Momente de grație, ieri seară, la Sinagogă. Melomanii din Bistrița au avut parte de un fantastic concert la care a ținut să fie prezent inclusiv primarul din Poiana Stampei, impresionat de soliștii invitați să cânte. „Parcă de fiecare dată când revin, simt cum se construiește o casă a mea la Bistrița...”.
„Ne-am îmbrăcat mai sobru, nu-mi amintesc când am mai cântat ultima oară în smoching, dar iată că am revenit la sobrietatea și seriozitatea lui Beethoven. Mă bucur foarte mult că am revenit la Bistrița, am venit cu fiecare proiect Vă place...? Și parcă de fiecare dată când revin am impresia că simt cum se construiește o casă a mea la Bistrița... Pentru că se întâmplă aici foarte multe evenimente culturale deosebite, între care și Masterclassul Muzica la înălțime, organizat de Cristina Istrate, în Poiana Stampei, unde avem parte de o primire extraordinară din partea primarului și a locuitorilor de acolo...”, a mărturisit violoncelistul Răzvan Suma.
Răzvan Suma a mai explicat publicului că au vrut să cânte Beethoven, impresionați fiind de evoluția componistică extraordinară a muzicianului german, care își depășește epoca, reușind să egaleze chiar și compoziții ale secolului 20.
Turneul național Vă place Beethoven? se desfășoară între 11și 30 octombrie 2017, în 8 orașe din România, fiind inițiat în 2012 de violoncelistul Răzvan Suma. De atunci publicul a urmărit fascinat povestea unei aventuri muzicale care a crescut de la etapă la etapă: de la Bach la Brahms, de la tango la Schumann, anul acesta turneul lansează o nouă provocare: Vă place Beethoven?
Într-un duet instrumental spectaculos și tulburător, cei doi muzicieni protagoniști ai turneului, Răzvan Suma și Daniel Goiți au interpretat la Sinagoga din Bistrița trei sonate pentru pian și violoncel semnate de celebrul compozitor german: Sonata în la major, op. 69, nr. 3, reper absolut și revoluționar al genului, alături de Sonata în do major, op. 102, nr. 1 și Sonata în re major, op. 102, nr. 2.
Solist concertist al Orchestrelor și Corurilor Radio, Răzvan Suma este unul dintre cei mai activi tineri muzicieni români. A susținut sute de recitaluri şi concerte în România și în străinătate și a participat la festivaluri internaționale de prestigiu. Suita de proiecte Vă place Bach?, Vă place Brahms?, Vă place tango? sau Vă place Schu...? l-a plasat pe Răzvan Suma în topul celor mai cunoscuți și apreciați violonceliști români. La acestea se adaugă turneele Seară spaniolă și Seară britanică și turneele grupului ArgEnTango – Piazzolla, o poveste autentică, dar și proiectul și Tango la Cetate.
Pianistul Daniel Goiți, absolvent al Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, şi-a desăvârşit formarea artistică în cadrul Academiei de Arte din Berlin, a fost invitatul unor importante festivaluri şi a realizat concerte şi recitaluri în Grecia, Austria, Republica Moldova, Franţa, Ungaria, Germania, Marea Britanie şi SUA. A concertat în România alături de cele mai importante orchestre şi a susţinut recitaluri în ţară şi peste hotare. A fost distins cu premii la numeroase competiţii naţionale, a obţinut Premiul I al Concursului George Enescu și Premiul I la Concursul Internaţional Arthur Schanbel din Berlin, iar în prezent este invitat să jurizeze în cadrul unor importante concursuri muzicale.
2976 vizualizari
loading...
404 Not Found
Server Error
404
Page Not Found
This page either doesn't exist, or it moved somewhere else.
Avertisment: Introducerea comentariilor la articol este posibilă doar autentificat cu contul de FaceBook. Autorul comentariului va fi singurul responsabil de conținutul acestuia și își va asuma eventualele daune, în cazul unor acțiuni legale împotriva celor publicate pe site.
NOTĂ: Bistrițeanul.ro vă roagă să comentați la obiect, legat de conținutul prezentat în articol. Orice deviere în afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoană, afișarea de anunțuri publicitare, precum și jigniri, trivialități, injurii aduse cititorilor care au postat un comentariu sau persoanelor despre care se scrie în articol, se va sancționa prin cenzurarea partială a comentariului, ștergerea integrală sau chiar interzicerea dreptului de a posta comentarii.