Concertul a început cu felicitările adresate de Radu Moldovan, preşedintele CJ, care a subliniat că s-a simţit foarte mândru când i-a văzut în decembrie la HBO şi s-a încheiat cu felicitările primarului Ovidiu Creţu, care le-a oferit muzicienilor militari struţul, simbol al excelenţei în Bistriţa, provocându-i la un concert în Biserica Evanghelică.
În ţinute de gală şi oferind un repertoriu care a parcurs cu lejeritate muzica preclasică, partituri celebre ale barocului sau faimoase piese din Glenn Miller – muzicienii din fanfara Garnizoanei Bistriţa au susţinut astă-seară un concert de excepţie, cu reorchestrări surprinzătoare ale unui tango compus pentru trei fagoţi, rescris pentru întreaga orchestră, versiuni emoţionante ale unei tulburătoare partituri din Bach sau interpretări provocatoare ale „Fantomei de la Operă”…
Seara de gală a început cu câteva cuvinte rostite de Radu Moldovan, preşedintele Consiliului Judeţean, care i-a felicitat pe membrii orchestrei şi a povestit publicului că i-a urmărit pe muzicienii militari bistriţeni la HBO, într-un documentar difuzat în decembrie şi s-a simţit extrem de mândru, amintind totodată o altă coincidenţă, mai mult sau mai puţin fericită – în funcţie de cine contorizează - aceea că orchestra Garnizoanei a luat fiinţă chiar în anul în care s-a născut Emil Radu Moldovan – 1969.
După un recital de excepţie, din care nu au lipsit piese celebre precum valsul lui Shostakovici sau mixaje din Glenn Miller – primarul Ovidiu Creţu a încheiat concertul, oferindu-le membrilor orchestrei un struţ – simbol al excelenţei la Bistriţa – dar şi o provocare: să susţină un concert de anvergură în Biserica Evanghelică. Şi comandantul Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, colonelul Iulian Berdilă le-a oferit celor din orchestră diplome de onoare, felicitându-i şi mulţumindu-le pentru concertul extraordinar.
Înfiinţată în anul 1969, muzica militară a garnizoanei Bistriţa şi-a câştigat un loc bine meritat în viaţa culturală judeţeană şi naţională, impresionând, la fiecare concert prin complexitatea repertoriului abordat, disciplina de ansamblu, virtuozitatea şi nivelul interpretativ ridicat.
În decembrie 2014 Muzica Militară a Garnizoanei Bistriţa a susţinut un concert extraordinar la Teatrul Naţional din Cluj: a fost unul dintre cele mai îndrăznețe proiecte muzicale ale anului, intitulat Electric Marching Band şi reprezentând o fuziune între o trupă rock (Byron), fanfara militară din Bistriţa și corul Excelsior, al elevilor Liceului de muzică „Tudor Jarda” – avându-l drept invitat special pe faimosul violonist Alexander Bălănescu.
Concertul a avut loc în decembrie 2014, la Teatrul Național din Cluj, în jur de 1.000 de oameni fiind prezenți la eveniment, HBO România realizând un documentar cu acel prilej care a fost difuzat pe HBO în mai 2015, în premieră, iar ultima oară - chiar în a doua zi de Crăciun, anul trecut.
Concertul din această seară a marcat împlinirea a 47 de ani de la înfiinţarea fanfarei Garnizoanei Bistriţa, în prezent ea fiind dirijată de plt. adj. Bogdan Bejinaru şi având în componenţă atât militari, cât şi simpli bistriţeni pasionaţi de muzică...