică. Printr-o pictură discretă, evitând ostentaţia şi gestul frapant, imaginile sale pitoreşti devin pretexte pentru abilităţile sale compoziţionale şi cromatice, cărora le asociază transparenţele specifice tehnicii acuarelei, manifestând, în acelaşi timp predilecţia pentru lumina difuză a zilelor de iarnă, a colinelor în care totul pare veşnic şi nemişcat”, remarca criticul de artă Roxana Bărbulescu despre pictorul care a inaugurat noua galerie de artă de pe Strada Cerbului.